Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по биологии.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.76 Mб
Скачать

4. Механізми проникнення вірусу до клітини-хазяїна.

Про­никнення вірусу в клітину-хазяїна починається із взаємодії вірус­ної частинки з поверхнею клітини, на якій є особливі рецепторні ділянки. Оболонка вірусу має відповідні прикріпні білки, що «впіз­нають» ці ділянки. Саме цим забезпечується висока специфічність вірусів стосовно клітин-хазяїв: віруси вражають лише певний тип клітин певного виду організмів.

Шляхи проникнення вірусу до клітини-хазяїна: 1) вірусні оболонки зливаються з клітин­ною мембраною (як у вірусу грипу); 2) вірусна частинка потрапляє в клітину шляхом піноцитозу, після чого фермен­ти клітини-хазяїна розщеплюють її оболонку, звільняючи нуклеї­нову кислоту (вірус поліомієліту тварин); 3) у рослинні клітини віру­си можуть проникати через пошкоджені ділянки клітинної стінки; 4) механізм проникнення бактеріофагів у клітину-хазяїна.

Механізм проникнення бактеріофагів у клітину-хазяїна.

Бактеріофаг має досить складну будову: він складається з розширеної частини - головки, в який міститься нуклеїнова кисло­та (ДНК), відростка у вигляді чохла, що нагадує розтягнену пру­жину, всередині якого проходить порожній стрижень, та хвосто­вих ниток, за допомогою яких вірус сполучається з рецепторними ділянками клітини-хазяїна. Після прикріплення до поверхні бактеріальної клітини бактеріо­фаг унаслідок скорочення чохла наче впорскує молекулу нуклеї­нової кислоти через порожній стрижень усередину клітини. Порож­ня оболонка бактеріофага залишається зовні клітини-хазяїна.

5. Розмноження вірусів.

Після проникнення вірусу в клітину-хазяїна його нуклеїнова кислота передає спадкову інформацію про вірусні білки в білоксинтезуючий апарат клітини.

У деяких вірусів вірусна частинка містить іРНК, яка відразу ж сполучається з рибосомами хазяїна і спричинює синтез вірусних білків, у інших іРНК синтезуєть­ся на РНК чи ДНК вірусу. Деякі РНК-вмісні віруси здатні викликати синтез ДНК (явище зворотної реплікації) в ядрі клітини, а ос­тання, в свою чергу, синтезує вірусну іРНК. Особливим випадком є вбудова вірусної ДНК у ДНК клітини-хазяїна. При цьому не відбувається незалежного синтезу вірусних білків, а лише в комплексі з білка­ми клітини.

У подальшому віруси за допомогою продуктів власної життєдіяльності пригнічують синтез білків клітини-хазяїна і стимулюють синтез власних білків, викорис­товуючи білоксинтезуючий апарат клітини-хазяїна та її енергетичні ре­сурси. Водночас молекули нуклеїнової кислоти вірусу подвоюються. Завершується процес розмноження вірусів у клітині-хазяїні скла­данням вірусних частинок, тобто вірусна нуклеїнова кислота «одя­гається» в оболонку із синтезованого клітиною вірусного білка.

Звільняються вірусні частинки з клітини-хазяїна по-різному: 1) часто клітина-хазяїн руй­нується, звільняючи вірусні частинки; 2) у багатьох складних вірусів їхні частинки можуть виходити з клітини, «відбруньковуючись» від неї назовні.

6. Роль вірусів у природі та житті людини.

Завдання. Прочитати текст «Роль вірусів у природі та житті людини» та відповісти на питання:

1) Що таке інфекція? Які є різновиди інфекції? 2) Якими шляхами віруси можуть проникати в організм хазяїна? 3) Які ви знаєте захисні реакції організмів у відповідь на проникнення віру­сів? 4) Які захворювання людини і свійських тварин спричинюють віруси? 5) Як можна уникнути вірусної інфекції? 6) Як людина використовує віруси для своїх потреб?