Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по биологии.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.76 Mб
Скачать

Тема: Механізм регенерації. Ріст організмів. Життєвий цикл у рослин і тварин

1. Регенерація організмів.

Регенерація (від лат. регенератів — відновлення, від­родження) — це процеси відновлення організмом втрачених або по­шкоджених частин, а також відтворення цілісного організму з певної його частини.

Завдяки регенерації постійно замінюються клітини і тканини, термін функціонування яких вичерпаний, а також відбувається вегетативне розмноження.

У різних груп тварин спостерігають різний ступінь регенерації. З підвищенням рівня організації здатність до регене­рації зменшується.

У тварин можна виділити репаративну та фізіологічну регенерацію. За репаративної (від лат. репаратіо - відновлення) регенерації відновлюються структури, втрачені внаслідок випадкових пошкоджень, а за фізіологічної - оновлюються частини, які вже відіграли свою роль в організмі.

Добре розвинена здатність до регенерації і у рослин. У вищих рослин важлива роль у процесах регенерації належить твірній тка­нині, клітини якої здатні ділитись, диференціюватись і давати початок різним типам тканин. За певних умов можуть відновлювати мітотичну активність і деякі зрілі тканини.

2. Ріст організмів.

Ріст організмів - це поступове збільшен­ня їхньої маси та розмірів завдяки переважанню процесів пластич­ного обміну над енергетичним.

Ріст особин кожного виду залежить від спадково визначених його закономірностей, регуляційних механізмів організму, зовнішніх чинників тощо. У тварин ріст регулюється насамперед гормонами та нейрогормонами, у рослин — фітогормонами.

Ріст

Обмежений Необмежений

(коли особина його припиняє, (збільшення розмірів і біомаси

досягаючи певних роз­мірів) організмів три­ває до їхньої смерті)

Ріст

Безперервний Періодичний

(організм поступово збільшується, (періоди збільшення роз­мірів чергуються

доки не досягає певних розмірів з періодами припинення росту)

або не настає його смерть)

3. Поняття про життєвий цикл.

Більшість видів у процесі онтогенезу проходить певну послідовність стадій розвитку - життєвий цикл.

Життєвий цикл - це період між однаковими фазами розвитку двох чи більшої кількості послідовних поколінь.

Тривалість життєвого циклу визначається числом поколінь, які розвиваються протягом одного року або кількістю років, протягом яких здійснюється один життєвий цикл.

Життєвий цикл

Простий Складний

За простого життєвого циклу всі послідовні покоління не відрізняються одне від одного.

Складні життєві цикли супроводжуються закономірним чергуванням різних поколінь або складними перетвореннями організму під час розвитку (метаморфозом).