Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcyi_BFO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 2.3. Облік розрахунків з оплати праці та соціального страхування Основні нормативні документи:

П(С)БО 26;

Інструкція зі статистики численності робітників, зайнятих у народному господарстві України. Затверджена наказом Міністерства статистики України за узгодженням з Міністерством економіки України від 7 липня 1995 р.;

Наказ Міністерства статистики України "Про затвердження типових форм первинного обліку" від 9 жовтня 1995 р. № 253.

Наказ Міністерства статистики України "Про затвердження типових форм первинного обліку особового складу" від 27 жовтня 1995 р. № 277.

Наказ Міністерства статистики України "Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках з робітниками та службовцями по заробітній платі" від 22 травня 1996 р. № 144.

13.1. Облік чисельності працівників, робочого часу та виробітку

13.1.1. Облік чисельності

Це оперативно-технічний облік. Його здійснює відділ кадрів, де ведеться:

книга наказів (розпоряджень) про прийняття, переведення та звільнення з роботи;

книга обліку руху трудових книжок та вкладишів до них;

прибутково-видаткова книга обліку бланків трудових книжок та вкладишів до них;

особові листки та картки;

книга протоколів загальних зборів трудового колективу.

Первинними документами, на підставі яких ведеться облік особового складу, є: наказ (розпорядження) про прийняття на роботу (ф.П-1); особова картка (ф.П-2),яка заводиться на кожного працівника; наказ (розпорядження) про надання відпустки (ф. П-6); наказ (розпорядження) припинення дії трудового договору (контракту) (ф.П-8).

13.1.2. Облік робочого часу

Це оперативно-табельний облік. Він здійснюється за допомогою табеля, де відображається час, відпрацьований кожним працівником, неявка на роботу із зазначенням причин. Для тих категорій працівників, праця яких оплачується погодинно, табель (ф.П-12,13,14) є основним документом для нарахування ЗП.

Табель складається в одному примірнику табельником, майстром або іншими особами, яким доручено вести табельний облік, і подається до бухгалтерії у встановлені на підприємстві терміни.

13.1.3. Облік виробітку

При відрядній формі оплати праці даних табеля недостатньо. Для нарахування ЗП необхідні відомості про обсяг виконаних робіт.

Це оперативно-технічний облік. Він здійснюється за типовими формами, залежно від тех. процесу виробництва, системи організації оплати праці відповідальними особами, на яких це покладено (наприклад, нормувальниками, економістами та ін.): у рапортах про виробіток, маршрутних листах, нарядах, відомостях обліку виробітку та інших документах, які підписуються керівником і передаються в бухгалтерію для нарахування ЗП.

Операції, які передбачені тех. процесом, оплачуються за нарядами на відрядні роботи, а різні доплати – за листками на доплату.

Наряд – це комбінований документ, в якому вказується завдання на виконання певних робіт та підтвердження фактичного обсягу виконаних робіт.

Оплата часу простоїв, що сталися не з вини працівника, оформляється листком обліку простоїв. На оплату робіт по виправленню браку продукції виписується окремий наряд з відміткою “Виправлення браку”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]