Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по биологии.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.76 Mб
Скачать

6. Значення мутацій у природі та житті людини.

Значення мутацій у природі та житті людини:

1) Мутації є од­ним із джерел спадкової мінливості - важливого фактора ево­люції організмів.

2) Мутації широко застосовують у селекції рослин та мікро­організмів, бо вони дають можливість збільшити різноманітність вихідного матеріалу, а отже - підвищити ефективність селекційної роботи.

3) Мутації використовують при розробці генетичних методів бо­ротьби зі шкідливими організмами.

7. Закон гомогологічних рядів спадкової мінливості.

Закон гомогологічних рядів спадкової мінливості, сфор­мульований видатним російським генетиком і селекціонером М.І.Вавиловим, полягає в тому, що генетично близькі види та роди характеризуються подібними рядами спадкової мін­ливості з такою правильністю, що, вивчивши ряд форм у межах одного виду чи роду, можна передбачити наявність форм із подібним поєднанням ознак у межах близьких ви­дів чи родів.

Тема: Модифікаційна мінливість

1. Поняття про модифікаційну мінливість.

Модифікацій­на мінливість - це зміни ознак організму (фенотипу), спричинені факторами умов існування і не пов'язані зі змінами генотипу.

Мо­дифікації — це реакції на зміни інтенсивності дії певних чинників довкілля, однакові для всіх генотипно подібних організмів.

2. Модифікаційна мінливість та її властивості.

Як і мутації, модифікації мають певні особливості. А саме:

1) Ступінь вираження модифікації прямо залежить від інтенсивності та тривалості дії на організм певного чинни­ка.

Наприклад, у рачка артемії ступінь волохатості задньої частини черевця залежить від солоності води: вона тим більша, чим нижча солоність.

2) Модифікації не успадковуються.

Наприклад, протягом багатьох поколінь можна відрізати мишам хвости, але у таких безхвостих батьків завжди народжуються хвостаті мишенята.

3) Модифікації, як правило, короткочасні, тобто модифікації можуть зникати протягом життя особини, якщо припиняється дія фактора, який їх спричинює.

Наприклад, загар людини посту­пово зникає взимку.

4) Модифікації спрямовані на пристосування організмів до змін у довкіллі, тобто мають адаптивний характер.

Наприклад, зміна стріло­подібних листків стрілиста на стрічкоподібні при зануренні у воду, захищає рослину від пошкодження течією; заміна шерсті ссавців на густішу під час осіннього линяння сприяє захисту від низьких тем­ператур; загар захищає людину від шкідливого впливу сонячного опромінення.

5) Межі модифікаційної мінливості ознаки визначають­ся генотипом організму.

Межі модифікаційної мінливості ознаки визначають­ся генотипом організму і називаються нормою реакції. Таким чи­ном, кожен алельний ген зумовлює не певний ступінь розвитку ко­дованої ним ознаки, а лише межі, в яких вона може змінюватись відповідно до змін інтенсивності тих чи інших чинників.

Норма реакції прояву певних ознак має різні межі. Найвужчою вона є для тих ознак, які мають першорядне значення для процесів життєдіяльності (наприклад, взаєморозташування внутрішніх ор­ганів, загальний план будови тіла), а для ознак, які такого значен­ня не мають, вона може бути значно ширшою (наприклад, маса тіла, ріст, забарвлення тощо).