Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по биологии.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.76 Mб
Скачать

2. Основні поняття генетики.

1) Спадковість - здатність живих організмів передавати свої ознаки (особливості будови, функцій), а також особливості розвитку наступному поколінню.

2) Ген - це ділянка молекули ДНК (або ділянка хромосоми), що визначає можливість розвитку окремої елементарної ознаки або синтез однієї білкової молекули.

В усіх організмів одного і того ж виду кожен ген розташований в одному і тому ж місці, або локусі, певної хромосоми. У гаплоїдному наборі хромосом є лише один ген, відповідальний за розвиток певної ознаки. У диплоїдному наборі хромосом (у соматичних клітинах) містяться дві гомологічні хромосоми і відповідно два гени, що визначають розвиток будь-якої ознаки.

3) Алельні гени - це гени, що розташовані в одних і тих же (однакових) локусах гомологічних хромосом і відповідають за розвиток варіантів будь-якої ознаки.

Алельні гени

Домінантні (А, В, С) Рецесивні (а, b, с)

4) Гетерозигота - особина, у відповідних локусах гомологічних хромосом якої знаходяться різні алелі (Аа; АаВb та інші).

5) Гомозигота - особина, у відповідних локусах гомологічних хромосом якої розташовані однакові алелі (АА, аа, ААВВ, ааbb).

6) Домінантний ген - це ген, що забезпечує розвиток ознаки як в гомо -, так і в гетерозиготному стані.

7) Рецесивний ген - це ген, ознака якого виявляється лише в гомозиготному стані.

8) Генотип – це сукупність всіх генів одного організму.

9) Фенотип – це сукупність всіх ознак організму, які сформувалися на основі генотипу в процесі онтогенезу в певних умовах навколишнього середовища.

10) Мінливість – це здатність живих організмів набувати нових ознак і їхніх станів у процесі індивідуального розвитку.

Тема: Закономірності спадковості. Закони г.Менделя. Моногібридне схрещування

1. Горох як модельний об'єкт. Гібридологічний метод вивчення спадковості.

Горох був обраний Менделем не випадково, адже ця рослина є чудовим модельним об'єктом. Горох має досить великі квітки, у нього легко проводити перехресне запилення, він має ряд ознак, що можуть перебувати в альтернативних станах.

Метод гібридологічного аналізу, який був створений Г. Менделем полягає у схрещуванні та подальшому обліку розщеплень (співвідношень фенотипічних та генотипічних різновидів нащадків). До його особливостей відносяться: 1) облік при схрещуванні не усього різноманітного комплексу ознак у батьків і нащадків, а аналіз успадковування окремих, що виділяються дослідником, альтернативних ознак; 2) кількісний облік у ряду послідовних поколінь гібридних рослин, які розрізняються по окремих ознаках; 3) індивідуальний аналіз нащадків від кожної рослини.

2. Поняття про моногібридне схрещування. Явище домінування. Перший закон г. Менделя.

Схрещування двох організмів називають гібридизацією. Моногібрідне схрещування – це схрещування двох організмів, які відрізняються один від одного за однією парою альтернативних ознак, розвиток яких обумовлено парою алельних генів (при цьому прослідковується успадковування однієї пари альтернативних проявів будь-якої ознаки).

Генетична номенклатура:

Р (від лат. parental - батько) - батьківські форми;

+ (знаком Венери (дзеркало з ручкою) - жіночий організм;

(знаком Марса (щит і спис) – чоловічий організм;

F1 (від лат. filial— потомство) - гібриди першого поколення;

F2 - гібриди другого покоління;

х - скрещування двох організмів;

: - розщеплення гібридів (цифрове співвідношення фенотипічно або генотипічно різних класів нащадків).

У першому поколінні гібридів виявилося домінування – переважання у гібридів ознаки одного з батьків.

Р: АА х аа

жовті зелені

Гамети: А а

F1: Аа

жовті

Перший закон Менделя – закон домінування або однаковості гібридів першого покоління, або правило домінування: при схрещуванні двох організмів – різних чистих ліній (гомозиготних особин), що відрізняються однією парою альтернативних ознак, всі гібриди першого покоління за цими ознаками будуть однаковими і у них проявиться домінантна ознака батьків.