Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корозія і захист від корозії в лако-фарбовій пр...doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

1.3.2 Вибір хіміко-стійких неметалевих матеріалів

Хімічностійкі покриття використовуються для захисту апаратури, обладнання, приладів та ін. від дії кислот, лугів, розчинників, агресивних газів. Такі покриття (лаки, емалі, ґрунти, шпатлівки) готують на основі епоксидних, поліуретанових, поліхлорвінілових, фенолформальдегідних, фторорганічних та інших полімерів.

На основі епоксидних сполук готують покриття, стійкі до дії розчинів NaOH (до 25%) при нагріванні (125°С), до соляної (25%), сірчаної (70%), ортофосфорної, азотної кислотам, до хлору, хлороформу, бензину і т.д. Вони еластичні, волого- та атмосферостійкі, володіють високими електроізоляційними і механічними властивостями.

Для захисту гальванічних ванн, апаратів хімічної водоочистки, фарбування морських і річкових суден і т.д. застосовують покриття на основі поліхлорвінілу, співполімерів хлористого вінілу, які стійкі до нітратної, хлоридної, сульфатної, оцтової та іншим кислотам, лугам, маслам і газам, що містять SO2, SO3, N2O3, NH3, HCl. Сховища нафти та нафтопродуктів, вироби з магнієвих і алюмінієвих сплавів, що працюють в умовах тропічного клімату, та інші покриваються лаками, емалями, ґрунтами, шпатлівками, що отримують на основі поліуретанових сполук. Широке застосування знаходять покриття на основі фторопластів, фенолоформальдегідних, фурилових сполук [19, с.30].

Поняття “неметалеві матеріали” включає в себе великий асортимент матеріалів, які базуються на полімерах і їх різних сполуках. До них відносяться різного роду пластичні маси, плівки, волокна, гуми, клеї, лакофарбові матеріали, деревина, а також силікатне скло, кераміка та ін.

Неметалеві матеріали є не тільки замінювачами металевих матеріалів, але часто застосовуються і як самостійні (іноді, навіть, як матеріали, які не можна замінити). Окремі їх види володіють високою механічною міцністю, іноді більшою за міцність металів. Якщо при цьому врахувати, що неметалеві матеріали значно легші за металеві, як правило більш корозієстійкі, мають високі електроізоляційні характеристики більш дешеві тощо, тоді стає зрозумілим, чому в будь-якому сучасному суспільстві за планами його розвитку надається велике призначення створенню нових неметалевих конструкційних матеріалів, розробці нових і удосконаленню існуючих способів їх виробництва [23, с.49]. Тенденція – замінити, там де це можна металеві конструкційні матеріали більш дешевими неметалевими, які б не поступалися по експлуатаційним властивостям металевим, є однією із найважливіших у перспективах технічного розвитку сучасного суспільства. При цьому як і у випадку металевих конструкційних матеріалів і неодмінно надає їх виробництва удосконалення.

1.3.3 Вибір модифікаторів продукції корозії

Обробці модифікаторами можуть піддаватися продукти корозії, щільно зчеплені з поверхнею металу; неодмінною умовою є відсутність жирових і інших забруднень. Допустима для модифікації товщина шару продуктів корозії, як правило, складає не більше 100 мкм.

Для видалення іржі, як приклад модифікатора, застосовують модифікатори іржі, які виконує лише перетворюючу функцію. Оброблену ними поверхню перед фарбуванням необхідно ґрунтувати традиційними ґрунтовками.

Грунтовки-перетворювачі іржі одночасно з перетворенням створюють на поверхні металу полімерну плівку, що слугує ґрунтовкою під покривні лакофарбовими матеріалами, оскільки разом з перетворюючими компонентами містять в своєму складі плівкотвірну речовину. Більшість перетворювачів іржі – розчини кислого характеру, головним чином на основі ортофосфорної, щавлевої або іншої органічної дикарбонової кислоти, кислих фосфатів, нітратів або інших солей [9, с.94].

Сфери застосування перетворювачів іржі

Найменування і позначення

Грунтовка-перетворювач іржі ОВВА-01-ГИСИ – ґрунтовка на основі полівінілацетатної дисперсії, ортофосфорної кислоти, жовтої і червоної кров'яної солі, ОП-7, Етил силікату. Двоупаковочна система.

Грунтовка-перетворювач іржі ОВВА-0112 – на основі полівінілацетатної дисперсії корозійностійких пігментів ортофосфорної кислоти. Двоупаковочна система.

Грунтовка-перетворювач іржі МС-0152 – на основі співполімеру стиролу з малеїновою кислотою, який утворюється при гідролізі ортофосфорной стиролу з малеїновим ангідридом (стиромаль) в кислому середовищі у присутності води, що вводиться до складу ґрунтовки. Одноупаковочная система.

Грунтовка-перетворювач іржі ЕП-0180 – двоупаковочна система, що складається з основи ґрунтовки і отверджувача № 1, змішуваних за 30 хв. до застосування в наступному співвідношенні: на 100 мас. ч. основи – 7,5 мас. ч. затверджувача № 1. Після введення отверджувача ґрунтовку розбавляють до робочої в’язкості розчинником (ксилол:ацетон:целозолив = 40:30:30) і фільтрують. Допускається використання розчинників 646 і Р4. Придатність ґрунтовки з затверджувачем – не менше 8 год.

Грунтовка-перетворювач іржі Е-КЧ-0184 – одноупаковочна система. Гарантійний термін зберігання 6 міс.

Грунтовка-перетворювач іржі 82-43-81 – одноупаковочна система.

Лігніновий перетворювач іржі ПРЛ-СХ – виготовляється з відходів гідролізно-дріжджового виробництва. Придатний для обробки поверхонь, покритих щільним шаром іржі завтовшки до 150 мкм. Одноупаковочна система.

Лігніновий перетворювач іржі ППР-1 – дрібнодисперсний порошок коричневого кольору, який додають в ЛКМ, що грає роль ґрунтовки (5-10% пороша від маси ЛКМ).

Консерватор-модифікатор П-1тф – одноупаковочная система.

Кислотний модифікатор іржі № 3 – на основі 40%-ної ортофосфорної кислоти і цинкового пилу, узятих в співвідношенні 9:1 [4, с.74].

При ремонті раніше пофарбованих виробів модифікатори іржі наносять на пошкоджені ділянки після механічного видалення плівок лакофарбового покриття і продуктів корозії, що відшаровуються.