Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корозія і захист від корозії в лако-фарбовій пр...doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

1.3.6 Вибір зношувально-стійких матеріалів та покриттів

В залежності від основних властивостей і призначення покриття поділяються на водо-, жаро-, атмосферо- і хімічно- стійкі, світлотехнічні, бактерицидні, струмопровідні, декоративні і т.д.

Атмосферостійкі покриття застосовують для фарбування літаків, автомобілів, залізничних вагонів, мотоциклів, обладнання, приладів і т.д. Вони стійкі до дії кисню, води, сонячної радіації і температури оточуючого середовища. Готують лаки, емалі на основі перхлорвінілових, поліакрилових, пентафталевих, алкідномеламінових та інших полімерів. Їх наносять на вироби в два, три шари з наступною сушкою. Для захисту від атмосфери застосовують також нітролаки, нітроемалі, алюмінієву фарбу, яка містить в якості пігменту порошок алюмінію.

Хімічностійкі покриття використовуються для захисту апаратури, обладнання, приладів та ін. від дії кислот, лугів, розчинників, агресивних газів. Такі покриття (лаки, емалі, ґрунти, шпатлівки) готують на основі епоксидних, поліуретанових, поліхлорвінілових, фенолформальдегідних, фторорганічних та інших полімерів.

На основі епоксидних сполук готують покриття, стійкі до дії розчинів NaOH (до 25%) при нагріванні (125°С), до соляної (25%), сірчаної (70%), ортофосфорної, азотної кислотам, до хлору, хлороформу, бензину і т.д. Вони еластичні, волого- та атмосферостійкі, володіють високими електроізоляційними і механічними властивостями [1, с.60].

Для захисту гальванічних ванн, апаратів хімічної водоочистки, фарбування морських і річкових суден і т.д. застосовують покриття на основі поліхлорвінілу, співполімерів хлористого вінілу, які стійкі до нітратної, хлоридної, сульфатної, оцтової та іншим кислотам, лугам, маслам і газам, що містять SO2, SO3, N2O3, NH3, HCl. Сховища нафти та нафтопродуктів, вироби з магнієвих і алюмінієвих сплавів, що працюють в умовах тропічного клімату, та інші покриваються лаками, емалями, ґрунтами, шпатлівками, що отримують на основі поліуретанових сполук. Широке застосування знаходять покриття на основі фторопластів, фенолоформальдегідних, фурилових сполук.

Термостійкі покриття використовуються для захисту окремих деталей машин, апаратів і т.д. від дії підвищених температур (вище 180°С). Покриття, які отримують на основі кремнійорганічних сполук, стійкі до температури до 300°С при довготривалій і до 500–800°С при короткочасній дії [12, с.162].

Так, емаль №9, що отримують з лаку ФГ-9, що містить поліфенілсилоксановий полімер, витримує температуру до 500°С протягом 100 год. І температуру до 400°С – більш довгий час. Така емаль використовується для фарбування автомобільних радіаторів, калориферів, вентиляційних і сушильних установок, арматури хімічних заводів. Лаки серії ЕФ, що отримуються на основі поліетилфенілсилоксанових сполук, використовуються для отримання просочувальних і покрівельних емалей. Ними просочують обмотки електричних машин і готують теплостійку ізоляцію в тягових, врубових електродвигунах, в роторах турбогенераторів і т.д.

Необростаючі фарби готують на основі перхлорвінілової смоли з використанням сополімерів вінілхлориду з вінілацетатом шляхом введення в їх склад сполук міді, ртуті та миш'яку. Ці фарби, нанесені для захисту обшивки морських суден, перешкоджають обростанню раковинами морських організмів. Необростаючі фарби часто наносять на фосфатуючий ґрунт і водостійку емаль. Таке покриття захищає підводні частини судна як від морської води, так і від обростання протягом тривалого часу.

Фунгіцидні і бактерицидні фарби використовуються для запобігання пліснявіння покриттів під час перевезення і зберігання виробів в країнах з вологим кліматом, а також для самодезинфікування приміщень, меблів і обладнання лікарень, клінік і т.д. В їх склад вводять сполуки ртуті, міді, хлору, брому, саліцилаланіду та ін. [45, с.111].

Також знаходять застосування термочутливі, "фосфорисціюючі" та інші покриття.