Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по биологии.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.76 Mб
Скачать

Тема: Синтетична гіпотеза еволюції

1. Внесок е. Геккеля у розвиток дарвінізму.

Найбільший внесок у розвиток дарвінізму того часу зробив зна­менитий німецький учений Е.Геккель - засновник філогенетичного (від грец. філон - рід, пам'ять) напряму в цьому вченні.

Філогенез — це історичний розвиток як усього живого загалом, так і окремих груп (видів, родів, родин тощо до царств включно). Для визначення філогенезу певної групи він запропонував метод потрійного паралелізму: зіставлення даних палеонтології, порівняльної анатомії та ембріології (онтогенезу).

Філогенетичний ряд - єдиний ряд викопних й сучасних форм, який ілюструє послідовність історичних змін організмів у цілому чи їхніх окремих органів у межах одної систематичної групи (наприклад, послідовність еволюційних змін черепа і кінцівок у предків коней).

Філогенетичний ряд коней:

Еогиппус – орогиппус - мезогиппус – мерікгиппус – філогиппус - справжній кінь.

Е.Геккель паралельно з Ф.Мюллером відкрили біогенетичний закон, який показує зв'язок між філогенезом та онтогенезом: індивідуальний розвиток (онтогенез) будь-якого організму - це вкорочене і стисле повторення історичного розвитку (філогенезу) даного виду.

Геккель запропонував принципи побудови природної (філогенетичної) класифікації, яка ґрунтується на походженні від спільного предка, розробив спосіб графічного зображення філогенезу у вигляді філогенетичних дерев, або дендрограм, а також побудував перші філогенетичні схеми розвитку живих організмів.

2. Дослідження різноманіття адаптацій.

Велике значення мало вивчення різноманіття адаптацій організмів та їхнє пояснення з по­зицій дарвінізму.

Типи адаптацій:

1) Пристосувальна форма тіла - форма тіла, яка дозволяє швидко рухатися в навколишньому середовищі. Приклади: дельфін; сокіл-сапсан; риби.

2) Маскування – подібність за формою тіла до предметів довкілля. Приклади: тропічні комахи-паличники; метелик-каліма; камбала; рибка-клоун; морський коник; морська голка; комаха-листкотіл.

3) Захисне забарвлення – забарвлення, що робить організм непомітним на тлі навколишнього середовища. Приклади: мете­лики-п'ядуни; мете­лики-совки; камбала; восьминоги; хамелеони тощо.

4) Поперед­жувальне забарвлення - забарвлення, що робить організм підкреслено помітним на тлі довкілля (дуже яскраве і пов'язане з різними спо­собами захисту). Приклади: колорадський жук; сонечко; жалоносні (оси, бджоли) комахи тощо.

5) Мімікрія (від грец. мімікос — наслідувальний) - це здатність до наслідування забарвлення чи форми добре захищених організмів погано захищеними.

Мімікрія ефективна лише за умови, коли вид, що наслідує (імітатор), та вид,

якого наслідують (модель), мешкають в одній місцевості, причому чисельність іміта­тора істотно нижча, ніж моделі. Існують дві форми мімікрії:

Мімікрія

Бейтсовська Мюллерівська

(гірше захищений вид на­слідує (полягає в тому, що кілька забарвлення або форму добре захищеного; захищених видів нагадують

наприклад, метелик-білан один одного за забарвленням і формою подібний неїстівного метели­ка-геліконди; утворюючи так зване «кільце»;

муха- осовидка; метелик - склянниця наприклад, отруйні комахи,

шершнєвидна тощо). що мають попе­реджувальне

червоне з чорними плямами

(сонечка; клоп-солдатик) або

жовто- чорне забарв­лення

(оси, бджоли).