Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_Glushik.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
19.63 Mб
Скачать

Чи зашкалює "Молодіжний барометр"?

Молодь завжди уособлювала майбутнє будь-якого сус­пільства. Творча уява, ідеали, енергія і потенціал молоді мають важливе значення для забезпечення постійного та стабільного розвитку суспільства, в якому вона живе.

Молодь Києва неоднорідна, специфічна у своїх запитах, інтересах і потребах, радикальніше у своїх поривах, ніж інші соціально-демографічні групи, освіченіша за тих, хто живе в інших регіонах.

Проблеми, що найбільше непокоять молодь, стосуються матеріального становища, житлових умов, змістовного дозвілля.

Отже, проблеми є. І ніхто не заперечить, що необхідно їх вирішувати. Але хто це має робити?

За даними Соціальної служби для молоді Київської місь­кої державної адміністрації, 71% громадян вважає, що молодіжними проблемами повинна займатися сама мо­лодь за підтримки держави.

У столиці зафіксовано близько 400 дитячих та молодіж­них громадських організацій.

Здебільшого молодіжні проблеми у свідомості людей існу­ють досить уявно, а пов'язана з ними небезпека видається примарною. Часто молодь не довіряє статистичним даним офіційних установ.

Тому з січня 1999 року за ініціативи Соціальної служби для молоді Київської міської державної адміністрації спільно з Українським інститутом соціальних досліджень та Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) вперше в Україні було впровадже­но програму "Молодіжний барометр".

Цей "механізм" роботи програми має відстежувати по­казники стану молодіжного середовища. А побачити гостро­ту соціальних проблем можна очима самої молоді. Відтепер кожна свідома молода людина може стати "дослідником" і на волонтерських засадах взяти участь у реалізації програ­ми "Молодіжний барометр".

Протягом травня поточного року Український інститут соціальних досліджень та Соціальна служба для молоді м. Києва здійснили низку соціологічних досліджень. Серед опитаних — молоді кияни віком від 15 до 28 років, клієнти соціальних служб для молоді, депутати районних та міської рад.

Зауважимо, кількість молодих людей віком від 15 до 28 років у столиці становить близько 22% всього населення.

Під час досліджень отримано результати, які характеризують сучасний стан молодіжного середовища столиці. Інтерв'юерами працювали молоді люди на волонтерських засадах.

Слід зазначити, що підготовка волонтерів за програмою "Молодіжний барометр" була дуже ґрунтовною. За підтрим­ки ЮНІСЕФ, Українського інституту соціальних досліджень протягом квітня проведено кілька тренінгів-семінарів для моло­дих інтерв'юерів і керівників проекту "Молодіжний барометр".

Вже сьогодні можна говорити про певні результати роботи цієї програми.

Саме з цією метою організовано засідання "круглого столу", в якому братимуть участь представники ЮНІСЕФ, на­уковці Українського інституту соціальних досліджень, спеціалісти Соціальної служби для молоді м. Києва та районних соціаль­них служб, представники "Молодіжного парламенту м. Києва" та інших громадських молодіжних організацій, депутати район­них і міської рад, а також волонтери — учасники програми "Молодіжний барометр".

Якою мірою молодь занепокоєна проблемами здобуття освіти, поширення наркоманії, зловживання алкоголем? Яким чином їх проблеми пов'язані з соціально-економічним станови­щем держави? Чи турбує когось нечесність, замкненість ото­чуючих, відсутність взаєморозуміння між людьми? Це далеко неповний перелік тих проблем, що досліджувались і результати яких будуть оприлюднені на засіданні "круглого столу".

Підтримайте молодіжну ініціативу!

Запрошуємо Вас взяти участь у засіданні "круглого столу" 16 червня 1999 року об 11.00 за адресою: вул. Десятинна, 14 (актовий зал)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]