Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

2. Методологія макроекономічного аналізу

Методи макроекономічного аналізу –

– загальнонаукові;

– метод моделювання.

Макроекономічна модельімітування певних реально існуючих макроекономічних процесів чи явищ на спеціально побудованому аналогові у формі математичних рівнянь або графіків.

Макроекономічні моделі уявляють собою формалізовані (логічні, графічні, та алгебраїчні) описи різних економічних явищ и процесів з ціллю виявлення функціональних взаємозв`язків між ними. Будь яка модель (теорія, рівняння, графік та інше) є поліпшеним, абстрактним відображенням реальності, так як вся різносторонність конкретних деталей не може бути одночасно прийнято до уваги при проведенні дослідження.

Макроекономічні моделі – основний інструментарій макроекономічного аналізу, формалізоване описання макроекономічних явищ і процесів з метою виявлення функціональних взаємозв’язків між ними.

Застосовуються моделі різних типів: графічні, математичні, схематичні. У процесі моделювання головним є не тип моделі, а її здатність адекватно відобразити взаємозв'язки, які існують у реальній економіці. В макроекономіці найбільше застосовуються математичні та графічні моделі.

УМОВИ ВІРОГІДНОСТІ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ МОДЕЛІ:

  1. відображення або аналогія – модель повинна відображати основні, найсуттєвіші ознаки та риси оригіналу.

  2. репрезентативність – модель повинна бути абстрактним замінником об’єкта – оригіналу.

  3. екстраполяція – вивчення моделі повинно давати нову інформацію, нові знання про об’єкт – оригінал.

Результати макроекономічного моделювання значною мірою залежать від того, який період часу охоплює модель. Тому в макроекономіці розрізняють два періоди- короткостроковий і довгостроковий.

- AD-AS

- IS-LM (Хікса-Хансена)

- Манделла-Флемінга

- економічного зростання

Харрода-Доммара

- економічного зростання

Р. Солоу тощо.

3. Цілі та завдання макроекономіки

Основне завдання макроекономіки – дослідження зв’язків між агрегатами на основі використання агрегатних узагальнених показників. Завдання макроекономіки реалізуються через виконання нею ряду важливих функцій.

Макроекономіку, що виконує пізнавальну функцію, називають позитивною.

Основні функції макроекономіки

  • теоретико-пізнавальна, що реалізується в системі економічних категорій і законів

  • методологічна, яка полягає в її практичній функції

  • прикладна або практична, полягає в виробленню наукових рекомендацій для проведення ефективної економічної політики, обґрунтування способів оптимального використання обмежених ресурсів з ціллю підвищення життєвого рівня населення країни.

  • прогнозуюча функція полягає у розробці науково – обґрунтованих прогнозів соціально – економічного розвитку національної економіки, а саме – це гіпотеза про майбутній стан економіки, показниках, які повинні бути досягнутими в майбутньому при проведенні ефективної економічної політики.

Позитивна макроекономіка - має справу із фактами й уникає суб'єктив - них оцінок. Її роль полягає в тому, щоб сформулювати наукові уявлення про фактичну поведінку економіки, тобто про те функціонує економіка .Позитивна макроекономіка вивчає те, що в дійсності існує.

Нормативна макроекономіка- виражає суб'єктивні уявлення про те, що має бути і як цього досягти.

Агреговані величини характеризують рух економіки як єдиного цілого: ВВП, а не обсяг виробництва (випуск) окремого підприємства (фірми); рівень інфляції; середній рівень цін, а не ціни на конкретні товари; ринкова процентна ставка, а не процентна ставка окремого банку; рівень безробіття (зайнятості).

Макроекономічна політикаце управління економічним циклом в цілях забезпечення повної занятості ресурсів та не інфляційного економічного зростання. Інструменти макроекономічної політики:

Бюджетно-податкова (або фіскальна)

Грошево-кредитна (або монетарна)

Фіскальна політика здійснюється урядом

Монетарна політика здебільшого впроваджується Центральним Банком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]