Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcyi_BFO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

6.6.3. Облік безоплатної передачі оз

При безоплатній передачі основних засобів іншому підприємству акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ складається у двох примірниках (для підприємства, що здає та приймає основні засоби).

Приклад: підприємство безкоштовно здійснює передачу обчислювальної техніки іншій організації. первісна вартість-4000грн., знос-2000грн.

Списується знос по об’єкту, що безкоштовно передається (акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ):

Д131 К104 2000.

Списується залишкова вартість обчислювальної техніки (акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ):

Д976 К104 2000.

Нараховане податкове зобов’язання за безоплатно переданим об’єктом (розрахунок бухгалтера):

Д976 К641 400.

1.6.8. Облік оренди оз

1.6.8.1. Оренда оз: сутність та види

Нормативний документ: П(С)БО 14.

Підприємство, що взяло будь-яке майно в оренду, вважається орендарем, а той, хто надав це майно – орендодавцем.

Оренда угода, за якою орендар набуває права користування необоротним активом за плату протягом погодженого з орендодавцем строку.

Суборенда – угода, про передачу орендарем орендованого ним об’єкта в оренду третій особі.

Строк оренди – період дії невідмовної орендної угоди, а також період продовження цієї угоди, обумовлений на початку строку оренди.

Взаємовідносини орендаря з орендодавцем регулюються договором оренди. В ньому обговорюються склад і вартість переданих в оренду об’єктів ОЗ, розмір орендної плати, тривалість оренди, обов’язки сторін по використанню договірних умов.

Розрізняють 2 види оренди: операційна та фінансова.

Фінансова оренда – оренда, що передбачає передачу орендарю всіх ризиків та вигод, пов’язаних з правом користування та володіння активом. При цьому під ризиками розуміють можливості збитків віл простоїв обладнання або застарілої технології та неотримання очікуваних доходів унаслідок зміни економічних умов (кон’юнктури ринку тощо). У свою чергу, вигоди можуть бути у вигляді очікуваної прибутковості операцій протягом стоку його економічного використання активу, прибутку від зростання його вартості (дооцінки)або надходжень від реалізації активу за ліквідаційною вартістю. Оренда вважається фінансовою за наявністю хоча б однієї з наведених нижче ознак:

1) орендар набуває права власності на орендований актив після закінчення строку оренди;

2) орендар має можливість та намір придбати об’єкт оренди за ціною нижчою за його справедливу вартість на дату придбання;

3) строк оренди становить більшу частину строку корисного використання (експлуатації) об’єкту оренди;

4) теперішня вартість мінімальних орендних платежів з початку строку оренди дорівнює або перевищує справедливу вартість об’єкта оренди. При цьому початком строку оренди вважають дату, яка настає раніше: дата підписання орендної угоди або дата прийняття сторонами зобов’язань щодо основних положень угоди про оренду.

Мінімальні орендні платежі – платежі, що підлягають сплаті орендарем протягом строку оренди (за вирахуванням вартості послуг та податків, що підлягають сплаті орендодавцю, і непередбаченої орендної плати), збільшення:

1) для орендаря – на суму його гарантованої ліквідаційної вартості;

2) для орендодавця – на суму його гарантованої ліквідаційної вартості.

У разі можливості та наміру орендаря придбати об’єкт оренди за ціною, нижчою за його справедливу вартість на дату придбання, мінімальні орендні платежі складаються з мінімальної орендної плати за весь строк оренди та суми, яку слід сплатити згідно з угодою на придбання об’єкта оренди.

Гарантована ліквідаційна вартість:

1) для орендаря – частина ліквідаційної вартості, яка гарантується до сплати орендарем або пов’язаною з ним стороною;

2) для орендодавця – частина ліквідаційної вартості, яка гарантується до сплати орендарем або незалежною третьою стороною, здатною за своїм фінансовим станом відповідати за гарантією.

Негарантована ліквідаційна вартість – частина ліквідаційної вартості об’єкта оренди, отримання якої орендодавцем не забезпечується або гарантується лише пов’язаної із ним стороною.

Операційна оренда – оренда інша, ніж фінансова (передбачає орендарю права користування ОЗ на строк, що не перевищує строку їх повної амортизації, з обов’язковим поверненням таких ОЗ їх власнику після закінчення строку орендної угоди).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]