Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etika.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Організація й проведення прийомів із розсаджуванням

Після того як визначено склад учасників прийому, розіслані запрошення, обрано приміщення, складається план розсаджу­вання гостей. Основними варіантами цього процесу можуть бу­ти такі:

  1. присутні тільки чоловіки: господар прийому і почесний гість очолюють стіл;

  2. присутні чоловіки й жінки: господар прийому і його дружина очолюють стіл (місця жінок указані);

  3. присутні тільки чоловіки: господар прийому очолює П-подібний стіл;

  4. присутні тільки чоловіки: господар прийому очолює Т-подібний стіл.

Для прийомів із розсаджуванням обираються столи різної фо­рми. При цьому треба враховувати, що мінімальний простір для одного гостя за столом – 70 см. Комфортним для проведення неофіційного прийому вважається круглий стіл, який створює атмосферу неофіційності та невимушеності. За таким столом жодний із гостей не здається головуючим і жодний не опини­ться скраю, що особливо важливо, коли на прийомі присутні жінки. Перевагою круглого столу є й те, що гостям за ним зруч­но спілкуватись між собою, але якщо їх не більше 12 (діаметр стола в цьому разі має бути 2,70 м).

За овальним столом почесне місце може знаходитись у цен­трі або з боків. Квадратний стіл використовують, якщо число учасників прийому кратне чотирьом. В іншому разі гості отри­мають неоднаковий простір за столом, що може сприйматись ними неоднозначно.

Для того щоб гість міг швидко знайти своє місце за столом, а також знав, хто буде його сусідом, біля входу на невеликому столику виставляється план розсаджування.

Розсаджуючи гостей за столом, необхідно дотримуватись певних правил:

– почесним є місце навпроти вхідних дверей, а якщо двері розміщуються збоку – на стороні столу, поверненої до вікон;

– якщо прийом організовується в ресторані, тоді почесного гостя садять обличчям до зали й оркестру;

– найменш почесними вважаються місця на торцях столу, за винятком тих випадків, коли господар один очолює стіл, тому садити на ці місця гостей, а особливо жінок, не прийнято. Якщо ж виникають труднощі з розсаджуванням та існує необхідність використати місця на торцях столу, то їх можуть зайняти госпо­дар і господиня прийому;

– на діловій гостині, де присутні тільки чоловіки, першим є місце праворуч від господаря, другим – ліворуч від нього. Якщо господар хоче оточити особливою увагою гостя дуже високого рангу, він може посадити його як голову столу навпроти себе. Наступним найбільш почесним місцем у цьому разі буде місце праворуч від господаря;

– якщо на прийомі присутня господиня дому, то, як прави­ло, запрошуються жінки всіх присутніх. У цьому разі першим вважається місце праворуч від господині, другим – праворуч від господаря;

– якщо жінка присутня на гостині як дружина, то її розмі­щують відповідно до статусу чоловіка;

– якщо жінка має вищий статус, ніж у її чоловіка, то вона займає відповідно до свого статусу місце за столом, а її чоловік у такому разі сідає серед чоловіків відповідно до рангу своєї дружини;

– не можна садити поряд за стіл двох іноземців з однієї країни;

– жінка ніколи не повинна сидіти біля жінки, а чоловік – біля своєї дружини;

– прийнято розсаджувати подружжя на одній стороні столу, а якщо на різних, то не навпроти;

– не бажано приходити на прийом із розсаджуванням рані­ше вказаного часу, але якщо так сталося, необхідно почекати десь поблизу. Запрошені у визначений час збираються в окремо­му приміщенні. Зазвичай протягом перших 15–20 хвилин їх зна­йомлять, пропонують охолоджувальні напої (соки, коктейлі) та легенькі закуски. Гості можуть сідати за стіл тільки після того, як це зроблять господиня й господар.

Запізнення на прийом вважається порушенням етикету й мо­же сприйматися як образа. Чекають особу, яка запізнюється, не більше визначеного часу, потім гостей запрошують до столу.

Дотримання правил доброго тону є обов’язковим. Господар прийому після закінчення трапези встає з-за столу й запрошує гостей у приміщення, де сервіровані столи для кави й чаю, та­кож розносять коньяк і лікер.

Ініціатива закінчення прийому належить господарю або по­чесному гостю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]