Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро теорія.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
308.44 Кб
Скачать

39.Кейнсіанська та неокласична моделі безробіття і засоби його обмеження.

Найпоширенішою в наш час є кейнсіанська теорія безробіття. Згідно з нею причиною безробіття є недостатній сукупний попит на товари. Це зумовлено схильністю людей до заощадження і недостатніми стимулами до інвестицій. Держава, підвищуючи доходи, або знижуючи податки, може збільшити в економіці суспільний попит, що зумовить зростання попиту на робочу силу, а це, в свою чергу, знизить рівень безробіття. Кейнсіанці вважали безробіття закономірним явищем для капіталізму епохи вільної конкуренції. Він також вказував на те, що сучасній державі слід боротися з цим негативним явищем.

Причинами виникнення безробіття за неокласиками є :

* порушення ринкового механізму функціонування ринку праці та «жорстокість» з/п;

* помилки у передбаченнях інфляції;

* негнучкість цін на товарному ринку.

На думку кейнсіанців, ліквідувати безробіття в короткостроковому періоді можна за рахунок збільшення інвестицій держави на розширення громадських робіт; в довгостроковому періоді – за допомогою державних замовлення приватному сектору, стимулюючи інвестиційний попит, при цьому особливе значення надається зниженню позичкового відсотка, встановлення гнучкої грошової політики.

Рекомендації щодо подолання безробіття за неокласиками :*дерегуляція ринку праці ;*ліквідація монополізму профспілок;*зниження рівня соціальної захищеності.

40.Види та наслідки безробіття. Фактичний і природний рівень безробіття.

У залежності від причин, які викликають безробіття, слід розрізняти декілька його видів.

- фрикційне безробіття (тимчасове безробіття, яке пов*язане з добровільним чи вимушеним пошуком або очікуванням роботи). Воно стосується тих осіб, які не працюють у зв'язку із добровільною зміною місця роботи. У суспільстві завжди існує певна кількість осіб, що змінюють місце працевлаштування у зв'язку із незадоволенням рівнем з/п, умовами праці, місцем проживання тощо. Безробіття, пов'язане із пошуками чи очікуванням роботи, є відносно короткочасним;

- інституціональне безробіття (пов'язане з функціонуванням самих інститутів ринку робочої сили та факторами, які впливають на його попит та пропозицію (неповна інформація про вакансії, завищений рівень допомоги по безробіттю та інше, тобто іноді надмірні соціальні виплати, запровадження гаранто­ваного мінімуму заробітної плати, недосконалість подат­кової системи тощо призводять до того, що деяка частина працездатного населення не поспішає працевлаштовуватись, збільшуючи тим самим загальну кількість без­робітних);

- структурне безробіття. Воно виникає під впливом структурних диспропорцій на ринку праці, тобто коли з'являються невідповідності між попитом і пропозицією робочої сили за професією, кваліфікацією, географічними та іншими ознаками. Отже, виникає ситуація, за якої структура робочої сили не відповідає новій структурі робочих місць, внаслідок чого з'являється структурне безробіття.

- циклічне безробіття. Воно виникає внаслідок цикліч­ного спаду виробництва і є результатом зниження сукуп­ного попиту на робочу силу, тобто пов*язане з тією фазою економічного циклу, яка пов*язана з кризовими явищами в економіці.

Фрикційне та структурне безробіття дістало інтегровану назву — "природне безробіття”. У зв'язку з цим повна зайнятість — це зайнятість при наявності лише природного безробіття та відсутності безробіття циклічного. Коли виникає циклічне безробіття, то фактичне безробіття більше від природного, тобто має місце надмірне безробіття

46. Стан ринку праці та безробіття в Україні.

Ринок праці в Україні характеризується такими особливостями :

* значні регіональні відмінності у рівнях безробіття;

* наявність прихованого безробіття та прихованої зайнятості;

* одночасно існують різні види безробіття.

Ситуація на ринку праці України характеризується позитивними тенденціями щодо зростання зайнятості та скорочення безробіття населення.

У програмах, розроблених в Україні, узагальнюються конкретні заходи щодо створення відповідного правового, організаційного та методичного забезпечення політики зайнятості за такими напрямами:

• формування механізму диференційованого підходу щодо збереження робочих місць;

• створення механізмів реалізації політики зайнятості в загальнонаціональних програмах (зокрема в програмах громадських робіт, рприяння зайнятості молоді, відродження села та ін.);

• регулювання трудових міграцій;

• забезпечення додаткових гарантій зайнятості населення окремим категоріям громадян;

• сприяння професійній мобільності;

• розвиток соціально-трудових відносин;

• удосконалення інформаційно-статистичної бази щодо розвитку ринку праці;

• сприяння зайнятості шляхом розвитку соціального

47. Х-ка сучасно\ї відкритої економіки

Відкрита економіка- екон система, інтегрована у міжнародні екон відносини. Сучасні відкриті економіки поділяють на великі і малі відкриті економіки. МЕВ- рух товарів, послуг, ресурсів та капіталів між країнами. Платіжний баланс-статистичний звіт про результати екон взаємодії країни зі світом.

Показники відкритої економіки: *Частка експорту =Е/ВВП; *Частка імпорту = Z/ВВП; *Частка чистого експорту = NЕ/ВВП; Частка зовнішньоторговельного обороту = (Е+Z)/ВВП;с-ра експорту; с-ра імпорту; Частка іноземних інвестицій =Іін/Ізаг; гранична схильність до імпорту= дельтаZ/дельта ВВП.

Структура платіжного балансу: *Стаття 1 –Рахунок поточних операцій:1.1товари та послуги;1.2доходи;1.3 поточні трансферти. *Стаття 2 Рахунок операцій з капіталом та фінансовий рахунок.

Платіжний баланс врівноважується за рахунок зміни резервних активів країни.