Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etika.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Вимоги до сучасного керівника

Етика управління – це культура життя й співпраці з людьми, така організація людських колективів, за якої кожен може тво­рчо, максимально самовіддано виконувати посильну справу.

Щоб запобігти можливим негативним наслідкам через не ви­важені дії того чи іншого керівника, розробляються й утілю­ються в практику відповідні правила та вимоги.

На сьогодні існує достатня кількість так званих «моделей» керівника, розроблених спеціалістами, які включають відповідні професійні та морально-особистісні вимоги. При цьому кожна така модель створювалася на основі практики. Їхня суть полягає в тому, що виділяються основні риси, вимоги, якими повинен володіти сьогоднішній керівник: організаторсько-ділові риси, професійні, особистісні якості, риси характеру.

Модель керівника, запропонована В. М. Шепелем, включає три блоки якостей керівника:

– загальні якості (високий рівень інтелекту, фундаментальні знання, достатній досвід);

– конкретні якості (ідейно-моральні: світогляд, культура, мотивація; науково-професійні: знання, досвід, компетенція; організаційні якості: уміння добирати й розставляти кадри, планувати роботу, забезпечувати контроль; психофізичні якості: гарне здоров’я, схильність до системного мислення, тренована пам’ять);

специфічні особистісно-ділові якості (комунікабельність, стресостійкість, красномовство тощо).

Ділова кар’єра керівника

Кар’єра в широкому розумінні цього слова означає успішне просування в області якоїсь діяльності.

Кар’єра керівника – це індивідуально усвідомлені та зміню­вані позиції й поведінка, пов’язані з трудовим досвідом і діяль­ністю протягом його життя.

До основних цілей ділової кар’єри керівника з точки зору його життєвих позицій відносять:

  1. відповідність професії й займаної посади рівню самооцін­ки керівника;

  2. отримання морального задоволення;

  3. повага з боку соціального оточення (рідних, знайомих тощо);

  4. творчий характер діяльності досягнення відносної неза­лежності;

  5. гідна оплата праці;

  6. наявність вільного часу для самовдосконалення, відпочин­ку, виховання дітей тощо;

  7. наявність різних пільг, що є додатковим стимулом для дія­льності;

  8. потенційна можливість гідного життя після виходу на пенсію.

Стилі управлінської діяльності

У кожного керівника складаються певні стереотипи управ­лінської діяльності. У науках про управління ці стереотипи заве­дено називати стилем управління.

Під стилем управління розуміють стійку систему способів, методів і форм впливу керівника на підлеглих, що складає своєрідний почерк управлінської поведінки.

Авторитарний стиль (директивний або диктаторський) – усі рішення ухвалюються одноосібно керівником, надходять у виг­ляді директив, які не підлягають обговоренню. У такого керів­ника завищена самооцінка й занижена оцінка оточення, особли­во підлеглих, наслідком цього є недовіра до підлеглих, нех­тування ними.

Демократичний стиль характеризується тим, що прийняття рішень здійснюється з участю колективу. У таких організаціях значно зростають ініціативність працівників, поліпшується мо­ральний клімат та загальна задоволеність співробітників орга­нізацією.

Ліберальний стиль (натуральний, анархічний, нейтральний або формальний) – по суті означає втрату керівництва, відхід від активного управління. Рішення керівнику нав’язують підлеглі, учасники колективу мають повну свободу, їхня активність має спонтанний характер.

Необхідно зазначити, що:

– у чистому вигляді ці стилі трапляються нечасто, доповню­ються іншими різновидами стилів, є змішаними;

– немає універсального стилю управління, усі стилі мають свої переваги й недоліки;

– ефективність керівництва залежить насамперед від гнуч­кості використання позитивних сторін того чи іншого стилю та вміння нейтралізувати його слабкі сторони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]