Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcyi_BFO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

6.6. Облік вибуття оз

Об’єкт ОЗ вилучається з активів (списується з балансу) у разі його вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.

6.6.1. Облік ліквідації ОЗ

Для оформлення вибуття основних засобів (крім автотранспортних засобів) при повному або частковому їх списанні застосовується акт на списання основних засобів (ф. № ОЗ-3).

Акт складається у двох примірниках комісією, призначеною керівником підприємства, затверджується керівником підприємства або особою, на те уповноваженою. Перший примірник акта передають до бухгалтерії, другий залишається у особи, відповідальної за зберігання основних засобів та є підставою для здачі на склад запчастин, що залишилися в результаті їх списання, а також матеріалів, металобрухту і т.п.

Витрати по списанню, а також вартість матеріальних цінностей, що надійшли від зносу та розборки будинків, споруд, демонтажу обладнання і т.п. відображають в акті в розділі "Розрахунок результатів списання об'єктів".

Для оформлення списання автомобіля вантажного чи легкового, причепа чи напівпричепа при їх ліквідації застосовується акт на списання автотранспортних засобів (ф. № ОЗ-4).

Акт складається у двох примірниках та підписується комісією, що призначається керівником підприємства і затверджується керівником підприємства чи особою, на те уповноваженою. Перший примірник передається до бухгалтерії, другий залишається у особи, відповідальної за зберігання основних засобів, та є підставою для здачі на склад матеріальних цінностей та металобрухту, що залишився в результаті списання.

Витрати по списанню, а також вартість матеріальних цінностей, що надійшли від розборки автотранспортних засобів, відображають в розділі "Розрахунок результатів списання автомобіля (причепа, напівпричепа)".

Приклад: ліквідується обладнання внаслідок фізичного зносу. Первісна вартість-3600грн., знос-3000грн. Додаткові витрати, пов’язані з ліквідацією склали: матеріали-60грн., оплата праці-100грн., відрахування на соціальні заходи-39,35грн. Внаслідок ліквідації на склад оприбутковані матеріальні цінності-200грн.

Списується нарахований знос (акт на списання ОЗ):

Д131 К104 3000.

Списується залишкова вартість (акт на списання ОЗ):

Д976 К104 600.

Якщо ОЗ ліквідуються за самостійним рішенням підприємства чи безоплатно передаються, така ліквідація чи безоплатна передача розглядаються для цілей оподаткування як продаж таких ОЗ. В даному випадку, для спрощення, в якості бази оподаткування виступає залишкова вартість об’єкту (розрахунок бухгалтера):

Д976 К641 120.

Списуються витрати, пов’язані з ліквідацією обладнання (накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів, розрахунок бухгалтерії, розрахункова відомість):

Д976 199,35

К201 60

К65 39,35

К661 100.

Оприбутковуються матеріали, що надійшли на склад внаслідок ліквідації (накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів):

Д209 К746 200.

4.6.2. Облік реалізації оз

При передачі основних засобів іншому підприємству за плату акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ складається у трьох примірниках: перші два у підприємства, що здає (де перший примірник додається до звіту, а другий – до повідомлення на передачу та для акцепту), третій примірник передається особі, що приймає основні засоби.

Приклад: підприємство продає будинок. Первісна вартість-20000грн., знос-5000грн., ціна продажу-18000грн., в т.ч. ПДВ. Продаж здійснювався без передоплати.

Відображено дохід від ліквідації ОЗ (договір купівлі-продажу):

Д377 К742 18000.

Відображається податкове зобов’язання в частині ПДВ (товарно-транспортна накладна):

Д742 К641 3000.

Списується сума нарахованого зносу за будинком на момент реалізації (акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ):

Д131 К103 5000.

Списується залишкова вартість за будинком (акта приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ):

Д972 К103 15000.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]