Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etika.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Охайність і консерватизм, гармонія кольорів

Іноді ситуація вимагає одягатися менш формально, ніж в офіс чи на іншу роботу. Узагалі, до неформального одягу нале­жать штани зі светром або піджаком, сорочка без краватки для чоловіків, а для жінок – спідниця із жакетом, штани.

Використовуючи свій формальний чи неформальний гарде­роб, варто дотримуватись таких правил з так званого «неписа­ного кодексу честі»:

– обравши костюм, потрібно «полюбити» його не тільки че­рез те, що в ньому проводиться більша половина дня, але й то­му, що улюблений костюм додасть відчуття впевненості;

– новачку не варто одягати занадто претензійний або доро­гий одяг, який приверне зайву увагу;

– підлеглому не рекомендується одягатися краще, ніж доз­воляє заробітна плата.

Зауважимо, що найкращий і найдорожчий одяг вам не допо­може, якщо він не личить вам, оскільки колір – це перше, що впадає в очі. Отже, якщо є бажання створити собі імідж, навіть повністю протилежний натурі, – доцільно сміливо використову­вати потенціал кольорів. Спочатку люди приймуть вас таким, яким ви хочете здаватись, а потім ви самі почнете змінюватись: емоційно, психологічно, а інколи й фізично. І це диво може від­бутись завдяки кольору вашого гардеробу.

Відчуття кольору – складне й до кінця не вивчене явище при­роди. Науковцями встановлено, що близько 80 % усієї інфор­мації, яка надходить у мозок людини, належить до кольорового світосприйняття. Психологи вважають, що за вподобаннями ко­льорів можна визначити емоційний, душевний настрій і стан здоров’я людини.

Червонийдуже дратівливий колір. Його бажано використо­вувати, якщо існує необхідність привернути до себе увагу, нап­риклад, на важливій діловій зустрічі. У такому разі до білої со­рочки чоловік може вдягти червону краватку, а жінка – червону блузку, жакет.

Людина, яка віддає перевагу цьому кольору, живе сьогодні­шнім днем; швидко захоплюється й піддається почуттям; лю­бить, коли її хвалять; прагне отримати конкретний результат і досягти успіху; напориста, егоїстична й водночас відверта.

Жовтий – дуже свіжий колір для чоловіків. Жінки щодо цьо­го кольору повинні бути уважні, оскільки він дуже часто надає обличчю блідого, нездорового вигляду.

Той, хто вподобав цей колір у своєму гардеробі, вільний і не­обмежений; вразливий і фантазійний: рідко об’єктивно оцінює ситуацію, оскільки живе у своєму вигаданому світі; непрактич­ний, відірваний від дійсності.

Зелений – зелені костюми не є діловими, до них важко піді­брати інші відтінки зеленого. Зелений колір популярний у ліка­рнях і готелях – в уніформах тих, хто чистить, прибирає.

Прихильники цього кольору багато критикують, дріб’язкові; настирливі в досягненні цілей; шанувальники стабільності в усьому, принципові та відповідальні; надмірно суворі до оточу­ючих; занадто консервативні.

Синійнайпопулярніший колір, який найлегше носити. Си­ній колір одягу не загрожує, тому його добре одягати, якщо хо­чете залагодити делікатну ситуацію. Темно-синій колір най­більш популярний для чоловічих костюмів.

Люди, які полюбляють цей колір, як ніхто інший можуть до­сягти комфортного стану і задоволення; непостійні, доброзич­ливі; ліниві; інколи інертні.

Коричневий – костюм такого кольору не дуже ефективний, хіба що найкращої якості та дуже гарного крою й фасону, однак сам по собі колір викликає в партнерів почуття довіри.

Любителі такого кольору мало відпочивають; не впевнені у своїй ситуації; не гармонійні з навколишнім середовищем; вис­нажені постійними навантаженнями.

Білий – дуже ефективний колір, однак найбільше підходить лише для сорочки й блузки. Це колір нових починань та твор­чості, який стимулює до геніальних думок

Сірий – не дуже популярний для ділових костюмів колір, з ним пов’язані такі риси, як солідність, довіра й методичність, тому якщо одягнули сірий костюм, вибирайте яскраву контра­стну краватку.

Чорний це колір сили й упевненого вигляду, дуже діловий і строгий, вселяє серйозні думки. Якщо особа динамічна й почу­вається дуже добре, перебуваючи в центрі уваги, – це її колір.

Дія кожного кольору та специфіка його внутрішнього значен­ня не залежать від ставлення людини до нього. Колір може по­добатися або не подобатися, але характер його впливу на пси­хіку залишається незмінним, він не залежить від стану організму людини в момент впливу. Символічне значення кольору є абсо­лютно об’єктивним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]