Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО

ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Пронкіна л.І.

МАКРОЕКОНОМІКА

Навчально-методичний посібник

для студентів напряму підготовки

«Економіка та підприємництво»

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

Рекомендовано Міністерством освіти та науки України,

як навчально-методичний посібник

для студентів вищих навчальних закладів

Харків

2010

УДК 330.101.541 (075)

Б БК 65.012.2я73

П-78

Затверджено на засіданні кафедри економіки підприємства і економічної

теорії ХТЕІ КНТЕУ Протокол № 12 від 01.06.2010 р.

У п о р я д н и к: канд. екон. наук, проф.. Пронкіна Л. І.

Рецензенти: Гриценко О. А. доктор економічних наук, професор

Українська Л. О. доктор економічних наук, професор

Марчеко О.С., . доктор економічних наук, професор

Рекомендовано Міністерством освіти та науки України як навчально-методичний посібник для студентів вищих навчальних закладів (лист № 1.4/18-Г-1888 від 17.07.2008 р.)

П

М-78

ронкіна Л.І.

Макроекономіка:Навчально-методичний посібник для студентів, які вивчають галузь знань 6.030503 напряму підготовки „Економіка і підприємництво” (денна та заочна форми навчання) / ХТЕІ КНТЕУ [кафедра економіки підприємства та економічної теорії]. – Х. 2010. – с.

У виданні представлені методичні рекомендації, що стосуються вивчення проблем макроекономіки. Акцент робиться на методичному забезпеченні навчального процесу в умовах застосування кредитно-модульної системи. До кожної теми курсу розроблено план семінарського заняття, теми рефератів, підготовлено список літератури. Відповідно до нових теоретичних концепцій в опорному конспекті лекцій викладено основні теми курсу. До кожного модуля додаються проблемні питання, тести і практичні завдання. Посібник також містить методичні рекомендації щодо виконання курсових робіт.

УДК 330.101.541 (075)

ББК 65.012.2я73

ВСТУП

Макроекономіка є складовою економічної теорії та однією з нормативних дисциплін навчального плану, які забезпечують фундаментальну підготовку з економіки та менеджменту.

Макроекономічні явища відображають успіхи або невдачі будь-якої країни. Макроекономіка досліджує чотири основні проблеми економічного життя суспільства – проблеми вітчизняного виробництва, зайнятості населення, середній рівень цін та зовнішньоекономічні відносини.

Макроекономіку називають теоретичною базою економічної політики держави. Вона визначає роль ринкових механізмів у регулюванні економічних процесів, розкриває можливості суспільства в особі держави впливати на економічний розвиток країни.

Володіння макроекономічними знаннями дає можливість оцінювати зміни в економічній кон’юнктурі та економічній політиці держави, приймати раціональні управлінські рішення. Знання законів макроекономіки, розуміння процесів і явищ, які відбуваються у трансформаційній економіці, має стати запорукою успіху ринкових перетворень, основою успішної діяльності всіх суб’єктів підприємницької сфери.

Запропонований навчальний посібник відповідає програмі нормативної дисципліни «Макроекономіка», яка передбачена освітньо-професійною програмою бакалавра з напряму підготовки «Економіка та підприємництво».

Мета посібника - сприяти вирішенню проблеми забезпечення цієї дисципліни навчально-методичними матеріалами. Видання включає програму курсу, методичні рекомендації щодо проведення семінарських занять; два змістовних модуля до яких розроблені теоретичні питання, практичні завдання та тести; тематику курсових і наукових робіт; контрольні питання з курсу та список рекомендованої літератури.

Головною метою вивчення зазначеної дисципліни є формування у майбутніх фахівців глибоких економічних знань та навичок раціональної господарської поведінки в умовах національної економіки.

Після опанування дисципліни «Макроекономіка» студент повинен:

знати – ключові положення макроекономічних теорій, які лежать в основі макроекономічної науки; систему макроекономічних показників; базові моделі макроекономічної рівноваги; механізм економічної політики, і зокрема фіскальної, монетарної та зовнішньоекономічної;

вміти – обчислювати макроекономічні показники; аналізувати макроекономічні результати функціонування та розвитку національної економіки; оцінювати ефективність економічної політики держави;

застосовувати знання для розв’язання стандартних і нестандартних завдань, що стосуються макроекономічних процесів у національному господарстві і у боротьбі зі злочинцями;

мати сформований науковий економічний світогляд.

Предметом макроекономіки є економічні процеси, що відбуваються в межах національних кордонів країни, вони стосуються розв’язання протиріч економічного зростання, проблем зайнятості населення і його добробуту, стабільності грошової одиниці.

Мета вивчення макроекономіки - дослідження національної економіки як єдиної цілісної системи, а також головних проблем, що вона розглядає: економічний розвиток, зменшення безробіття, запобігання інфляції та зростання добробуту населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]