Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcyi_BFO.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

9.4.2. Аналітичний облік вз на складі і в бухгалтерії

Аналітичний облік ВЗ ведеться в розрізі їх найменувань або однорідних груп. Кожна з груп ВЗ поділяється за видами, сортами, марками, типами, розмірами. Кожному найменуванню, сорту, розміру ВЗ присвоюється коротке числове позначення (номенклатурний цінник), яке записують до спеціального реєстру – номенклатури цінника, де також вказують одиницю виміру та облікову ціну запасу.

Кодування номенклатури-цінника здійснюється за змішаною порядково-серійною системою, використовуючи семи і восьмизначні коди. Перші два знаки вказують на синтетичний рахунок, третій – на субрахунок (групу ВЗ), решта – знаки, які характеризують ВЗ. Інформація, що міститься у номенклатурах-цінниках, належить до умовно-постійної.

На кожному документі з руху ВЗ повинно бути вказано не тільки найменування запасу, а й номенклатурний номер, що дозволяє уникати помилок під час заповнення прибуткових і видаткових документів та здійснення записів у складському і бухгалтерському обліку ВЗ.

Існує декілька варіантів обліку матеріальних запасів:

1. Сортовий. На підставі первинних документів на кожен вид матеріалів відкривається картка аналітичного обліку, де їх обліковують в натуральному і грошовому вираженні. По закінченні звітного періоду складаються оборотні відомості аналітичного обліку. Залишки і обороти по них порівнюються з даними карток складського обліку.

2. Партіонний. Первинні документи групуються за номенклатурними номерами, і в кінці звітного періоду кінцеві дані по кожному з номерів заносяться до оборотних відомостей. Оборотні відомості складаються в натуральному і грошовому вираженні по кожному складу і для кожного рахунку.

3. Сальдовий (оперативно-бухгалтерський). Сальдовий метод обліку базується на використанні регістрів аналітичного обліку карток складського обліку. Щоденно (щотижня, раз на 10 днів) працівником бухгалтерії перевіряється правильність записів надходження і витрачання матеріалів на складі і підтверджується залишок по картці складського обліку особистим підписом бухгалтера, а кожного першого числа місяця залишок по кожному номенклатурному номеру переноситься до відомості обліку залишків матеріалів на складі (без виділення оборотів витрат і надходження матеріалів). На підставі даних відомості виводяться підсумки по складу

9.4.3. Синтетичний облік руху вз на підприємстві

Для узагальнення інформації про наявність і рух належних ВЗ призначено активний рах.20, який має 9 субрах.

При надходженні ВЗ на склад підприємства від зовнішніх постачальників на основі первинних документів (товарно-транспортна накладна, податкова накладна) робиться наступний запис:

Д20 К631.

На податковий кредит(без попередньої оплати):

Д641 К631.

При безоплатному надходженні ВЗ (прибутковий ордер):

Д20 К718.

При надходження ВЗ з внутрішніх підрозділів підприємства оформлюється накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів і в залежності від джерел робляться ті чи інші записи:

зворотні відходи виробництва:

Д209 К23;

зношені деталі та вузли після ремонту ОЗ:

- якщо ремонт виконується ремонтно-механічним цехом:

Д209 К23/ДВ/РМЦ,

- якщо ремонт виконується робітниками цеху, де знаходиться об’єкт:

Д209 К23 (за об’єктами виробничого призначення),

або:

Д209 К91 (за об’єктами загальновиробничого призначення);

невиправний брак:

Д209 К24;

МЦ, одержані від ліквідації ОЗ:

Д209 К746.

При відпущенні ВЗ на внутрішні потреби підприємства на основі первинних документів робляться наступні записи:

на будівництво об’єктів ОЗ:

Д151 К20;

на виробництво продукції (робіт, послуг) та ремонт об’єктів ОЗ виробничого призначення:

Д23 К20;

для загальновиробничих потреб:

Д91 К20;

для адміністративних потреб:

Д92 К20;

для забезпечення витрат зі збуту продукції:

Д93 К20;

на утримання об’єктів житлово-комунального господарства, соціально-культурного призначення:

Д949 К20.

Облік реалізації ВЗ розглянемо на наступному прикладі:

Підприємство реалізує на сторону прокат на суму 20000грн., крім того ПДВ-4000грн. Вартість за якою здійснювався облік матеріалів-18000грн. Без попередньої оплати.

Здійснено відвантаження матеріалів іншому підприємству (товарно-транспортна накладна):

Д377 К712 24000.

Відображується ПЗ з ПДВ (товарно-транспортна накладна):

Д712 К641 4000.

Списується вартість реалізованих матеріалів (бухгалтерська довідка):

Д943 К201 18000.

Облік безоплатної передачі ВЗ відображується наступними записами:

на первісну вартість ВЗ, що безоплатно передаються (товарно-транспортна накладна):

Д949 К20,

нараховується ПЗ з ПДВ на первісну вартість по безоплатно переданим матеріальним цінностям (розрахунок бухгалтера):

Д949 К641.

Облік ВЗ за синтетичними рахунками (або субрах.) ведеться у Відомості 5.1 за центрами відповідальності (МВО, місцями зберігання) та місцями витрат (синтетичними рах. або субрах обліку витрат). У Відомості зазначається сума і рівень ТЗВ (відхилення фактичної собівартості ВЗ від їх поточної облікової оцінки), а також фактична собівартість витрачених (вибулих) запасів, якщо застосовується метод оцінки вибуття запасів за середньозваженої собівартістю.

Запаси у Відомості 5.1 проводяться на підставі документів (звітів), в яких узагальнення надходження до МВО (складів, цехів, дільниць) ВЗ та їх витрачання, вибуття з відповідних місць зберігання за звітний місяць (або за білтш короткий проміжок часу – декада тощо).

У графі 2 витрат показується групування за кореспондуючими рахунками (субрах., статтям). Суми внутрішнього обороту (надходження, видаток) ВЗ (від однієї МВО до іншої, зі складу в цех, з цеху в інший цех, склад тощо) за місяць виділяються окремими сумами і мають бути між собою рівні.

9.5. Облік МШП

Для обліку зміни запасу інструментів (пристроїв) у роздавальних кладовищах на тих підприємствах, де облік ведеться за принципом встановлення постійного оборотного (обмінного) фонду застосовується відомість на поповнення (вилучення) постійного запасу інструментів (пристроїв) (ф. МШ-1). Відомість складається у двох примірниках начальником цеху разом із начальником інструментального чи планового відділу при необхідності зміни норми постійного запасу інструментів (пристроїв). Один примірник відомості знаходиться в інструментальному відділі, другий – в цеху.

На підставі даних відомості вносяться зміни до картки складського обліку матеріалів інструментально-роздавальної комори.

Для обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів, виданих під розписку робітнику чи бригадиру (для бригади) із роздавальної комори цеху для тривалого користування застосовується картка обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. МШ-2).

Заповнюється в одному примірнику комірником на кожного робітника, що одержав ці предмети.

Для обліку інструментів (пристроїв), виданих робітнику із комори цеху для короткострокового користування, застосовується інструментальна марка, яка при здачі інструментів комірнику, повертається робітникові.

На кожну інструментальну марку, в якій вказується номер інструментальної роздавальної комори, номер цеху, табельний номер робітника, комірник видає тільки один інструмент.

Для обліку інструментів (пристроїв), переданих на заточування або ремонт застосовується Замовлення на ремонт або заточування інструментів (пристроїв) (ф. МШ-3).

Використовується на тих підприємствах, де заточування та ремонт інструментів (пристроїв) проводиться у централізованому порядку. Замовлення виписується у двох примірниках комірником роздавальної комори. Один примірник залишається у комірника з розпискою виконавця, другий передається разом із інструментом до цеху виконання (заточувальну майстерню). Після заточування чи ремонту інструмента (пристрою) комірник робить відмітку у своєму примірнику про повернення інструмента (пристрою) і розписується у примірнику цеху-виконавця.

Для оформлення поломки, та втрати інструментів (пристроїв) та інших малоцінних та швидкозношуваних предметів застосовується акт вибуття малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. МШ-4).

Складається в одному примірнику майстром і начальником цеху (дільниці) на одного або декількох робітників.

При поломці, псуванні та втраті малоцінних та швидкозношуваних предметів з вини робітника акт складається у двох примірниках. Один примірник залишається в цеху (на дільниці), а другий направляється у розрахункову частину бухгалтерії для утримання у встановленому порядку з робітника вартості поламаного, зіпсованого чи втраченого предмета.

При пред'явленні робітником акту вибуття йому замість непридатного чи втраченого предмета видається придатний і записується до картки обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. МШ-2). Акти вибуття потім прикладаються до актів списання (ф. МШ-5 і МШ-8).

Для оформлення списання інструментів (пристроїв), що стали непридатними, та обміну їх на придатні на тих підприємствах, де облік проводиться за методом обмінного (оборотного) фонду застосовується акт на списання інструментів (пристроїв) та обмін їх на придатні (форма МШ-5). Складається в одному примірнику комісією цеху на підставі разових актів вибуття малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. МШ-4). Непридатний інструмент за актом здається до комори для утилю. Акт візується начальником інструментального чи планового відділу і подається до центрального інструментального складу (ЦІС), який видає цеху інструменти (пристрої) того ж найменування, марки та розміру за актом без виписки вимог і лімітних карток. Після видачі складом інструментів (пристроїв) акт передається до бухгалтерії, де згідно з цим актом, проводиться списання, інструментів (пристроїв) зі складу, без відображення їх руху по роздавальних сховищах цехів. Виданий складом інструмент (пристрій) в порядку обміну за актами у картці обліку роздавальних сховищах не відображається.

Для обліку спецодягу, спецвзуття та запобіжних засобів, які видаються робітникам підприємства в індивідуальне користування за встановленими нормами застосовується особова картка обліку спецодягу, спецвзуття та запобіжних засобів (ф. МШ-6). Картка ведеться в одному примірнику і зберігається у комірника цеху (дільниці).

У випадку втрати взятих предметів спецодягу, спецвзуття або запобіжних засобів в особовій картці за формою МШ-6 в рядку загубленого предмету в розділі "Повернено" робиться запис: "Акт вибуття №___ і дата".

Черговий спецодяг, спецвзуття та запобіжні засоби колективного використання, видані робітникам та службовцям тільки на час виконання тих робіт, на які вони передбачені, повинні знаходитися у коморах і видаватися під відповідальність майстрів та інших робітників, перелік яких затверджується керівником підприємства.

Черговий спецодяг, спецвзуття та запобіжні засоби записуються на окремі картки з поміткою "Чергова".

При автоматизованій обробці даних з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів особова картка не ведеться.

Для обліку видачі спецодягу, спецвзуття та запобіжних засобів робітникам підприємств в індивідуальне користування за встановленими нормами застосовується відомість обліку видачі (повернення) спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв (ф. МШ-7).

Заповнюється в двох примірниках комірником цеху (відділу, дільниці) окремо на видачу і на повернення спецодягу, спецвзуття та запобіжних засобів і оформляється відповідними підписами. Один примірник передається до бухгалтерії, другий залишається у комірника цеху (відділу, дільниці).

За цією формою ведеться облік прийнятих від робітників спецодягу, спецвзуття на прання, дезінфекцію, ремонт та на літнє зберігання.

Для оформлення списання морально застарілих, зношених і непридатних для подальшого використання інструментів (пристроїв), спецодягу, спецвзуття, запобіжних засобів по закінченню строку носки, інших малоцінних та швидкозношуваних предметів і здача їх у комору для утилю застосовується акт на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. МШ-8). Акт складається в одному примірнику комісією на підставі разових актів вибуття малоцінних і швидкозношуваних предметів (форма МШ-4). Після здачі списаних предметів до комори для утилю акт із розпискою комірника здається до бухгалтерії.

На різні види малоцінних та швидкозношуваних предметів акти на списання складаються окремо.

Для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух МШП, що належать підприємству, що належать підприємству та знаходяться у складі запасів призначено активний рах.22.

З метою забезпечення збереження вказаних предметів в експлуатації підприємство повинно організувати належний контроль за їх рухом, зокрема оперативний облік у кількісному вираженні.

Аналітичний облік МШП ведеться за видами предметів, по однорідних групах, установлених виходячи з потреб підприємства.

Синтетичний облік МШП оформлюється тими самими проводками, що й облік ВЗ, тільки замість рах.20 – рах.22. Єдина особливість, що при поверненні на склад з експлуатації таких предметів, що придатні для подальшого використання, вони оприбутковуються: Д22 К719.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]