Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по биологии.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.76 Mб
Скачать

2. Постембріональний розвиток тварин.

Постембріо­нальний (післязародковий) розвиток тварин - це період, який триває від народження або виходу із оболонок, що вкривають заро­док, і закінчується, коли організм перестає існувати.

Постембріональний розвиток може бути пря­мим або непрямим.

За прямого розвитку щойно народжена тварина загалом на­гадує дорослу. Прямий розвиток відбувається внаслідок ембріонізації. Ембріонізація - це явище, коли ембріональний період по­довжується завдяки живленню ембріона ресурсами материнського організму (плацентарні ссавці, деякі хрящові риби) або запасними поживними речовинами яйця (плазуни, птахи). Біологічне значення ембріонізації полягає в тому, що народжу­ється або вилуплюється з яйцевих оболонок тварина на вищому сту­пені розвитку, що зменшує її вразливість зовнішніми чинниками.

У плацентарних ссавців, деяких сумчастих, акул, скорпіонів одна із зародкових оболонок зростається зі стінками розширеної частини яйцепроводів (матки) таким чином, що через кров матері до зарод­ка потрапляють поживні речовини та кисень, а

виводяться продук­ти обміну та вуглекислий газ. Процес появи на світ такого зародка називають справжнім живонародженням.

Якщо зародок розвивається за рахунок запасних поживних речовин яйця всередині материнського організму і звільняється від яйцевих оболонок ще в жіночих статевих ходах, то таке явище називається яйцеживонародженням (деякі ящірки, змії, акваріумні рибки - гуппі та мечоносці тощо).

Коли зародок розвивається в яйці поза материнським організмом і виходить з нього в довкілля, таке явище дістало назву яйценародження (більшість плазу­нів, птахи, першозвірі, членистоногі, кишковопорожнинні тощо).

Непрямий розвиток, або метаморфоз (від грец. метаморфозіс - перетворення) - це глибокі зміни структури організму, за­вдяки яким личинка перетворюється на дорослу особину. Процеси метаморфозу відбуваються в кілька послідовних етапів (фаз), на кожному з яких тварина характеризується певними особливостями будови та життєвих функцій.

При ньому також може бути ембріонізація (личинки комах, що розвиваються з неповним перетворенням, ранішні стадії проходять усередині яйця, чим і пояснюється їхня деяка подібність до дорослих особин) і яйцеживонародженням (деякі комахи, кліщі тощо).

Непрямий розвиток забезпечує кілька важливих біологічних функцій, які сприяють існуванню виду:

1) Живильна функція. На певній фазі розвитку тварина дістає найбільше поживних речовин, необхідних для завершення метамор­фозу.

2) Раціональне використання ресурсів. Різні фази розвитку розділені просторово і трофічно (за способом та об'єктами живлен­ня).

3) Розселювальна функція. Личинки багатьох тварин, які ве­дуть малорухомий чи прикріплений спосіб життя здатні активно чи пасивно розселюватись, сприяючи поширенню виду.

4) Забезпечення зараження хазяїв. В організм хазяїна різними шляхами потрапляють яйця або личинки паразитичних тварин, вони мігрують до певних органів чи тканин, де і завершується їхній розвиток.