Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Розкрийте сутність та методи вимірювання інфляції.

2. Назвіть основні критерії класифікації інфляції.

3. Які основні макроекономічні причини інфляції?

4. Змоделюйте інфляцію попиту та інфляцію витрат.

5. До яких наслідків для економіки в цілому призводять інфляційні

процеси?

6. З якою метою здійснюється антиінфляційна політика

7. Порівняйте ефективність різних методів подолання інфляції.

8. Назвіть характерні риси інфляційних процесів в економіці України.

9. Які Ви знаєте причини та методи подолання інфляції в Україні?

10. Чим відрізняється сучасна крива Філіпса

Тема 7. Споживання домогосподарств План:

1. Доходи домогосподарств. Рівень диференціації доходів домогосподарств.

2. Кейнсіанська теорія споживання. Гранична схильність до споживання та заощадження. Індуційоване і автономне споживання.

3. Функції споживання з урахуванням фактора часу.

Рекомендована література

4 (с.76-90); 10 (с.70-76); 27 (с.118-136); 28 (с.53-68); 30 (с.37-54); 46 (с.162-182).

Міні-лексикон

Споживання домогосподарств, доход домогосподарств, заощадження, середня схильність до споживання, середня схильність до заощаджень, індуційоване споживання, автономне споживання.

1. Доходи домогосподарств

Споживання домогосподарствце витрати на придбання продовольчих і непродовольчих товарів та оплати послуг.

Звернемося до моделі кругопотоку ресурсів і продуктів. В умовах приватної закритої економіки вона пояснює взаємодію лише двох суб’єктів економічної системи: домогосподарств і підприємств. Це означає що модель кругопотоку ресурсів і продуктів не відображає державного втручання в економіку та будь-яких зв’язків із зовнішнім світом.

Доход домогосподарств формуються на ринку ресурсів.На цьому ринку підприємства здійснюють витрати,що пов’язані з купівлею ресурсів.Величина цих витрат визначає величину доходів домогосподарств або особистий дохід.

Величину особистого доходу можна визначити за такою формулою:

Особистий дохід = заробітна плата найманих працівників +змішаний дохід + дохід від активів+соціальні трансферти.

Перші два елементи особистого доходу називаються доходами від трудової діяльності або трудових доходів. Доходи від активів це доход від власності. До таких доходів можна віднести дивіденди, проценти, ренту.

Соціальні трансферти охоплюють незароблені доходи, а отримані внаслідок перерозподілу сукупного доходу. До них входять пенсії, стипендії, виплати по безробіттю, субсидії тощо.

Діяльність домогосподарств спрямована на задоволення особистих потреб. Тому свої доходи вони спрямовують переважно на купівлю споживчих товарів та послуг. Сума витрат домогосподарств на ринку продуктів визначає величину їх споживання, яке можна назвати приватним споживанням.

Заощадження - частина доходів домогосподарств після виплати податків , які не витрачаються на придбання споживчих товарів.

В широком сенсі до заощадження відноситься і та частина доходів домогосподарств, які використовується для виплати боргів.

Здійснення домогосподарствами заощаджень не є самоціллю. У кінцевому підсумку заощадження використовуються домогосподарствами для переміщення доходів з одного періоду в інший з метою регулювання в часі своїх витрат на споживання. При цьому вони враховують, що з часом вартість заощаджувальних грошей зростає.

Схильність домогосподарств до заощаджень залежить не лише від їх бажання, а й від їх можливостей, які визначаються рівнем їхнього доходу. Якщо особистий дохід невеликий, то схильність до заощаджень є невисокою і тому весь або майже весь наявний дохід спрямовується на споживання. При високому рівні доходу схильність до заощаджень зростає. Це означає, що на макрорівні та частка наявного доходу домогосподарств, яка спрямовується на споживання, залежить від рівня диференціації особистих доходів.

Для аналізу рівня диференціації доходів домогосподарств застосовуються різні методи та показники.

Для визначення ступеня гнріності доходів найчастіше використовується крива Макса Лоренца,американського економіста, статистика. Нерівність доходів існує в усіх країнах. Причини,що обумовлюють диференціацію доходів,такі:

  • необхідність збереження мотивів для праці (диференціація заробітної плати),

  • мотиви для одерження освіти,

  • професійна підготовка людей,

  • різним складом родини,

  • володінням власністю (землею, капіталом,нерухомістю, цінними паперами).

Крива Лоренца – крива, яка ілюструє фактичний розподіл доходів у суспіль-

стві й дає наочне уявлення про його відхілення від лініі абсолютної рівності у розподілі доходів і ступінь нерівності їх розподілу

відсоток сімей,%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]