Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etika.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Протокол дарування

У діловій протокольній практиці суттєве значення мають подарунки (сувеніри), які символізують поглиблення й зміцнен­ня дружби, є вираженням вдячності, доброї волі, свідчать про бажання ближчих стосунків. Дарунок у світі бізнесу вважається формою доброї реклами особи або фірми.

Даруючи щось, доцільно пам’ятати, що значення подарунка залежить далеко не від його ціни, а від умілого вибору. Часто дорогі, нічим не обґрунтовані подарунки можуть викликати пі­дозру й замість користі спричинити зворотну реакцію. Дорого­цінні подарунки даруються фірмою фірмі лише в особливих ви­падках, наприклад, на ювілеї. У такій ситуації подарунком може бути оргтехніка, антикваріат і навіть автомобіль. Подарунки фірмі вручаються на загальних зборах її працівників у святковій атмосфері.

Узагалі, усі ділові подарунки поділяються на:

– практичні (будильник для подорожуючих);

– особисті (парфуми);

– місцеві (місцеві вироби);

– культурні (книга з історії);

– для споживання (шоколад, шампанське, вино);

– самостійні цінності (монети, марки).

У сфері ділового етикету представникові ділових кіл може бути вручений рекламний подарунок – це виріб, продажем якого займається особа, яка дарує. Такий подарунок вручається люди­ні, яка може сприяти проштовхуванню цього товару: голові фір­ми, начальнику відділу збуту й реалізації, звичайному співробіт­нику, родичам високопосадовців експертам і т. п.

Під час вибору подарунків треба тонко враховувати можливі бажання чи захоплення того, для кого він призначається.

Не можна дарувати вживані речі, за винятком антикваріату, коштовностей, які підносяться тільки в особливих випадках, на ювілеї.

Існують основні вимоги до протоколу дарування:

– подарунок повинен легко упаковуватись;

– якщо даруєте великий за розміром подарунок, запро­понуйте надіслати його поштою;

– подарунок повинен бути високої якості, бажано ручної роботи;

– чим більш особистий подарунок, тим краще.

Подарунки і закон

Ніколи не давайте дарунок, якщо можна подумати, що це під­куп. Подарунок, який дуже дорогий, занадто інтимний, неприс­тойний або невідповідний, необхідно повернути. Невідповідним вважається дарунок, який є надто дорогий, протизаконний або заборонений стосовно імпорту.

Невідповідний подарунок повертається протягом доби. При поверненні додається коротка замітка, де вказується причина такої дії.

Як давати й приймати дарунок

Подарунки повинні бути гарно упаковані. Не рекомендується відривати від подарунка етикетку із ціною. По-перше, визначити приблизну або навіть точну ціну речі можна й без етикетки. По-друге, етикетка це свідчення того, що річ нова. Однак касовий чек додавати не потрібно. До подарунка можна долучити свою візитку й дописати на ній кілька приємних слів.

Дарувати потрібно тактовно, з приємними словами, коротки­ми побажаннями, із жартами. Приймати дарунок потрібно ввіч­ливо, з усмішкою, навіть якщо ви вже маєте такі самі предмети або якщо вам ця річ не подобається.

У присутності особи, яка дарувала, потрібно розпакувати су­венір, якщо дозволяє ситуація, і, оцінивши увагу та добрий смак дарування, висловити своє задоволення та вдячність, а подару­нок поставити на почесне місце. Неетично відкладати подару­нок, не розпакувавши його.

Якщо ви керівник і отримали дарунок від клієнта, необхідно, якщо це можливо, поділитися ним (наприклад, шоколадом) зі своїми співробітниками.

Окремо варто звернути увагу на квіти, які можна дарувати завжди, з певної нагоди або без неї:

– якщо запросили на ділову гостину, то гарним жестом є надсилання квітів – перед прийомом або наступного дня після прийому з відповідною карткою подяки;

– якщо запросили на прийом додому, то найкращим пода­рунком є також квіти;

– якщо запрошені на прийом у вузькому колі, то квіти мож­на надіслати заздалегідь із проханням прийняти їх в очікуванні приємної зустрічі;

– зустрічаючи ділових партнерів на вокзалі або в аеропорту, квіти їм дарують в упаковці, однак під час офіційних привітань і проводів квіти даруються без обгорткового паперу.

Перше, що потрібно пам’ятати, – квіти мають бути зрізани­ми. Квіти в горщиках можна дарувати близьким, рідним та лю­дям похилого віку, які трепетно ставляться до кімнатних рослин.

Якщо квіти надсилаються в офіс, їх дарують у вазі, а якщо додому – дарують букет. Елегантність букету залежить не від його величини, а від змісту, кольору та поєднання складових компонентів.

Чоловікам квіти прийнято дарувати в ситуаціях, пов’язаних з удачею в кар’єрі, просуванням по службі.

Подарувавши дарунок з урахуванням правил етикету, можна не лише зміцнити ділові та дружні стосунки, але й відчути під цього велику радість та отримати задоволення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]