Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по биологии.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.76 Mб
Скачать

2. Будова статевих клітин (гамет).

Статеві клітини (гамети)це клітини, які порівняно з соматичними клі­тинами мають половинний (як правило, гаплоїдний) набір хромосом, а також характеризуються низьким рівнем процесів обміну.

Гамети

Яйцеклітини Сперматозоїди

Яйцеклітини - це округлі нерухомі клітини, які мають здебільшого великі розміри, оскільки містять запас поживних речовин, по­трібних для розвитку зародка, та можуть бути вкриті різноманітни­ми оболонками.

Типи яйцеклітин:

1) Ізолецитальні - яйцеклітини безхребетних тварин; мають незначну кількість рівномірно розподіленого в цитоплазмі жовтка; ядро розташовано ближче до центру клітини.

2) Помірно телолецитальні - яйцеклітини осетрових риб та земноводних; мають розміри 1,5-2 мм, середню кількість жовтка, який зосереджений біля одного з полюсів клітини; ядро клітини знаходиться біля протилежного полюсу.

3) Різко телолецитальні - яйцеклітини деяких риб, плазунів, птахів та яйцекладних ссавців; мають значні розміри 10-150 мм, велику кількість жовтка, який займає майже весь обсяг клітини; ядро клітини знаходиться біля одного з полюсів клітини в активній цитоплазмі.

4) Алецитальні - яйцеклітини плацентарних ссавців, людини; маленькі за розмірами (50-180 мкм), майже не мають жовтка.

Сперматозоїди – це невеликі за розмірами (10-800-8000 мкм), рухливі клітини. Будова сперматозоїдів ссавців: вони мають головку, в якій міститься ядро, на її передньому кінці є особлива органела - акросома, що формується за рахунок комплексу Гольджі та забезпечує проникнення сперма­тозоїда в яйцеклітину; за головкою розташована шийка, а за нею - коротенький проміжний відділ, у якому міститься центріоля, ото­чена мітохондріями, які генерують енергію для роботи джгутика, розташованого на задньому кінці клітини.

3. Гаметогенез.

Гаметогенез - процес утворення статевих клітин (гамет). Розріз­няють овоґенез - формування яйцеклітин та сперматогенез - сперматозоїдів.

Яйцеклітини і сперматозоїди, які мають гаплоїдний набір хро­мосом, утворюються з первинних диплоїдних статевих клітин у ста­тевих залозах і проходять 4 послідовних стадії: розмноження, росту, дозрівання та формування.

На стадії розмноження первинні статеві клітини послідовно діляться шляхом мітозу внаслідок чого їхня кількість значно зростає.

На стадії росту утворені клітини збільшуються до певних розмірів.

Під час стадії дозрівання (мейозу) диплоїдні первинні статеві клітини (сперматоцити і овоцити) у результаті мейозу перетворюються на незрілі гамети.

Стадія дозрівання має свої особливості при утворенні сперматозоїдів та яйцеклітин. Під час сперматогенезу утворюються чотири однакові гаплоїдні клітини. Під час овоґенезу утворюються чотири гаплоїдні клітини - одна яйцеклітина, більша за розмірами, що містить запас поживних речовин, та три дрібних напрямних тіль­ця, які не беруть участі у процесі розмноження і згодом зникають.

Біологічне значення мейозу. За­вдяки мейозу дозрілі статеві клітини одержують гаплоїдний набір хромосом. При заплідненні відновлюється диплоїдний набір, притаманний даному виду організмів. Так зберігаються постійні для кожного виду набір хромосом (каріотип) та кількість ядерної ДНК.

Обмін ділянками між гомологічними хромосомами (процес кро­синговеру), а також незалежне розходження гомологічних хромо­сом до різних дочірніх клітин, сприяє спадковій мінливості, оскіль­ки з'являються нові комбінації різних станів певних генів.

На стадії формування ядро і цитоплазма сперматозоїдів ущіль­нюються, і через втрату більшої частини маси розміри дозрілого спер­матозоїда зменшуються; він набуває дозрілої форми. Яйцеклітини на цій стадії формують частину зовнішніх оболонок і також дозрівають.