Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcyi_BFO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

6.4. Облік ремонту оз

Згідно системи ремонтів виробничого та підйомно-транспортного обладнання, цехового транспорту та інструментів і приладів зі складу ОВЗ розрізняють 3 види ремонтних робіт:

1. Поточний – виконується для забезпечення або відновлення працездатності виробу та складається у виконанні малих робіт з виправлення та часткової заміни окремих деталей виробничого та підйомно-транспортного обладнання, цехового транспорту та інструментів і приладів зі складу ОВЗ.

Поточний ремонт ОЗ виконується при необхідності (за результатами діагностування технічного стану об’єкту або при наявності несправностей).

До поточного ремонту транспортних засобів відносяться роботи, пов’язані з одночасною заміною не більше двох базових агрегатів (крім кузова та рами). При цьому будь-який ремонт агрегатів відноситься до поточного ремонту транспортних засобів.

Поточні ремонти ОЗ здійснюються з незначними проміжками часу, до 1року, та надають можливість постійно підтримувати їх в робочому стані.

На поточний ремонт однотипних ОЗ можуть відкриватися річні замовлення.

2. Середній – ремонт виробничого та підйомно-транспортного обладнання, цехового транспорту та інструментів і приладів зі складу ОВЗ здійснюється з періодичністю більше 1року та пов’язаний із значними витратами на його проведення.

3. Капітальний – ремонт виробничого та підйомно-транспортного обладнання, цехового транспорту та інструментів і приладів зі складу ОВЗ, який виконується для відновлення справності та повного або близького до повного відновлення ресурсу виробу і складається у виконанні робіт, пов’язаних з заміною або ремонтом самих важливих і значних його частин або основних конструкцій.

Для обладнання капітальним ремонтом вважається ремонт, при якому проводиться повне розбирання агрегату, заміна або відновлення зношених деталей, вузлів, ремонт базових та інших деталей і вузлів, складання, регулювання та випробування агрегату. Вказані види робіт повинні проводитися з урахуванням можливостей поліпшення технічних параметрів обладнання та його модернізації.

До капітального ремонту відносяться роботи, пов’язані з заміною кузова для автобусів в автомобілів, рами для вантажних автомобілів або одночасною заміною не менше трьох базових агрегатів. До капітального ремонту причепів відносяться роботи, пов’язані з заміною рами.

Капітальний ремонт здійснюється через значний (понад 1рік) проміжок часу.

Способи ремонту: господарський (ремонтний цех; власні сили цеху де знаходиться об’єкт); підрядним (сторонні спеціалізовані підприємства).

Для оформлення приймання-здачі основних засобів із ремонту, реконструкції та модернізації застосовується акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів (форма ОЗ-2).

Акт, підписаний працівником цеху (відділу), що уповноважений на приймання основних засобів, та представником цеху (підприємства), який виконував ремонт, реконструкцію та модернізацію, здають до бухгалтерії підприємства. Акт підписується головним бухгалтером та затверджується керівником підприємства, організації чи особами на те уповноваженими. До технічного паспорта відповідного об'єкта основних засобів повинні бути внесені необхідні зміни до характеристики об'єкта, пов'язані із капітальним ремонтом, реконструкцією та модернізацією.

Якщо ремонт, реконструкцію або модернізацію виконує стороннє підприємство, акт складають у двох примірниках. Другий примірник передають підприємству, що виконує ремонт, реконструкцію, модернізацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]