Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корозія і захист від корозії в лако-фарбовій пр...doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

Корозія і захист від корозії в лакофарбовій промисловості

Зміст

Зміст 2

1.1 Вступ 3

1.2 Види корозійних та корозійно-механічних руйнувань, конструкційних матеріалів 4

1.2.1 Аналіз агресивного середовища виробництва даної галузі 4

1.2.2 Характерні види корозії та зношування 8

1.2.3 Фактори прискорення корозії та зношування 13

1.2.4 Висновок для даного розділу 15

1.3 Розробка антикорозійного захисту обладнання даної галузі 16

1.3.1 Види корозійностійких матеріалів 16

1.3.2 Вибір хіміко-стійких неметалевих матеріалів 17

1.3.3 Вибір модифікаторів продукції корозії 19

1.3.4 Вибір ремонтно-реставраційних матеріалів 20

1.3.5 Вибір антикорозійних покриттів (металополімерні, полімерні та скло-емальові) 24

1.3.6 Вибір зношувально-стійких матеріалів та покриттів 29

1.3.7 Вибір спеціальних покриттів в даній галузі 31

1.3.8 Застосування технології зміцнювання поверхонь 32

1.3.9 Розробка хіміко-технологічних методів зниження корозії та зношування 34

1.3.10 Розробка організаційно-технічних заходів зниження корозії 37

1.3.11 Розробка варіантів раціонального користування 39

1.3.12 Вибір ефективних інгібіторів корозії 41

1.3.13 Розробка варіантів захистів електрохімічного обладнання 44

1.3.14 Висновок даного підпункту 46

1.4 Висновки. Виробничі рекомендації по підвищенню експлуатаційної надійності 47

1.5 Література 49

1.1 Вступ

Багато матеріалів, з яких виготовлені різні предмети, що оточують людину, схильні до корозійного впливу агресивних середовищ, вологості і високої температури. Руйнування матеріалів з причини корозії завдає суспільству величезної шкоди. Тому пошук досконалих і ефективних методів боротьби з корозією – одне з найважливіших завдань, які доводиться вирішувати людині. Корозія завдає економіці країни величезних збитків. До 20% річного обсягу виробництва сталі складають втрати за рахунок що вийшли з ладу (у результаті дії корозії) металоконструкцій, устаткування, виробів.

Питання захисту від корозії устаткування, трубопроводів, металоконструкцій для нафтогазової та хімічної індустрії має першорядне значення, так як наявність агресивних середовищ і жорстких умов експлуатації підвищує ймовірність виникнення аварійних ситуацій. В Україні аварії на нафтопроводах відбуваються, в основному, в результаті зносу труб з-за зовнішньої і внутрішньої корозії. В результаті втрати тільки газу становлять до 28 млрд. м3 на рік. Розробка і практичне використання ефективних антикорозійних покриттів дозволяють не тільки зменшити втрати металу, але і збільшити експлуатаційний період, а значить і знизити собівартість видобутку нафти і газу.

При виборі антикорозійних лакофарбових матеріалів слід враховувати вимоги щодо термінів захисної дії покриття, які повинні відповідати розрахунковим термінів експлуатації виробу, що вимагає захисту від корозії. Слід враховувати, що довговічність лакофарбового покриття у великій мірі залежить від підготовки поверхні до фарбування. Під час захисту металевих поверхонь необхідно використовувати абразівоструйную очищення.

1.2 Види корозійних та корозійно-механічних руйнувань, конструкційних матеріалів

1.2.1 Аналіз агресивного середовища виробництва даної галузі

Лакофарбова промисловість робить значний внесок в економіку України і є надійним та стабільним сектором вітчизняної хімічної промисловості.

Більш ніж 60% сировини і матеріалів, які використовуються у виробництві фарб, виробляється в Україні. До них відносяться двоокис титану, алкідні смоли, оліфи, наповнювачі, металева та пластикова тара, картонні упаковки, друкарська (поліграфічна) продукція тощо. Крім цього, велика кількість технологічного обладнання також виробляється в Україні та використовується на вітчизняних лакофарбових підприємствах. На черзі організація виробництва новітньої сировини для виробництва інноваційної продукції.

Лакофарбова промисловість України вкладає значні інвестиції в нові технології для покращення продуктивності праці та мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище. Тільки за останні три роки (2008-2011рр.) в Україні були введені нові потужності більш ніж на 60 тисяч тонн водно-дисперсійних лакофарбових матеріалів (ЛФМ) в рік і ці виробництва мають більш високу продуктивність праці, а їх продукція – водно-дисперсійні лакофарбові матеріали – має мінімальний вплив на навколишнє середовище та безпечна для здоров’я людей [39, с.16].

Вже на кінець 2011 року біля 50% річного об’єму виробництва ЛФМ становить екологічно дружня продукція – водно-дисперсійні матеріали, і ця тенденція буде продовжуватися далі. Асоціація разом з законодавчою та виконавчою владою веде спільну роботу із забезпечення в Україні виробництва ЛФМ з мінімальним впливом на навколишнє середовище та здоров’я людей.

Нижче наведені дані показують внесок галузі в українську економіку. У 2010-2011 рр. українська лакофарбова промисловість:

- виробляла більш ніж 240 тисяч тонн лакофарбової продукції щорічно, що становить біля 5,2 кг на душу населення;

- експортувала з України лакофарбової продукції щорічно біля 15 тисяч тонн;

- біля 95% лакофарбової продукції виробленої в Україні, направляла на забезпечення внутрішнього ринку;

- мала більш ніж 6 000 чоловік, зайнятих у виробництві;

- виробляла продукції на більш ніж 4 млрд. гривень щорічно;

- своєю продукцією забезпечувала біля 74% потреб внутрішнього ринку [40, с.18].

Основними сегментами продукції, яку виробляє лакофарбова промисловість України є [14, с.20]:

Архітектурно – декоративні фарби

Пересічні споживачі та професійні підрядники (маляри) використовують ці матеріали для оздоблення і захисту будівель та будівельних конструкцій. Цей сегмент ЛФМ, який в більшості країн світу займає від 42 до 51% об’єму споживання ЛФМ, включає в себе фарби для внутрішніх та зовнішніх робіт, матеріалів для обробки деревини, ґрунтівки, рідкі штукатурки, шпаклівки, лаки та іншу продукцію.

Промислові ЛФМ

Виробники різних галузей промисловості використовують ці матеріали переважно для захисту своєї продукції, а також для її оздоблення. Ці ЛФМ здебільшого мають спеціальні властивості, наприклад, протикорозійні, хімічно стійкі, атмосферостійкі, водостійкі тощо. Матеріали цієї категорії використовуються в машинобудуванні, мостобудуванні, енергетиці, нафтопереробній та газовій промисловості, суднобудівній та хімічній галузі, транспортному машинобудуванні та залізничному транспорті, виробництві побутової техніки тощо.

Авторемонтні ЛФМ

Пересічні власники автомобілів та професійні підрядники (маляри) використовують ці ЛФМ для захисту і оздоблення легкових автомобілів, автобусів та іншого автотранспорту. Матеріали включають в себе протикорозійні грунтівки, змивки старої фарби, шпаклівки, базові фарби, фінішні фарби і лаки.

Світові тенденції глобалізації, швидкого технічного та технологічного росту виробництва, прогресивний поступ інформаційних технологій бізнесу, зростаючі темпи розвитку національних ринків і, як наслідок, посилення конкурентної боротьби висувають на перший план проблему ефективного функціонування підприємства та створення сприятливих передумов подальшого його розвитку. Багато галузей бізнесу піддаються сезонним коливанням. Особливо сильно це виявляється в будівельній промисловості та галузях, пов'язаних з нею. Через фактор сезонності виникають істотні проблеми, пов'язані з падінням обсягів продажів і наслідками цих спадів. Для більшості підприємств, діяльністю яких є виробництво лакофарбових матеріалів, попит на продукцію схильний до значних сезонних коливань. В деякі проміжки часу він може опускатися до нульової позначки. У таких умовах одним з першорядних завдань виступає розробка комплексу заходів щодо запобігання збитків підприємства.

Питання та проблеми сезонності в різноманітних видах бізнесу розглянуто в наукових працях багатьох вітчизняних і зарубіжних вчених, зокрема, В.Г. Герасименко, Б.В. Гриніва, А.П. Дуровича, В.А. Квартальнова, М.П. Крачило, Г.Ю. Александрова, С. Росса та інших.

Праці зазначених науковців направлені, головним чином, на прогнозування обсягів реалізації продукції та розробку заходів щодо обмеження фактору сезонності в діяльності підприємств з сезонним попитом на продукцію. Водночас, питанням пошуку шляхів підвищення ефективності підприємств зі специфічним монопродуктовим виробництвом науковці приділяють мало уваги, що в період жорсткої конкуренції та кризових явищ є дуже актуальним.

Наявність сезонних коливань у динаміці продажів лакофарбових виробів має як переваги, так і недоліки, що відображено у табл. 1 [3, с.12].

Таблиця 1

Існують два основних підходи до боротьби з наслідками сезонних коливань обсягів продажів лакофарбових виробів [3, с.16]:

1. Стимулювання збуту;

2. Мінімізація витрат.

Оскільки, у зв'язку із специфікою діяльності фірми лакофарбової промисловості, неможливо ефективно мінімізувати витрати, то розглянемо методи стимулювання збуту:

знижки і розпродажі (даний спосіб стимулювання споживчого попиту не вимагає спеціальної підготовки і вкладення додаткових коштів, але не завжди однаково ефективний для оптових клієнтів і роздробу);

використання сезонних коефіцієнтів (даний метод полягає у тому, що ціна на товар протягом року залишається незмінною, але при покупці товару чи послуги в певні місяці застосовується підвищуючий або знижуючий коефіцієнт);

правильна рекламна кампанія (цей метод включає в себе грамотно розроблену рекламну стратегію на рік, однак, вона вимагає додаткових витрат (рекламний бюджет) і правильного розпорядження виділеними коштами)

вигідні умови покупки (даний метод відрізняється від знижок і рекламних акцій тим, що продукція реалізується за своєю звичайною ціною, але клієнтам пропонуються додаткові вигідні умови, наприклад, як бонус можуть виступати відстрочення платежів, безкоштовна доставка товару тощо);

коригування асортименту (даний метод є найбільш ефективним, його можна здійснити кількома шляхами: перший полягає в тому, що в асортиментну лінійку постійно вводяться нові продукти, за рахунок чого зростає обсяг продажів у цілому; інший шлях – це внесення в продуктовий портфель товарів, максимальний попит на які буде припадати на період найбільшого спаду продажів іншої продукції);

переорієнтація на іншу цільову аудиторію (якщо немає можливості змінити наявний асортимент, часто використовується метод переорієнтації на іншу цільову аудиторію, наприклад, продавці канцелярських товарів перед початком навчального року орієнтуються на шкільні товари, а весь інший час – на забезпечення офісів).

Звичайно, способів впливу на рівень продажів у період сезонних коливань безліч, але при їх виборі необхідно враховувати, на кого ці заходи будуть орієнтовані: те, що підходить для оптових контрагентів, може бути неефективним для роздрібних споживачів. Сезонні спади продажів присутні практично у всіх галузях.