Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по биологии.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.76 Mб
Скачать

2. Екологічні фактори та їх класифікація.

Середовище існування — це простір, у якому мешка­ють особини, популяції, угруповання організмів, що характеризується певним комплексом факторів.

Екологічні фактори — це всі компоненти довкілля, що прямо або опосередковано впли­вають на живі організми та їхні угруповання.

Залежно від природи та особливостей дії екологічні фактори поділяють на групи:

Абіотичні фактори - це компоненти та властивості неживої природи, які впливають на окремі організми та їхні угруповання (температура, освітленість, вологість, газовий склад повітря, тиск, сольовий склад води тощо).

Біотичні фактори - це різні форми взаємодій між особинами в популяціях і між популяціями в угрупованнях. Такі взаємодії можуть бути антагоністичними (конкуренція, паразитизм, хижацтво тощо), взаємовигідними (мутуалізм) чи нейтральними. Кожен з організмів постійно взаємодіє з особинами свого (внутрішньовидові зв'язки) та інших (міжвидові зв'язки) видів.

Ан­тропогенні фактори – це різні форми господарської діяльності людини, що змінюють стан середовища існування різних видів живих істот, у тому числі і самої людини.

Інтенсивність дії деяких екологічних факторів може залишатися відносно сталою протягом тривалих історичних періодів розвитку біосфери (сонячне випромінювання, сила тяжіння, со­льовий склад морської води, газовий склад атмосфери тощо). Біль­шість з них має мінливу інтенсивність (температура, вологість тощо).

Зміни екологічних факторів можуть бути:

1) періодичними (залежно від часу доби, пори року, положення Місяця відносно Землі тощо); 2) неперіодичними (виверження вулканів, земле­труси, урагани та ін.); 3) спрямованими протягом значних історичних проміж­ків часу (зміни клімату Землі, геологічні процеси).

3. Закономірності впливу екологічних факторів на живі орга­нізми.

Пристосування організмів до умов середовища існування назива­ються адаптаціями.

Закономірності впливу екологічних факторів на живі організми:

1) Правило екологічної індивідуальності: не існує двох близьких видів, подібних за своїми адаптаціями.

2) Правило від­носної незалежності адаптацій: добра пристосованість організмів до певного чинника не означає такої самої адаптованості до інших.

3) Закон оптимуму: кожен фактор позитивно впли­ває на організм, лише у певних межах (дивись додаток 11).

Сприятлива для орга­нізмів певного виду інтенсивність впливу екологічного фактора має назву зони оптимуму.

Чим більше інтенсивність дії певного екологічного фактора відхилятиметься від оптимальної в той чи інший бік, тим більше буде виражена його пригнічувальна дія на організми (зона песимуму).

Значення інтенсивності дії екологічного фактора, за якими існування організмів стає неможливим, називають верхньою та нижньою межею витривалості.

Екологічна валентність - це діапазон інтенсивності дії екологічного фактора, в якому можливе існування певного виду.

Широку екологічну валентність особин певного виду щодо конкретного екологічного фактора позначають префіксом «еври-».

Види, які можуть жити в широкому діапазоні коливань різноманітних екологічних факторів, називають еврибіонтними.

Вузька екологічна валентність, тобто нездатність витримувати значні зміни певного екологічного фактора, позначають префіксом «стено-» (наприклад, стенотермні, стенобатні, стенобіонтні тощо).

Види, які не можуть жити в широкому діапазоні коливань різноманітних екологічних факторів, називають стенобіонтними.

Оптимум та межі витривалості організму стосовно певного чинника залежать від інтенсивності дії інших. Він може зсуватися у певний бік залежно від того, з якою силою і в якому поєднанні діють інші чинники (явище взаємодії екологічних факторів).

Взаємокомпенсація життєво важливих екологічних факторів має певні межі й жоден з них не може бути замінений іншими: якщо інтенсивність дії хоча б одного чинника виходить за межі витривалості, існування виду стає неможливим, незважаючи на оптимальну інтенсивність дії інших.

Фактор, інтенсивність дії якого виходить за межі витривалості, називається обмежувальним. Обмежувальні фактори визначають територію розселення виду (ареал).

Таким чином, присутність і процвітання певного виду в даному середовищі існування зумовлене його взаємодією з цілим комплек­сом екологічних факторів. Недостатня або надмірна інтенсивність дії будь-якого з них унеможливлюють процвітання та саме існуван­ня окремих видів.