Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корозія і захист від корозії в лако-фарбовій пр...doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

1.3.14 Висновок даного підпункту

Асортимент матеріалів, які використовуються у наш час у якості конструкційних, дуже різноманітний. Але всі їх можна поділити на металеві та неметалеві.

До металевих конструкційних матеріалів відносяться всі метали і, одержані шляхом їх комбінування, різні сплави. Це дуже поширене і, до теперішнього часу, все ще найбільш розповсюджений коло конструкційних матеріалів (≈70%...80% із усіх, використовуваних в наш час у народному господарстві матеріалів є метали та їх сплави). У зв’язку з цим у будь-якому сучасному технічно-розвинутому суспільстві приділяється велика увага подальшому збільшенню виробництва металевих конструкційних матеріалів, поширенню їх асортименту з одночасним підвищенням якості та зниженням вартості виробництва.

Протекторний захист застосовують для захисту апаратури з сталі, що працює в морській воді, розчинах солей і т.д., наприклад при захисті холодильного обладнання, суден, котлів, апаратів хімічної промисловості, сховищ нафти і т.д. Конструкції зі сталі і чавуну захищають з використанням протектору з магнію, цинку, і ряду сплавів. При приєднанні протектора необхідно забезпечити постійний контакт його з конструкцією, доступність для огляду, очистки і заміни.

1.4 Висновки. Виробничі рекомендації по підвищенню експлуатаційної надійності

Корозія, що руйнує будови, будинки, спорудження, устаткування, наносить тим самим величезна втрата економікам всіх країн миру. 20 % сталі, що випускається в Україні за рік, виявляються загубленими в результаті корозії різноманітних металевих виробів. Розробка й впровадження ефективних сучасних методик захисту металів від корозії є тому однієї зі складних і важливих завдань, розв´язуваних людиною. Варто помітити, що металоконструкції й устаткування, які необхідно захищати від корозійного впливу навколишнього середовища, призначені для різних строків експлуатації. Тому, вирішуючи питання доцільності використання тих або інших антикорозійних матеріалів необхідно враховувати необхідний строк захисної дії лакофарбового покриття. Очевидно, що економічно доцільно застосування найпростіших антикорозійних лакофарбових покриттів для захисту металоконструкцій, призначених для експлуатації протягом не тривалих періодів часу. У цих випадках застосовують алкідне лакофарбове покриття, для утворення якого використаються ґрунтовка ГФ-021 й емаль ПФ-115. Однак більша частина встаткування, металоконструкцій, споруджень експлуатуються протягом тривалого часу, тому для антикорозійного захисту їхніх поверхонь доцільне застосування ефективних, сучасних поліуретанових, алкідно-уретанових й епоксідних лакофарбових матеріалів. Матеріали ці більше складні у виробництві, а тому мають більше високі ціни, але вони мають високу ефективність захисту металевих поверхонь. Покриття на базі згаданих вище матеріалів служать протягом 15 - 20 літ Особливу важливість має питання антикорозійного захисту встаткування, трубопроводів, ємностей і металоконструкцій у нафтогазовій і хімічній галузях, у яких мають місце жорстокіші умови експлуатації в агресивному навколишнім середовищі. Наявність цих факторів спричиняються можливість виникнення аварійних і критичних ситуацій на виробничих площадках, викликаних корозійним впливом навколишнього середовища на матеріали, з яких виготовлене встаткування й різні конструкції. Розгерметизація ємнісного встаткування або трубопроводів з отруйними газоподібними речовинами, наприклад, може привести до екологічної катастрофи із численними жертвами Використання лакофарбового покриття з високою ефективністю захисту металів від корозії в значній мірі знижує втрати металів, збільшуючи тим самим експлуатаційний строк устаткування, різних конструкцій, деталей машин. Захисні лакофарбові матеріали повинні забезпечити свою ефективність протягом 10-15 років експлуатації. Для цього сучасна наука розробляє безліч рецептур покриттів, у яких застосовуються новітні антикорозійні добавки. Наявність різноманіття асортиментів антикорозійних лакофарбових матеріалів дозволяє зробити правильний вибір для захисту того або іншого об´єкта.