Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcyi_BFO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

13.2.2.3. Облік забезпечення оплати відпусток працівникам

Відпустки працівникам звичайно надаються впродовж року нерівномірно. З метою запобігання впливу фактично нарахованої ЗП за період відпустки на витрати і фінансовий результат звітного періоду підприємства створюють забезпечення виплат відпусток. Такі забезпечення нараховуються за встановленим % і включаються у витрати звітного періоду у визначеній сумі незалежно від фактичної суми нарахованих відпускних.

Щомісячна сума забезпечення виплат відпусток (Зм) визначається як добуток нарахованої ЗП працівникам і коефіцієнта, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці:

Зм=1,3955 х ЗПм х (Овр/ФОПр),

де

ЗПм - фактична ЗП за місяць, грн.;

Овр – річна планова сума оплати відпусток, грн.;

ФОПр – річний плановий фонд оплати праці, грн.;

1,3955 – коефіцієнт нарахувань на ЗП.

Для обліку формування та використання резерву на оплату відпускних використовується пасивний субрах.471. При формуванні резерву робиться наступний господарський запис:

Д15,23,91,92,93,94 К471.

Законодавством встановлені такі види відпусток:

щорічні основна і додаткова відпустки;

додаткова відпустка у зв’язку з навчанням;

творча відпустка;

соціальні відпустки;

відпустка без збереження ЗП.

Щорічні основні та додаткові відпустки у перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві. Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше як 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладання трудового договору. Деяким категоріям працівників згідно із законодавством установлюється більш тривалий строк основної щорічної відпустки (наприклад, військовослужбовцям-інвалідам, а також учасникам бойових дій і прирівняним до них особам, народним депутатам – 45днів; керівникам, педагогічним і науково-педагогічним працівникам – 56днів).

Тривалість відпусток незалежно від режимів і графіків роботи конкретних підприємств надається у календарних днях. Святкові і неробочі дні при визначенні тривалості відпустки не враховуються.

Для розрахунку сум відпускних працівникам використовується середня заробітна плата, що визначається відповідно до Порядку обчислення середньої ЗП, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95р.№100 (зі змінами та доповненнями).

Розрахунок відпускних (В) здійснюється за такою формулою:

В=(З/(Др – СНдн - Ндн))х Ккл.дн.,

де

З - сумарний заробіток працівника за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період;

Др – відповідна кількість календарних днів року чи меншого фактично відпрацьованого періоду;

СНдн – кількість святкових і неробочих днів, установлених законодавством;

Ндн – кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював, при скороченому робочому тижні, а також кількість календарних днів перебування працівника у відпустці без збереження ЗП або із частковим її збереженням;

Ккл.дн – число календарних днів наданої працівнику відпустки.

При нарахуванні ЗП за відпуск, при наявності резерву на оплату відпустки, робиться наступний господарський запис:

Д471 К661;

при відсутності резерву:

Д15,...,94 К661.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]