Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій №3.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
596.4 Кб
Скачать

Схеми вмикання люмінесцентних ламп

Люмінесцентні лампи можуть вмикатися в електричну мережу за стартерною і безстартерною схемами запалювання.

При вмиканні ламп за стартерною схемою запалювання (рис. 3.2.2) стартером є газорозрядна неонова лампа з двома (рухомим і нерухомим) електродами.

Рис.3.2.2. Принципова схема вмикання люмінесцентної лампи зі стартерним запалюванням: 1-дросель, 2-лампа, 3-стартер

Люмінесцентну лампу вмикають у електричну мережу лише послідовно з баластним опором, який обмежує зростання струму в лампі і, таким чином, запобігає її руйнуванню. В мережах змінного струму як баластний опір застосовують котушку з великим індуктивним опором — дросель.

У наш час значного поширення набули більш надійні в роботі безстартерні ПРА. Схему вмикання безстартерним ПРА дволампового люмінесцентного світильника зображено на рис.3.2.3

Рис. 3.2.3 Схема вмикання люмінесцентних ламп з безстартерним запалюванням: Л—лампа: ПТр—підлоговий трансформатор; С—конденсатор; ООДр—основна обмотка дроселя: ДОДр — додаткова обмотка дроселя

Рис. 3.2.4 Схема бездросельного живлення люмінесцентних ламп подвоєною і випрямленою напругою

Схеми вмикання ртутної дугової лампи

Запалювальний пристрій складається з розрядника Р, селенового 'випрямляча СВ, зарядного опору К і конденсаторів С1 і С2. Дросель Др у схемі призначений для запалювання лампи, запобігання різкому зростанню струму в лампі, а також для стабілізації режиму її горіння.

Запалювання лампи відбувається так. Під час вмикання лампи струм, проходячи через випрямляч СВ і зарядний опір R, заряджає конденсатор С2. Коли напруга на конденсаторі досягає приблизно 200 В, відбувається пробивання повітряного проміжку розрядника Р і конденсатор С2 розряджається на додаткову обмотку дроселя ДОДр. У результаті цього в основній обмотці ООД створюється підвищена напруга, імпульсом якої й запалюється лампа Л. Для захисту випрямляча призначений конденсатор С, а для заглушування перешкод радіоприймання, які створюють запалювальним пристроєм при запалюванні лампи,— конденсатор С3.

Рис.3.2.5. Схема вмикання ртутної дугової лампи високого тиску (ДРЛ):

Л — лампа: СВ—селеновий випрямляч (діод); R—зарядний резистор; СІ, С2, СЗ — конденсатори: Р — розрядник; Др — дросель: ООДр — основна обмотка дроселя: ДОДр — даткова обмотка дроселя.

3.3 Технологія монтажу світильників

При монтажі освітлювальної арматури і патронів необхідно дотримуватись наступних вимог:

  1. Конструкція і вид виконання світильників повинні відповідати номінальній напрузі мережі і умовам навколишнього середовища.

  2. Світильники необхідно розміщувати по можливості в місця зручних і безпечних для обслуговування.

  3. Світильники, які застосовуються у вібраційних установках, повинні мати конструкцію що не допускає самовідкручуванню або випадання ламп.

  4. Патрони, незалежно від напруги на яку вони розраховані, повинні мати таку конструкцію, щоб струмоведучі частини лампи були недоступні для дотику.

  5. Провідники повинні вводитись в освітлювальну арматуру так, щоб у місцях вводу вони не піддавались механічним пошкодженням, а контакти патронів були розвантажені від механічних зусиль.

  6. З’єднання провідників всередині кронштейнів або труб, за допомогою яких вставляються арматура, забороняється.

  7. Освітлювальну арматуру допускається підвішувати безпосередньо на провід при умові, що вона призначена для цієї мети і виготовляється по спеціальних технічних умовах.

  8. Для зарядження світильників повинні застосовуватись проводи з мідними дротинами перерізом 0,5 мм2 в середині приміщень і 1мм2 поза приміщень.