Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etika.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Коктейль фуршет: суть, основна мета, правила проведення

Коктейль-фуршет – це прийом, розрахований на більшу кі­лькість осіб, де ніхто не сидить за столом. Під час такого при­йому гості можуть вільно переходити від однієї групи людей до іншої. Оптимальний час проведення такої гостини – 17.00–20.00, а її тривалість – дві години.

Мета такої гостини – звести якнайбільше осіб разом. Зазви­чай, на таких прийомах гостей один одному представляє госпо­дар або знайомий знайомому. Якщо присутніх дуже багато, то учасники гостини представляються самі.

Залежно від кількості запрошених господар ставить один або декілька столів, на яких виставляються гарно оформлені кана­пки, кондитерські вироби, фрукти.

Ритуал коктейль-фуршету – це вільне переміщення кімнатою і з склянкою в руці. Такої склянки коктейлю повинно вистачати на годину, а якщо додати багато льоду, то напою достатньо буде й на довше. Якщо не смакує такий спосіб пиття, доцільно випи­ти свою чарку, попросити газованої води зі скибкою лимона й ходити із цим. Адже мета цього прийому – розмова й знайом­ство, а не пиття й страви.

На фуршет можна прийти й піти з нього в будь-який час у межах встановленого регламенту, однак це не стосується осіб, на честь яких він організовується. Такі особи, як правило, при­ходять до початку прийому й залишаються на ньому до закін­чення. Той, хто присутній на такому прийомі від його початку й до закінчення, показує своє товариське ставлення до господаря гостини, а також до особи, на честь якої вона організована.

Іти з прийому можна не прощаючись.

Інші види прийомів

Шведський стіл, або буфетний обід, організовується в той самий час, що й ділові сніданки або обіди, однак на такий при­йом можна запросити більше гостей, ніж на звичайний обід. Оптимальний час проведення – 19.00–20.00. Особливість такого прийому полягає в тому, що різноманітні страви (закуски, гарячі страви, десерт) розставляються на одному столі. Учасники шве­дського столу підходять, беруть серветку й, поклавши на неї та­рілку з ножем і виделкою, накладають їжу на свій смак. У праву руку можна взяти бокал вина, соку або будь-який інший напій. Наклавши на тарілку страви, гості, даючи можливість підійти ін­шим учасникам прийому, відходять від столу й розта­шовуються на стільцях, диванах, у кріслах. Господарі прийому повинні пе­редбачити, щоб усі гості мали можливість розташуватися або в залі, або в іншій кімнаті, де розставлені невеликі (на 4–5 осіб) столики, прикрашені квітами. Напої розносять офіціанти.

Іншим видом гостини є прийом під назвою «Бокал шампан­ського» або «Бокал вина», де зазвичай подають лише шампан­ське, вина, соки, мінеральну воду, а інколи пригощають горіл­кою та віскі. Закуска на такому прийомі не обов’язкова, однак дуже часто подають маленькі канапки, кондитерські вироби, горішки. Цей вид прийому зручний тим, що займає мало часу й не вимагає значних зусиль на його підготовку. Оптимальний час проведення – 12.00–13.00. Під час такого прийому учасники не сідають. Форма одягу – повсякденний костюм або плаття. Орга­нізаційно – це найбільш проста форма прийому, яка не вимагає складної підготовки.

Під час кавового або чайного столу залежно від кількості зап­рошених накривається один або кілька столиків, подаються кон­дитерські та булочні вироби, фрукти, десертні та сухі вина, соки й води, однак основними напоями є кава або чай. Оптимальний час проведення – 16.00–19.00, тривалість – одна – півтори годи­ни. Такий вид гостини організовується, як правило, для жінок.

«Жур-фікс» – це вид прийому, який влаштовують дружини міністрів або послів у певні дні протягом усього осінньо-зимо­вого сезону. Особи, які одержали запрошення на «жур-фікс», можуть приходити на нього кожного разу без додаткових запрошень. За часом проведення та частуванням «жур-фікс» не відрізняється від «чайного столу», однак на цей прийом часто запрошують також чоловіків. Інколи такі прийоми проходять у формі музичних та літературних вечорів.

Добре організовані та вдало проведені прийоми завжди зали­шають в гостей гарне враження про господарів гостини, спри­яють рекламі та закріпленню доброго іміджу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]