Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etika.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Тема 3 етика вербального та невербального спілкування

За матеріальним вираженням спілкування має два види, які реалізуються здебільшого одночасно: вербальне (лат. Verbum – «слово»), тобто словесне, і невербальне – поглядом, мімікою, жестами, умовними знаками та ін.

Мовлення людини – це своєрідна візитна картка, це свідчен­ня рівня освіченості людини, її культури, а разом з тим, через сукупну мовленнєву практику мовців – це і показник культури суспільства.

Культура мовлення – це система вимог, регламентацій сто­совно вживання мови в мовленнєвій діяльності (усній чи пи­семній).

Культурою мови називають дотримання усталених мовних норм усної і писемної літературної мови, а також свідоме, ціле­спрямоване, майстерне використання мовно-виражальних засо­бів залежно від мети й обставин спілкування.

Головним завдання культури мови є:

– виховання навичок літературного спілкування;

– пропаганда й засвоєння літературних норм у слововжитку, у граматичному оформленні мови;

– у вимові та наголошуванні;

– неприйняття спотвореної мови або суржику.

У чому ж виявляється культура мовлення? Насамперед, у та­ких аспектах, як нормативність, адекватність, естетичність, полі­функціональність культура мовлення.

Нормативність – це дотримання правил усного та писемного мовлення: правильне наголошування, інтонування, слововжи­вання, будова речень, діалогу, тексту, тобто дотримання загаль­ноприйнятих стандартів.

Культура мовлення суспільства – це чи не найяскравіший по­казник стану його моральності, духовності, культури взагалі. Словесний бруд, що заполонив мовлення наших співгромадян, мовленнєвий примітивізм, вульгарщина – тривожні симптоми духовного нездоров’я народу

Мовлення спеціаліста – його візитна картка. Це стосується як володіння українською мовою, так й іншими мовами. Воло­діння нормами будь-якої мови – це свідчення рівня освіченості спеціаліста, його культури.

Основні ознаки культури мови:

  1. змістовність (потрібно продумувати текст і основну думку висловлювання; розкривати їх повно);

  2. правильність і чистота (дотримуватися норм літературної мови);

  3. точність (добирати слова й будувати речення так, щоб на­йточніше передати зміст висловлювання);

  4. логічність і послідовність (говорити послідовно, забез­печувати смислові зв’язки між словами та реченнями в тексті);

  5. багатство (використовувати різноманітні мовні засоби, уникати невиправданого повторення слів, однотипних конструк­цій речень);

  6. доречність (ураховувати, кому адресоване висловлювання, як воно буде сприйняте за певних обставин спілкування);

  7. виразність і образність (добирати слова й будувати речен­ня так, щоб якнайкраще, якнайточніше передати думку, бути оригінальним у висловлюванні й вміти впливати на співроз­мовника).

Мовний етикет – це сукупність мовних засобів, які регулю­ють нашу поведінку в процесі мовлення.

Мовленнєвий етикет висуває перед людьми, що спілкуються, певні вимоги: їхня розмова має бути ввічливою, статечною, при­стойною, а самі співрозмовники мають виявляти один до одного уважність і чемність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]