Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по биологии.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.76 Mб
Скачать

Тема 2 . Біосфера Тема: Загальна характеристика біосфери

1. Оболонки планети Земля.

Розвиток Землі має тривалу геологічну історію. За цей час ви­никли її оболонки: літосфера, гідросфера та атмосфера.

Літосфера (від грец. літос — камінь та сфера — куля) — зовнішня тверда оболонка Землі, яка охоплює земну кору і верхню частину мантії (завглибшки 50—200 км).

Гідросфера (від грец. хідор - вода, волога) - водяна оболонка Землі, яка охоплює усі водойми (океани, моря, річки, озера, льодовики тощо). Вона займає майже 71% поверхні планети. Товщина її мін­лива та досягає в деяких місцях понад 11 км.

Атмосфера (від грец. атмос — пара) – зовнішня газова оболонка, що простирається від її поверхні в космічний простір приблизно на 3000 км.

Відповідно до харак­теру зміни температури повітря з висотою атмосфера розділена на такі шари:

1) тропосфера (простягається до висоти 9-18 км, температу­ра повітря з висотою зменшується, досягаючи -43-73о С, містить­ся зважена у повітрі водяна пара, формуються хмари, виникають опади);

2) стра­тосфера (простягається до висоти 50-55 км, температура зростає з висотою і досягає максимуму -13-(+17)о С, сформувався особливий озоновий екран, який поглинає короткохвильове ультрафіо­летове випромінення Сонця, яке згубно діє на живу матерію);

3) мезосфера (простягається до висоти 80-90 км, температура зменшується з висотою і досягає -53-113о С);

4) термосфера (вище 80-90 км, температура повітря зростає з висо­тою, досягаючи +700-1700о С).

2. Біосфера та її межі.

Поняття біосфера (від грец. біос — життя) запропонував у 1875 році австрійський геолог Е. Зюсс. Вчення про біосферу створив український учений В.І. Вернадський.

Біосфера (за В.І. Вернадським)це загально планетна оболонка, до складу якої належать нижні шари атмосфери, гідросфера, та верхні шари літосфери, склад і будова якої зумовлені сучасною і минулою життєдіяльністю всієї сукупності живих організмів.

Біосфера (на думку сучасних екологів) — це сукупність усіх біогеоценозів Землі, єдина глобальна екосистема вищого порядку.

Межі біосфери визначаються наявністю умов, необхідних для життя різних організмів. Верхньою межею біосфери в атмосфері є озоновий екран, який на висоті 22-25 км поглинає більшу частину ультрафіолетового випромінювання Сонця. Нижня межа біосфери проходить на глибині 3,5-4 км в літосфері або по океанічному дну (дивись додаток 15).

Найвища концентрація біомаси спостерігається на межах окремих оболонок Землі: літосфери та атмосфери, атмосфери та гідросфери, гідросфери та літосфери.

3. Вчення в.І. Вернадського про біосферу та ноосферу.

Вчення про біосферу як особливу частину Землі, населену живими організма­ми, створив український учений В.І. Вернадський. Йому належить також заслуга створення нової науки - біогео­хімії - вчення про геохімічну діяльність живих організмів. Вона досліджує роль живих організмів у перетворенні земної кори: руйнуванні гірських порід, ґрунто­утворенні, формуванні осадових порід, колообігу, перерозподілі та кон­центрації хімічних елементів у біосфері.

В.І. Вернадський ще в першій половині XX сторіччя передбачав, що біосфера розвинеться у ноосферу (термін, запропонований у 1927 році французькими філософами Е. Леруа та П.Т. де Шарденом). Спочатку В.І. Вернадський розглядав ноосферу (від грец. ноос - розум) як особливу «розумову» оболонку Землі, яка розвивається поза біосферою. Але згодом дійшов висновку, що біосфера переходить у новий стан під впливом наукової думки і людської праці. Людство все більше відрізняється від інших компонентів біосфери як нова небувала біогенна геологічна сила. Ноосфера - це новий стан біосфери, за якого розумова діяльність людини стає визна­чальним фактором її розвитку. Характерною рисою ноосфери є екологізація всіх сфер людського життя.

Отже, ноосфера — це історично останній етап еволюції біосфери, якісно нова форма організації біосфери, яка формується внаслідок її взаємодії із людським суспільством і передбачає гармонійне співіснування природи і людини.