Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корозія і захист від корозії в лако-фарбовій пр...doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

1.2.3 Фактори прискорення корозії та зношування

Розрізняють суху і вологу атмосферну корозію.

Суха атмосферна корозія приводить до потьмяніння поверхні металу, але не викликає його руйнування. У сухій атмосфері відбувається хімічна взаємодія металу з киснем і іншими газоподібними реагентами з повітря. Залізо і сталь в сухій атмосфері не іржавіють навіть за наявності агресивних газів.

Але при збільшенні вологості атмосфери товщина плівки вологи збільшується, опір плівки зменшується, і при деякому мінімальному його значенні починається електрохімічна корозія.

Будь-яка металева поверхня електрохімічно-неоднорідною. Причинами електрохімічної неоднорідності можуть бути мікро- і макровключення, структурна неоднорідність металу, наявність нерівномірних плівок адсорбованих речовин, нерівномірність деформації металу і внутрішня напруга, відмінність в температурі окремих ділянок поверхні і ін. Поверхнею металу є безліч постійно працюючих гальванічних елементів, а руйнуються при цьому анодні ділянки поверхні.

Критична вологість, при якій суха атмосферна корозія переходить у вологу, таку, що протікає по електрохімічному механізму, залежить від стану поверхні металу і від наявності забруднень в самому повітрі. Для чистої поверхні заліза за відсутності хімічних забруднень в повітрі критична вологість дорівнює приблизно 70%. Для забрудненої поверхні критична вологість знижується до 50%. Пил і дрібні частинки грязі адсорбують і конденсують вологу [8, с.94].

При збільшенні температури повітря і ступеня вологості швидкість корозії значно зростає.

Отже до несприятливої екологічної обстановки, яка стала нормою для міст, додайте загазованість вихлопами і випаровуваннями різних активних речовин.

У промислових районах навіть дощова вода має, як правило, кислу реакцію. Це пояснюється тим, що i газоподібні домішки, що знаходяться в промисловій атмосфері, розчиняються в дощовій воді і підкисляють її. Найпомітнішу роль з промислових забруднень повітря грає діоксид сірки (сірчистий газ). Навіть при вмісті його в повітрі менше 0,0001% спостерігається прискорення корозії металів. При підвищенні вмісту діоксиду сірки швидкість корозії збільшується. Аналогічний вплив на швидкість корозії роблять хлор, аміак, оксиди азоту і ряд інших газоподібних домішок.

У приморських районах суспензія розчину морської солі в повітрі – активний чинник корозії. Руйнівна дія солі непропорційно її концентрації в електроліті, і різке зростання корозії спостерігається при вміст, до 1%. Отже навіть невеликий вміст солі в плівці електроліту на поверхні металу може бути причиною значної корозії.

Поблизу промислових підприємств, особливо хімічних заводів, пил і грязь на дорогах можуть містити значну кількість агресивних речовин – сульфатів, хлоридів, фосфатів, вугільного пилу і ін. Пил проникає в закриті порожнини, щілини, зазори, накопичується там і при подальшому зволоженні утворює корозійно-активне середовище.

Таким чином, швидкість атмосферної корозії міняється на декілька порядків залежно від клімату, сезону року і умов експлуатації.

За типом корозійного середовища [41, с.169]:

Деякі корозійні середовища і руйнування, що викликаються ними, такі характерні, що по назві цих середовищ класифікуються і корозійні процеси, що протікають в них.

Газова корозія – корозія в газовому середовищі при високих температурах.

Атмосферна корозія – корозія металу в умовах атмосфери при вологості, достатній для освіти на поверхні металу плівки електроліту (особливо у присутності агресивних газів або аерозолів кислот, солей і так далі). Особливістю атмосферної корозії є сильна залежність її швидкості і механізму від товщини шаруючи вологу на поверхні металу або ступеня зволоження продуктів корозії, що утворилися.

Рідинна корозія – корозія в рідких середовищах. За умовами дії рідкого середовища на метал цей тип корозії також характеризується як корозія при повному зануренні, при неповному зануренні, при змінному зануренні, що мають свої характерні особливості.

Як правило, металеві вироби і конструкції піддаються дії багатьох видів корозії – в цих випадках говорять про дію так званої змішаної корозії.