Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etika.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Ситуації під час прийомів: у директора, вдома, на природі

Залежно від того, хто планує проводити прийом, хто буде на нього запрошений, де він відбуватиметься, гостина, а отже, і ситуації за столом класифікуються на: у керівника, удома, на природі. Тому, отримавши запрошення на будь-який з цих при­йомів, необхідно знати особливості та правила їх етикету.

Якщо керівник запрошує на гостину до свого дому, то він за­прошує співробітника зі своєю дружиною, подругою. Чоловіки одягають темні костюми, жінки – елегантні, але консервативні плаття.

Приходити на таку зустріч бажано не раніше як за 10 хвилин до вказаного часу. Із собою, як правило, доцільно принести по­дарунок. Це можуть бути квіти й коробка якісного шоколаду або гарний алкогольний напій – горілка, коньяк, лікер.

Розмови про справи повинен розпочати господар дому, хоча за столом потрібно намагатися розмовляти з усіма.

Необхідно дотримуватись правильної поведінки за столом. Гість повинен почекати, коли страву подадуть усім і господар із господинею сядуть за стіл. Не етично просити додаткову пор­цію, але якщо господарі запропонують, то можна взяти. Усе, що було подане, потрібно з’їсти. Винятком може бути випадок, якщо є алергія, яка загрожує здоров’ю.

Обов’язком господаря є подбати, щоб гості зустрічалися й го­ворили між собою. Господар представляє гостей один одному, стежить, щоб ніхто не залишився самотнім.

Гості можуть залишитися голодними, якщо нав’язувати їм не властиві для їхнього смаку страви й приправи. Тому обов’язково потрібно враховувати національні особливості, дієтичні та релі­гійні вимоги гостей, особливо зарубіжних.

У гостях не рекомендується:

– розпитувати господарів про те, скільки коштував ремонт квартири, де купували вазу, скільки коштує посуд і т. д.;

– пропонувати господарям гроші взамін на розбитий посуд (у такому разі краще купити такий же або ще кращий);

– вихвалятися своїми відомими родичами або товаришами;

– пропонувати господарям увімкнути телевізор і невідривно дивитись на екран, не беручи участі в загальній бесіді;

– відмовлятися від пригощання, просити ті страви, які від­сутні на столі;

– іти відразу після гостини.

Іншим варіантом гостини є гостина на природі, яка відбува­ється у дворі господаря або в парку, лісі. Найчастіше це форма так званого «барбекю» й відповідає українському запрошенню «на шашлики», тільки замість шампурів використовується залі­зна сітка над вогнем.

Меню на барбекю: різноманітне смажене м’ясо, риба та ово­чі, до цього подають хліб, соуси, салати. Доки готується м’ясо, гостям пропонують пиво, вино, кока-колу, мінеральну воду й т. д., а також солоне печиво, горішки, сирі овочі зі сметанним та гірчичним соусом. До м’яса додаються відварені або запечені овочі. Ідеальний варіант десерту – свіжі фрукти. Тут атмосфера вільна, дозволяється їсти руками, використовують одноразовий паперовий або пластиковий посуд.

Як і меню, одяг також вільний: джинси, майки, футболки. Не бажано користуватися різкими парфумами, пахучими кремами.

На таких прийомах гостям доцільно розмовляти з якнайбіль­шою кількістю людей, однак не бажано розпочинати серйозні дискусії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]