Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcyi_BFO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

2.2. Облік коштів на рахунках в банках

У банківській практиці використовують різноманітні види рахунків.

Поточні рахунки відкриваються підприємствам усіх видів власності, а також їх відокремленим підрозділам для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій за цими розрахунками.

Поточні бюджетні рахунки відкриваються підприємствам (їх відокремленим підрозділам), яким виділяються кошти за рахунок державного або місцевого бюджету для цільового їх використання.

Для відкриття поточних і поточних бюджетних рахунків підприємства подають установам банків такі документи:

1) заяву на відкриття рахунку встановленого зразку, підписане керівником і головним бухгалтером підприємства або особами, які виконують їх функції, які мають право першого та другого підпису. Якщо в штаті немає посади головного бухгалтера чи іншої особи, яка виконує його функції, то заяву підписує тільки керівник;

2) два екземпляра картки зі зразками підписів осіб, які мають право першого та другого підпису, та відтиском печатки, завірені нотаріально;

3) паспорта осіб, які відкривають рахунок (паспорта повертаються після зняття копії з відповідних сторінок у присутності їх власників);

4) копію свідоцтва про державну реєстрацію, засвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

5) копію належним чином зареєстрованого установчого документа, засвідчену нотаріально або органом державної реєстрації.

6) копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік, засвідчену податковим органом, нотаріально або уповноваженим працівником банку;

7) копію про внесення підприємства в ЄДРПОУ, засвідчену нотаріально або органом статистики;

7) довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України;

8) копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію підприємства в Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у якості платника страхових внесків, засвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво, або уповноваженим працівником банку.

Поточні рахунки закриваються в установах банків на підставі:

1) заяви власника рахунка;

2) рішення органу, на який законом покладено функції щодо ліквідації або реорганізації підприємства;

3) рішення суду або господарського суду про ліквідацію підприємства;

4) в інших випадках, передбачених чинним законодавством У чи договором між установою банку та власником рахунка.

Депозитні рахунки підприємствам та їх відокремленим підрозділам відкриваються на підставі укладеного депозитного договору між власником рахунка та установою банку на визначений у договорі строк. Кошти на депозитні рахунки перераховуються з поточного рахунку і після закінчення строку зберігання повертаються на поточний рахунок.

Відсотки за депозитними рахунками можуть перераховуватись на поточний рахунок відповідно до умов депозитного договору або зараховуватись на поповнення депозиту. Проведення розрахункових операцій та видача коштів готівкою з депозитного рахунку забороняється.

Суб'єкти підприємницької діяльності мають право відкривати необмежену кількість рахунків за своїм вибором і згодою банків.

У разі відкриття (закриття) або заміни номерів усіх видів рахунків установа банку зобов'язана повідомити про це податковий орган за місцем реєстрації власника рахунка протягом трьох робочих днів із дня відкриття (закриття) рахунка (включаючи день відкриття або закриття). Повідомлення про відкриття (закриття) чи зміну рахунка надсилається також до НБУ для включення до зведеного електронного реєстру власників рахунків.

У випадку відкриття двох і більше поточних рахунків протягом трьох робочих днів з відкриття або закриття наступного рахунку підприємство визначає один з рахунків у національній валюті як основний, на якому буде обліковуватись заборгованість, що списується (стягується) у безспірному порядку, і повідомляє номер цього рахунку податковому органу, де він зареєстрований як платник податків.

Клієнти банку можуть відкривати лише один рахунок для формування статутного капіталу господарського товариства і один рахунок за кожною угодою спільної діяльності без створення юридичної особи.

При відкритті поточного рахунку новостворене підприємство подає установі банку заявку-розрахунок для встановлення загального ліміту каси, порядку та строків здавання готівкової виручки; діючі підприємства, які мають поточні рахунки в різних установах банків, – копію заявки-розрахунку з встановленим лімітом каси. Заява-розрахунок також подається у випадку перегляду з ініціативи підприємства або банку раніше встановленого ліміту каси.

Для здійснення операцій по поточному рахунку до банку подаються документи, форми яких затверджено НБУ. Документи, що надходять до банку, дійсні лише при наявності підписів, ідентичних підписам у банківській картці.

Якщо будь-який реквізит не заповнений або заповнений з порушенням вимог, то банк не має права приймати такий документ до виконання. Крім того, в розрахункових документах не допускаються різного роду виправлення, незалежно від того, хто вносить ці зміни – клієнт чи банк. При цьому підприємства несуть повну відповідальність за правильність внесення у розрахункові документи даних.

Надані в банк документи повинні мати наступні реквізити: назву, номер поточного рахунку, ідентифікаційні коди підприємства-відправника та підприємства-одержувача грошових коштів, число, місяць, рік виписки.

Банк реєструє всі здійснені операції з надходження та списання коштів з поточного рахунку в спеціальній виписці з особового рахунку з доданням виправдовуючих документів.

Виписка банку – документ, що видається банком підприємству і відображає рух грошових коштів на поточному рахунку.

В різних банках форми виписок можуть бути різними, але в кожній обов'язково передбачаються позиції для дати, номерів рахунків дебітора та кредитора, суми.

Бухгалтер при отриманні виписки проводить наступні операції, які називаються бухгалтерським терміном контировка виписки:

виписка нумерується;

перевіряється наявність виправдовуючих розрахункових документів, на підставі яких зараховані чи списані кошти;

перевіряється відповідність суми у виписці сумам виправдовуючих документів на перерахування чи зарахування коштів;

проставляється кореспонденція рахунків у відповідності з проведеними операціями.

Зберігаючи грошові кошти підприємства, банк вважає себе його боржником, тобто на цю суму має кредиторську заборгованість. Тому залишки грошових коштів і надходження на поточний рахунок підприємства банк записує по кредиту поточного рахунку підприємства, а зменшення свого боргу (списання, видачу коштів) – по дебету. Тобто за дебетом виписки відображається списання грошових коштів з поточного рахунку (зменшується заборгованість банку перед власником рахунку), а за кредитом – надходження коштів на поточний рахунок (збільшується заборгованість банку перед клієнтом банку).

На полях перевіреної виписки проти суми операцій і на документах, які додаються, проставляються коди кореспондуючих рахунків, а на документах вказуються ще й порядкові номери запису у виписці. Після цього на всіх доданих до виписки документах ставлять штамп "Погашено".

При внесенні грошових коштів на рахунок банку подається об'ява про внесення готівки. Виправдовуючим документом при цьому є відмічена банком квитанція, яка заповнюється разом з об'явою.

Для обліку наявності та руху грошових коштів в національній валюті, що знаходяться на рахунках в банках, передбачені активні субрах.311, 313. Кореспондуючі рахунки у виписках вказуються на полі навпроти кожної операції. Кореспонденція рахунків наведена в табл. 3.

Таблиця 3

Основні господарські операції з обліку операцій на рахунках в банках

Зміст господарської операції

Д

К

Надходження грошей

Зараховано кошти, внесені з каси підприємства

311

301

Надходження коштів від покупців

311

361

Повернуто невикористаний акредитив або його залишок

311

313

Здача коштів інкасатором

311

333

Повернуто раніше виданий аванс

311

371

Отримано дивіденди, орендну плату

311

373

Надійшли суми в погашення претензії

311

374

Отримано на погашення відшкодування раніше завданих збитків

311

375

Отримано від інших дебіторів

311

377

Отримано внесок до статутного капіталу

311

40 (46)

Отримано кошти на цільове фінансування

311

48

Отримано позику банку:

довгострокову

короткострокову

311

311

501

601

Відкритий акредитив за рахунок власних коштів

313

311

Відкритий акредитив за рахунок кредиту банку

313

601

Списання грошей

Перераховано на фінансування будівництва для власних потреб

151

311

Перераховано постачальникам і підрядникам

631

311

Здійснено інвестиції:

довгострокові;

поточні

14

35

311

311

Перерахований аванс

371

311

Оплачено відсотки

684

311

Погашено позики банка:

довгострокові, якщо залишається:

більше 12 місяців до дати повернення

12 і менше до дати повернення

короткострокові

501

611

601

311

311

311

Погашення довгострокового векселя

511

311

Погашення облігацій

521

311

Повернуто одержаний раніше аванс

681

311

Перераховано дивіденди

671

311

Оплачено короткостроковий вексель

621

311

Сплачено податки

641

311

Перераховано у Пенсійний фонд У

651

311

Перераховано у Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

652

311

Перераховано у Фонд соціального страхування У на випадок безробіття

653

311

Перераховано у Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань У

656

311

Узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів (касах, на поточних, валютних та інших рахунках у банках), грошових документів (у національній та іноземній валюті), які знаходяться в касі підприємства (поштових марок, сплачених проїзних документів тощо) та коштів у дорозі здійснюється в Журналі 1 і відомостях до цього Журналу 1.1, 1.2, 1.3.

Журнал 1 використовується для відображення оборотів за кредитом рахунків 30, 31, 33. У відомостях до Журналу 1 відображаються обороти за дебетом рахунків 30, 31, 33.

Записи у Журналі 1 та відомостях здійснюються на підставі первинних та зведених облікових документів (звітів касира і доданих до них прибуткових та видаткових касових ордерів, виписок банку і доданих до них документів тощо) у розрізі кореспондуючих рахунків у хронологічному порядку підсумками за 2–3 дні. Можливо накопичення даних про операції з грошовими коштами за кожний день попередньо у допоміжній відомості у потрібному аналітичному розрізі з наступним перенесенням підсумкових оборотів за місяць до Журналу 1 і відомостей до нього.

Залишки на відповідних рахунках у відомостях на кінець місяця встановлюються як різниця між сумою сальдо на початок місяця і дебетових оборотів по рахунку за поточний місяць і сумою кредитових оборотів за місяць.

Сальдо рахунків перевіряється з відповідними документами (звітами касира, виписками банку тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]