Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро теорія.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
308.44 Кб
Скачать
  1. Макроекономічна теорія як розділ економічної науки. Предмет макроекономіки.

Макроекономіка – наука, що вивчає механізм функціонування економіки як цілісної системи та засоби впливу на неї з боку держави.

Предметом макроек є поведінка макроек суб’єктів на рівні ЕК як єдиного цілого та великомасштабні економ процеси та явища

Об'єктом макроекономічного аналізу є економічна система в цілому та ЇЇ агреговані параметри.

Суб'єкти макро: 1. Сектор домашніх господарств, що включає усі при­ватні господарства країни, діяльність яких спрямована на задоволення власних потреб. Проявляють три види економічної активності: пропонують економічні ресурси, споживають частину отриманого доходу і заощаджують. 2. Підприємницький сектор, який виконує роботу з виробництва і розподілу товарів та послуг. Він представлений усією сукупністю підприємств, які зареєстровані і діють у межах країни. Інвестує, пропонує результати своєї діяльності, пред'являє попит на фактори виробництва. 3. Державний сектор – це усі державні підприємства, інститути та установи. Держава виробляє суспільні блага для задоволення потреб споживачів, забезпечує досягнення фундаментальних наук та вирішення загальнодержавних програм, соціальної та виробничої інфраструктур. 4. Сектор закордон, що містить усі економічні суб'єкти, які знаходяться за межами даної країни, а також іноземні державні інститути. Розрізняють:

-Позитивну макроекономіку – пояснює зміст макроек явищ і процесів та поведінку економ суб’єктів за даних умов.

-Нормативну макроек – сукупність уявлень стосовно того, якою має стати економіка.

Основні макроекономічні завдання:екон зростання;-високий рівень зайнятості;-мінімізація рівня інфляції;-зовнішньоекон стабільність.

Функції макроекономіки 1. Пізнавальна функція полягає в дослідженні економічних процесів і явищ на макрорівні, побудови моделей цих процесів та визначенні основних макроекономічних заходів підвищення економічного зростання. Тільки на основі всебічної реалізації цієї функції може бути виконана практично функція макроекономіки. 2 Практична функція полягає в тому, щоб на основі економічного аналізу виробляти науково обґрунтовані практичні рекомендації ефективної економічної політики. 3. Виховна функція полягає у виробленні нового, ринкового типу економічного мислення, формування сучасного світогляду людини.

2.Методи макроекономіки

Методи макроек аналізу:

  1. загальнонаукові – діалектика, логіка, Наукова абстракція, Аналіз і синтез, Індукція і дедукція, Історичний і логічний методи.

  2. Специфічні – агрегування, макроекономічне моделювання, прогнозування.

У макроекономіці широко застосовують метод наук. абстракціі, з його двома основними прийомами- індукцією та дедукцією. Суть цього методу полягає в тому, що досліджуючи певний економ. факт або процес виділяють його випадкові, швидкоплинні чи другорядні ознаки від усталених і типових. Виведення теорії з фактів назив. індукцією або індуктивним методом дослідження. Нагромадження фактів, їх систематизація та аналіз дають змогу сформулювата закон чи теорію, які відбивають закономірності функціонування нац. економіки. Узагальнення у макроек-ці також можна вивести за доп. дедуктивного методу. Використовуючи логіку чи інтуїцію, дослідник може сформулювати попередньо неперевірну теорію, тобто гіпотезу. Агрегування – послідовне укрупнення(узагальнення) екон суб’єктів і об’єктів у єдину групу.

Макроеконом моделювання – абстрактне спрощене відображення мікропроцесів і явищ з метою визначення причинно-наслідкових зв’язків.

Типи макроек параметрів у моделях:

-Ендогенні параметри – це величини, що визначаються в результаті розв'язання моделі (наприклад, рівень зайнятості, інфляції, величина національного доходу, ставка процента та ін.).-Екзогенні параметри – величини, що знаходяться поза макромоделлю (питання техніки і технологій економічної ефективності, виробництва, поведінки споживача)

Макроекономічні моделі поділяють на:

-пояснювальні і моделі прийняття рішень

-моделі встановлення та порушення макрорівноваги. -статичні моделі фіксують економічний процес на початку та в кінці певного періоду і не зображують перехід від одного стану до іншого. -динамічні моделі зображають економічні процеси з урахуванням фактора часу.

Моделі:-  AD-AS; - IS-LM;- Манделла-Флемінга;- ек зр Харрода-Доммара; - ек зр Солоу