Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Кейнсіанська функція споживання

Бісектриса - це крива,в кожній точці якої споживання дорівнює доходу.Але на справді витрати на споживання зазвичай не збігаються з доходом.Це відображає крива С. Лише в точці С0 весь дохідспрямовується на споживання. Тому заощадження відсутні. У точці С 1 споживання менше за дохід, унаслідок чого виникають додатні заощадження (+S).У С2 точці споживання перевищує дохід. У зв'язку з цим виникають від'ємні заощадження (-S). Індуційоване споживання – частка збільшення або зменшення полних витрат на споживання, зумовлене зміною рівня національного дохода або располагаємого дохода. Автономне споживання - це рівень расходів, які йдуть на споживання, величина яких не залежить від рівня реально располагаемого дохода.

3. Функції споживання з урахуванням фактора часу

Статистичні дослідження свідчать, що існує дві різні функції споживання: короткострокова і довготривала. Короткострокова обгрунтована Кейнсом. Довготривала функція споживання отримала своє пояснення в пост кейнсіанських теоріях, які спираються на теорію Ірвіна Фішера про між часовий вибір споживача.

Згідно з теорією Фішера в кожному поточному періоді споживання домогосподарств не обмежується лише їх поточним доходом. Згідно з цією теорією сучасні люди є раціональними і передбачливими. Тому в процесі прийняття рішень щодо величини споживання вони здійснюють міжчасовий вибір і враховують не лише поточний дохід, а й переміщення доходу між різними періодами життя. Звідси випливає основна ідея Фішера – споживання в кожному окремому періоді життя людини залежить від її доходу упродовж усього її життя.

На базі теорії Фішера про міжчасовий вибір споживача з’явилися нові теорії споживання. Серед них основними є дві: теорія життєвого циклу, що пов’язана з іменем Франко Модільяні, і постійного (перманентного) доходу, яку пов’язують з іменем Мільтона Фрідмана.

Гіпотеза життєвого циклу. Згідно з гіпотезою життєвого циклу люди прагнуть мати рівномірний рівень споживання протягом всіх періодів свого життя. Тому вони багато заощаджують тобто накопичують багатство в періоди, коли їхні доходи вищі за середні протягом життя, і більше витрачають на споживання за рахунок доходів від багатства в періоди, коли їхні доходи нижчі за середні упродовж життя. Тому відповідно з даною гіпотезою споживання є функцією двох змінних: поточного доходу і багатства. Згідно з гіпотезою постійного доходу споживання залежить не від поточного, а постійного доходу. В математичній інтерпретації постійний дохід являє собою середньозважену величину або тренд поточних доходів людини за всі роки її життя. Тому за даною гіпотезою споживання є функцією постійного доходу.

Питання для самоконтролю

  1. Домогосподарства та їх доходи.

2.Середня схильність до споживання та заощадження.

3.Гранична та середня схильність до споживання та заощадження.

4.Функції споживання з урахуванням фактора часу.

5. Визначте зміст Кривої Лоренца.

6.Охарактеризуйте основні види доходів населення та джерела їх формування.

7. Проаналізуйте, як держава здійснює регулювання і перерозподіл доходів.

8.Розкрийте основні напрямки стратегії подолання бідності в Україні.

9.Розкрийте сутність соціального захисту населення в Україні і його основні

напрямки.

10.Проаналізуйте соціальні програми боротьби з бідністю в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]