Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_Glushik.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
19.63 Mб
Скачать

Трудовое соглашение

30 марта 1996 г. г. Донецк

Научно-исследовательский институт черной металлургии в лице директора Петрова Ивана Сергеевича (именуемый в дальнейшем "Заказчик"), с одной стороны, и доцент Донец­кого государственного университета, кандидат экономических наук Овчаренко Николай Степанович (именуемый в дальней­шем "Исполнитель"), с другой, заключили настоящее трудо­вое соглашение о следующем:

1. Исполнитель принимает на себя обязанности:

  1. Прочитать для работников института курс лекций "Эко­номическая кибернетика и перспективы ее развития".

  2. Читать лекции согласно программе, согласованной с ин­ститутом, по два часа в день по четвергам.

2. Заказчик обязуется:

  1. Выделить комнату и инвентарь, необходимые для занятий.

  2. Обеспечить явку слушателей.

2.3. Выплатить исполнителю за весь курс лекций (указывает­ся сумма) после его прочтения.

  1. Споры по настоящему трудовому соглашению разрешают­ся в установленном законодательном порядке.

  2. Юридические адреса сторон:

Заказчик: Исполнитель:

Заказчик: (подпись) И. С. Петров

Исполнитель: (подпись) Н.С. Овчаренко

М.П.

Вправа № 331. Постаете імена по батькові у кличному відмінку. Введіть їх у речення як звертання. Поясніть роз­ділові знаки.

Владислав Едуардович, Юрій Валерійович, Олег Андрійович, Ігор Всеволодович, Надія Григорівна, Ганна Євгенівна, Світлана Володимирівна, Борис Костьович, Лідія Опанасівна, Оксана Анатоліївна, Олексій Васильович.

Вправа № 332. Напишіть 5 імен по батькові:

  1. одногрупників;

  1. викладачів;

  2. депутатів Верховної Ради;

  3. дикторів телебачення і радіо.

Введіть їх у речення у формі звертання. Поясніть роз­ділові знаки.

Вправа № 333. І. Утворіть варіанти звертань з поданими назвами осіб і формулами звертання. Складіть з ними речен­ня. Поясніть розділові знаки.

Добродій, вельмишановний, високоповажний, достойний, пан(і), всечеснійший, всесвітлійший, високопреподобний, Ваша святість, Ваша ясновельможність, Ваша високодос-тойність, Ваше Блаженство, блаженніший, шановний, висо-кошанований, поважний, колега...

Надзвичайний і повноважний посол, Патріарх, Прези­дент, професор, вчитель, лікар, Радник, Митрополит, спів­працівник, ректор, декан, директор, дружина Президента.

П. Напишіть формули звертання до колективу, групи людей.

її*

323

Вправа № 334. Перепишіть речення. Поставте розділові знаки і поясніть їх. Знайдіть вставні та вставлені конст­рукції:

А. 1. Найкраще буде якщо перед початком виступу доки у вас ще немає великого лекторського досвіду ви не говори­тимете багато з іншими людьми а зосередитеся на змісті свого виступу. 2. Лекція що супроводжується демонстрацією діапозитивів та фільмів зрозуміло викликає більше зацікав­лення ніж та протягом якої лектор користується лише сло­весним описом. 3. Це безперечно не означає що кожна наукова або технічна лекція повинна бути сухою та не-емоційною. 4. Якщо йдеться про короткочасне порушення вашого виступу поблизу проїжджає ваговоз на вежі б'є го­динник тощо то в цьому разі краще на хвилину зупинитися, 5. Слухачі інстинктивно відчувають різницю якщо вона існує між зовнішньою впевненістю промовця та його внутрішніми побоюваннями браком віри у власні сили (Іржі Томан. Мистецтво говорити).

Б. 1. Більшість промовців припускаються подвійної хиби по-перше не посилюють голосу а по-друге говорять навіть тоді коли пишуть на дошці тобто відвернувшись від слу­хачів. 2. Слухачі оцінять вас ще до того як ви почнете го­ворити як урівноваженого досвідченого лектора що знає свою справу і стоячи за кафедрою чекає коли настане тиша. 3. Отже більшість знань нам опосередковано передали люди які були або є фахівцями у тій чи іншій галузі. 4. За­пам'ятайте критики роблять промовцеві різні закиди що він надто зарозумілий дуже багато говорить висловлюється за­надто по-науковому тощо але майже ніколи не дорікають йому за стислість викладу. 5. Звичайно людина яка завжди поводиться активно в товаристві підбере цікаві події і факти почуті останнім часом з тим щоб розповісти про них під час зустрічі (Іржі Томан. Мистецтво говорити).

Вправа № 335. І. У запропонований текст листа введіть вставні і вставлені компоненти. П. Допишіть відсутні реквізити.

Протягом минулих двох місяців Вам було надіслано три офіційні нагадування про заборгованість нашому міністерству.

Ми не отримали жодної відповіді від Вас, а у сьо­годнішньому звіті бухгалтерії Ваші платежі знову помічено як неоплачені.

Як ділові люди Ви розумієте всю складність ситуації. Досі наша співпраця була доволі плідною, але продовження її буде можливим лише в тому разі, якщо Ви сплатите борг до 00.00.00.

Наперед вдячні.

Вправа № 336. І. Визначте семантику (групу за значен­ням) вставних компонентів.

Як мені здається; пробачте мені; дозвольте; власне кажу­чи; чи то згідно з волею долі, чи всупереч їй; може; майже; д® того ж; отже; нехай не буде це прийнято як тривіальність; нарешті; взагалі; між іншим; з одного боку... , а з другого... ; поза сумнівом; в усякому разі; напевно; зрозуміло; ніде прав­ди діти; на жаль; одне слово.

II. Напишіть рекомендаційний лист, використовуючи як­найбільше запропонованих компонентів.

Вправа № 337. Перебудуйте прості речення так, щоб вони стали складними. Поясніть розділові знаки в обох випадках:

А. 1. Гурток з петриківського розпису для школярів 5—9 класів почне роботу першого жовтня в каб. № ЗО о 16-й год. 2. Дослідник за покликанням, автор навів у статті мало­відомі, надзвичайно цікаві факти з давньої історії. 3. Після ретельної перевірки фінансової' документації' підприємства ревізійна комісія наклала стягнення у вигляді штрафу. 4. Борг вашого підприємства за електроенергію, враховуючи підвищення тарифів у серпні, становить 2000 гривень. 5. У визначені дні для організованого обміну карбованців на гривні працюватимуть обмінні пункти. 6. Наведені вище ар­гументи підтверджуються цілою низкою фактів.

Б. 1. Незважаючи на гостру критику опонентів, промовцю вдалося переконати слухачів у правильності своєї теорії. 2. У довідці йдеться про місце роботи, посаду та середньомісячну заробітну плату п. Сидоренка В.О. 3. Вважаємо за потрібне нагадати вам про наближення опалювального сезону. 4. Для відзначення 5-і річниці з для проголошення незалежності України спеціальна урядова комісія розробила план культур­но-мистецьких заходів. 5 За регламентом обслуговування тепломережі постачання гарячої води буде відключено з 1 до ЗО липня. 6. Прошу надати мені відпустку з 17 до 31 жовтня у зв'язку з сімейними обставинами.

Вправа № 338. Замінити складні речення простими: А. 1. До уваги жителів Києва, які мешкають на вул. Ве­ликій Васильківській та Антоновича! 2. Студенти, що навча­ються на І курсі філологічного факультету, запрошують на вечір знайомства "А ось і ми!". 3. Книжка стане у пригоді учням, студентам і всім, хто небайдужий до філології. 4. На­вчання в групах англійської мови пожвавилося, коли при­йшов новий викладач. 5. Вахтеру автобази № 3 м. Києва Лісовому А.О. було повідомлено про те, що його звільнено згідно з наказом директора автобази Назаренка М.В.

Б. 1. Курс американського долара, який ще тиждень тому був сталим, почав зростати. 2. Переговори, під час яких розглядалися найактуальніші питання співпраці між двома країнами, успішно завершились. 3. Представники підприємств, що виробляють м'ясо-молочну продукцію, зібралися на щорічну конференцію. 4. На свято "Києвозна-вець" запрошує його організатор, який відтепер має назву "Спілка дитячих та юнацьких організацій м. Києва". 5. В олімпіаді з біології, що проводилася за допомогою Національного педагогічного університету імені М.П. Дра-гоманова, брали участь не лише учні загальноосвітніх шкіл, а й слухачі підготовчого відділення цього університету.

Вправа № 339. І. Перепишіть речення, ставлячи потрібні розділові знаки при прямій мові. Поясніть.

  1. Котлер стверджував маркетинг є описовою наукою, яка займається вивченням того, як з'являються, стимулю­ються, здійснюються і розвиваються угоди.

  2. Якщо виходити з визначення підприємництва, яке дав П.Друцкер підприємець завжди йде слідом за змінами, відповідає на них і використовує їх як шанс, то концепція підприємництва зводиться до готовності швидкої реакції на довколишні зміни.

  3. Лідерство досі вважається однією з найзначніших проблем, найбільш незрозумілим феноменом на землі зазна­чає Брунс Лідери — це мобілізатори, які активізують окре­мих осіб, даючи приклад поведінки іншим.

  4. Президент "Кока-Коли" на запитання про плани в галузі маркетингу сказав якби я повинен був висловити свій робочий план одним реченням, то я б сказав так: ми будемо розвивати наші сили в галузі маркетингу для того, щоб до­сягти відповідного росту в найближчі десять років.

  1. Роль конкуренції полягає в тому, щоб дисциплінувати учасників економічного життя заради забезпечення більш дешевої і якісної продукції. Ця порада американських авторів вказує на те, що конкуренція не була і не може бути самометою, а є засобом економічної діяльності підприємства для більшої результативності у досягненні поставленої мети.

  2. Група, в якій спільно працюють безпосередні началь­ники і безпосередні підлеглі, не може працювати ні ефектив­но, ні творчо, оскільки її члени намагатимуться і при такій формі організації праці зберігати своє становище зазначає Драгомир Карич. Начальники намагатимуться залишитись "хорошими начальниками", а підлеглі — "хорошими підлег­лими".

  3. Пам'ятаючи афоризм Лафонтена не варто бігти, слід іти в такт з часом, треба зрозуміти, що час, у який ми жи­вемо, це час змін, час, коли економіка повинна вміло, компетентно і відповідально підготуватись до викликів майбутнього.

II. Запишіть пряму мову непрямою. Поясніть.

Вправа № 340. Перепишіть текст. Поставте розділові знаки і поясніть їх:

А. Успіх публічного виступу залежить не тільки від його змісту а й від того яким стилем викладу ви користуєтеся. Стиль це спосіб вибору мовних засобів для вираження своїх думок і упорядкування їх в одне ціле.

З плином часу ви зрозумієте що мова подібна до музич­ного інструмента на якому треба навчитися грати. Ви відчуєте її мелодійність вишуканість і ніжність побачите які багатющі можливості дає вона для спілкування й зближення з людьми що вас оточують. І можливо ви переконаєтеся що досі ставилися до неї не так як вона того заслуговує. Приділивши їй більше уваги ви навчитеся краще вправляти-ся зі словами і тоді вона не відштовхуватиме від вас людей а навпаки робитиме їх вашими друзями. Ви зрозумієте що раніше не використовували всіх можливостей мови як засо­бу спілкування для точного вираження думок з їх наймен­шими відтінками. Говорячи ми майже завжди зосереджуємося на змісті доповіді або лекції які готуємо за­буваючи стежити за мовними особливостями а це часто при­зводить до погіршення виступу (Іржі Томан. Мистецтво говорити).

Б. Під час наради можна скористатися магнітофоном або диктофоном. Це особливо потрібно на конференціях якщо промовці не підготували своїх виступів у письмовій формі. А на звичайних нарадах як правило немає рації робити запис усього обговорення...

Якщо нарада закінчується постановкою конкретних за­вдань то учасники звісно повинні мати повноваження вико­нувати їх. Мало сенсу в резолюціях а їх буває багато в яких ставляться завдання організаціям що не підпорядковані групі яка провела нараду. Наприклад орган громадського самоврядування вирішує що треба впорядкувати вулицю се­лища. Таке рішення виконати сам він не може. Було б пра­вильним коли б цей орган ухвалив що певний його член звернеться до відповідних організацій і займатиметься цим доки прийняте рішення викладене письмово буде виконано...

Натомість якщо нарада не дає очікуваних наслідків то вона перетворюється на колективне марнування часу. Учас­ники невдоволені оскільки витратили цілий робочий тиж­день безрезультатно завдавши народному господарству значних матеріальних збитків.

Отже наради корисні лише тоді коли вони добре організовані і дають можливість досягти певної економії ро­бочого часу (Іржі Томан. Мистецтво говорити).

В. І однією з важливих передумов спілкування між людь­ми є вміння добре говорити.

Для цього недостатньо добре опанувати рідну мову і зокрема її граматику і словник. Необхідно оволодіти знання­ми мови з погляду того щоб говорити завжди тактовно цікаво своєю мовою впливати на слухачів уміти переконати людину або ж просто розважити її уміти говорити зі зна­йомими і з незнайомими людьми з молодими й старими з рівними собі й високопоставленими з людьми що симпати­зують нам і з тими хто проти нас уміти говорити вдвох утрьох і в більших групах навіть перед широким загалом одне слово уміти своєю мовою завойовувати прихильність людей.

Хто хоче оволодіти вмінням гарно говорити повинен на­вчитися висловлюватися чітко. У товариській бесіді вибору висловів можна либонь приділити не таку вже пильну увагу однак під час відповідальних розмов точність висловлювань відіграє дуже важливу роль. Під час переговорів що переду­ють наприклад укладенню угоди формулювання повинні бути винятково точні бо в даному разі кожне слово має ве­лике значення.

З часів Стародавнього Риму існує професія основний зміст якої полягає в тому щоб виражати й формулювати думки під час переговорів двох сторін. Це професія юриста. Завдання юриста між іншим і полягає в тому щоб точно формулювати найрізноманітніші види законодавчих дирек­тив угод договорів тощо. Нефахівцям така точність часто здається зайвою...

Отже основна мета точного формулювання виключити можливість неоднакового тлумачення змісту (Іржі Томан. Мистецтво говорити).

Вправа № 341. Перекладіть українською мовою. Поясніть розділові знаки:

А. Мистеру Эдварду Вермилену.

Компания "А. Зерега'с сане" 28, фрон-строит, Бруклин, Нью-Йорк

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]