Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

4. Становлення та розвиток макроекономіки. Сучасні макроекономічні теорії

Макроекономіка належить до молодих економічних наук. Зрілого рівня вона досягла у 30-ті рр. ХХ ст., у період після світової економічної кризи, коли набула здатності впливати на економічну практику. Але свій початок макроекономічна наука бере ще у ХVI ст.

Світова економічна криза 1929—1933 рр., яка ввійшла в історію під назвою «Велика депресія», не підтвердила головне положення класичної теорії про здатність ринку до швидкого усунення економічних диспропорцій і забезпечення повної зайнятості. Це викликало необхідність розроблення нової макроекономічної теорії. Її засновником став англійський економіст Джон Мейнард Кейнс (1883—1946), а його теорія дістала назву кейнсіанської.

Центральним пунктом теорії Дж. Кейнса є положення про те, що економіка не володіє здатністю до швидкого саморегулювання. Дж. Кейнс показав, що в ринковій економіці може одночасно існувати рівновага і неповна зайнятість. На його думку, економічна криза такої глибини як Велика депресія не може бути швидко подолана лише за допомогою ринкових сил. Для її подолання держава має здійснювати стабілізаційну політику, впливаючи на загальний попит за допомогою бюджетно–податкових і монетарних інструментів. Свої погляди на проблеми макроекономічного регулювання економіки Дж. Кейнс виклав у книзі «Загальна теорія зайнятості, процента і грошей» (1936).

Неокласична теорія

У 70-х роках XX ст. виявилося, що державне втручання в економіку не завжди може принести бажаний результат. Багато країн уперше зустрілися зі стагфляцією — поєднанням інфляції і стагнації економіки (остання означає низькі або від'ємні темпи економічного зростання). Рецепти кейнсіанської теорії виявилися непридатними для вирішення цієї проблеми, що істотно підірвало довіру до неї.

В умовах зниження авторитету кейнсіанської теорії почали інтенсивно розвиватися альтернативні, як правило, неокласичні варіанти макроекономічної теорії.

Монетаристська теорія

Згідно з цією теорією економічна нестабільність значною мірою є результатом нестабільних темпів грошової емісії. Тому її прихильники вважають, що для забезпечення економічної стабільності потрібно дотримуватися стабільних темпів зростання грошової маси, здійснювати жорсткий контроль за динамікою монетарних агрегатів.

Теорія раціональних очікувань

У 60-70-х рр. зростає розуміння того, що регулюючого впливу держави недостатньо для забезпечення стабільного економічного зростання, оскільки такий вплив не враховує дії різноманітних чинників, що не підлягають кількісному оцінюванню. Раціональні очікування ґрунтуються на наукових прогнозах, що враховують функціонування реальної економіки: динаміку цін, витрат, вплив урядових рішень на макроекономічні показники тощо

Питання для самоконтролю

  1. Що вивчає макроекономіка?

  2. Назвіть відмінні та спільні риси між макро- та мікроекономікою.

  3. Проаналізуйте методи макроекономічного аналізу.

  4. У чому виявляється макроекономічне моделювання?

  5. У чому полягає основна мета макроекономіки?

  6. Які завдання вирішує макроекономіка?

7. Проаналізуйте зміст основних макроекономічних теорій.

  1. Дайте обгрунтування, чому необхідно й корисно вивчати макроеконо-

міку?

  1. Назвіть показники які характеризують підвищення (зниження) ефектив вності макроекономіки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]