Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій №3.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
596.4 Кб
Скачать

3. Монтаж освітлювальних та опромінювальних установок План.

  1. Джерела випромінювання. Світильники та опромінювачі.

  2. Електроустановочні вироби.

  3. Схеми освітлювальних та опромінювальних установок.

  4. Технологія монтажу світильників внутрішнього встановлення.

  5. Розмітка місць встановлення світильників.

  6. Способи кріплення світильників.

  7. Заземлення та замулення світильників.

  8. Під'єднання світильників до мережі.

  9. Монтаж світильників зовнішнього освітлення

  10. Техніки безпеки під час електромонтажних робіт.

  11. МОНТАЖ ЛІЧИЛЬНИКІВ

Аварійне та евакуаційне освітлення. Приклади монтажу проводок освітлення з врахуванням вимог діючих нормативів, надійності, зручності та безпечності

Складання плану освітлювальної мережі приміщень сільськогосподарського призначення

Монтаж світильників у приміщеннях з вогне- та вибухонебезпечними зонами

3.1 Джерела випромінювання. Світильники та опромінювані

Електричні джерела світла, за способом генерації ними оптичного випромінювання, поділяються на температурні та люмінесцентні. До першої групи належать лампи розжарювання (теплове випромінювання), до другої—газорозрядні лампи (випромінювання завдяки електричному розряду в газах, парах або їх сумішах).

Є два види освітлення: робоче, чергове аварійне

Загальне освітлення у виробничих приміщеннях може бути рівномірним з рівномірною освітленістю по всьому приміщенню без урахування розташування устаткування і робочих місць

Комбіноване освітлення - коли до загального освітлення приміщення або простору додається місцеве, таке, що створює підвищену освітленість безпосередньо на робочих місцях

Місцеве освітлення може бути виконане стаціонарним або переносним. Переносне освітлення застосовують для робіт по огляду і ремонту устаткування, а також для виконання будівельно-монтажних робіт.

Для освітлення невиробничих приміщень застосовують загальне рівномірне освітлення.

Основними параметрами джерел світла є: номінальна потужність; світлова віддача; номінальний світловий потік та і його зниження через певний проміжок часу; напруга мережі живлення; напруга на лампі; пускові та робочі струми; середній або номінальний строк служби.

Лампа розжарювання (ЛР) — це джерело світла, в якому перетворення електричної енергії в світлову здійснюється завдяки розжарюванню тугоплавкого провідника електричним струмом.

Структура умовного-позначення ламп розжарювання має такий вигляд:

Напруга може задаватися в умовному позначенні одним чи двома числами. Це необхідно для правильного вибору лампи. Наприклад: В-215-225-25—лампа розжарювання вакуумна на номінальну напругу 220 В потужністю 25 Вт.

Люмінесцентні лампи (ЛЛ) належать до джерел світла низького тиску. Люмінесцентна лампа тонкий шар При вмиканні лампи в електромережу ртуть випаровується, і в її парах створюється інтенсивне ультрафіолетове випромінювання, під дією якого люмінофор створює світло. (генерує процент видимої частини оптичного спектру).

Структура умовного позначення люмінесцентної лампи має такий вигляд:

велика чутливість до відхилення напруги мережі від номінальної (при зниженні напруги на 20 % лампа не засвічується).

Перспективами вдосконалення люмінесцентних лама є поліпшення їх світлотехнічних параметрів.

Компактні люмінесцентні лампи (КЛЛ). По конструктивних ознаках КЛЛ розділяють на дві групи: "А" – лампи для включення з виносним ПРА і штифтованими цоколями; "Б" – лампи з вбудованими ПРА і різьбовими (чи байонетними) цоколями.

Галогенна лампа (ГЛР) складається з кварцевої колби заповненої інертним газом з додаванням галогенів або їх сполук, які забезпечують сповільнене випаровування нитки розжарювання. Пари галогенів (йоду) розчиняють вольфрам, який випаровується з нитки, і осідає на стінках колби і сприяють поверненню його на нитку.

Дугова ртутна люмінесцентна лампа (ДРЛ) є одним із високоінтенсивних джерел світла, яке використовується, в основному, для зовнішнього освітлення й освітлення високих промислових приміщень при відсутності особливих вимог до барвистості світла.

Основним елементом конструкції лампи ДРЛ (рис: 3.1.5) є кварцовий пальник у вигляді трубки з термостійкого високоміцного скла, заповненої аргоном з додаванням дозованої краплі ртуті при тиску близько 1 МПа.

Тривалість пускового періоду ламп ДРЛ становить 3—10 хв.

Структура умовного позначення ламп ДРЛ має такий вигляд: ,

Металогалогенні лампи, є найбільш сучасними джерелами світла Цього досягають уведенням у розрядну колбу, окрім ртуті й аргону, металогалогенних добавок.. Тому металогалогенні лампи називають дуговими ртутними з йодидними добавками—ДРЙ Вони характеризуються і незначним зниженням світлового потоку при тривалому терміні служби (до 10000 годин). Тому металлогалогенні лампи, знаходять усе ширше застосування для економічного освітлення, особливо зовнішнього, й архітектурного підсвічування.

Лампи ДРИ конструктивно схожі з лампами ДРЛ, але в них зовнішня колба не покрита люмінофором, кварцовий пальник значно коротший і має на кінцях тепловідбивне покриття, а всередину колби пальника вводяться поряд із ртуттю та аргоном йодидні добавки.

У натрієвих лампах високого тиску (НЛВТ) використовується розряд в парах натрію, ртуті та запалювальному газі—ксеноні.

Світильники та опромінювачі

.Світильник — це пристрій для штучного освітлення відкритих просторів, приміщень і окремих предметів. Освітлювальна арматура світильника складається з металевого або пластмасового корпусу, відбивача, патрона (або лампотримача), захисного скла (або розсіювача), Світильники класифікують:

За характером світлорозподілу залежно від того, яка частина всього світлового потоку спрямована в нижню півсферу, розрізняють світильники прямого, переважно прямого, розсіяного, переважно відбитого та відбитого світла.

За способом захисту від дії навколишнього середовища світильники поділяються на відкриті, перекриті, (які мають екрануючу сітку або решітку), бризкозахищені (не попадають краплі та бризки, що падають під кутом 45°), водозахищені й утеплені (не попадають вода, пил і волога), пилозахищені та пилонепроникні (не проникають частинки пилу), вибухозахищені (виключають виникнення іскор), вибухонепроникні (витримують найбільший тиск внутрішнього вибуху без пошкодження).

За способом встановлення світильники бувають настельними, вмонтованими в стелю, підвісними, настінними і такими, що встановлюються на підлозі (торшери).

Залежно від цільового призначення світильники поділяються на промислові, громадські, побутові, вуличні.

Залежно від призначення та способу встановлення номенклатуру світильників, зовнішнього освітлення можна поділити на декілька, груп:

перша група — підвісні та консольні світильники для освітлення вулиць, доріг і майданів.

друга група — вінцеві та підвісні світильники для освітлення скверів, парків, бульварів.

третя група — настінні світильники для освітлення міжквартальних проїздів і пішохідних переходів.