Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро теорія.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
308.44 Кб
Скачать

8.Сукупний попит та його модель. Чинники, що визначають сукупний попит. Крива ad.

Сукупний попит (АD) – це загальний обсяг вітчизняних товарів і послуг, які готові купити домогосподарства, фірми та уряд країни, а також економічні агенти інших країн світу при певному рівні внутрішніх цін.

Сукупний попит є сумою запланованих витрат економічних агентів: АD = С + І + G + NХ. • витрат домогосподарств на споживання (С); • видатків підприємницького сектора на інвестиції (I); • видатків держави на закупівлю товарів, оплату послуг та праці (G); • перевищення видатків іноземців на вітчизняні товари і послуги (експорту) над внутрішніми видатками на іноземні товари (імпортом) – чистого експорту країни

До цінових чинників впливу на сукупний попит відносяться:

процентна ставка (ефект проц. ставки демонструє залежність між рівнем цін, процентною ставкою та попитом макроеконом. суб’єктів. Якщо рівень цін зростає, то процентна ставка за кредитами також зростає. При зростанні при ставки населення і під-ва не зацікавлені к кредитах під високі відсоткі. Внаслідок цього знижується споживчий та інвестиційний попит, що своєю чергою веде до зменшення сукупного попиту ).

реальні касові залишки (ефект – характеризує збереження цінності грошових заощаджень у період інфляції. Якщо протягом певного періоду часу відбув знецінення грош. од., то цінність фінансових активів виражених у товарах знижується. Отже чим вищим є рівень цін котрий супроводжує інфляцію, тим меншу кіль-ть благ (товарів)зможе придбати населення на відкладенні для цієї мети гроші. Внаслідок цього скоротиться обсяг сукупного попиту.)

● імпортні закупівлі (ефект - виявляється у тому, що підвищення рівня цін у певній країні порівняно з цінами закордоном призводить до зменшення попиту на вітчизняні товари (покупці даної країни купуватимуть більше імпортних тов. замість вітчизняних, а іноземці також зменшать попит на тов. цієї країни)усе це призведе до зменшення чистого експорту, а відповідно і сукупного попиту). Цінові фактори визначають траєкторію кривої AD, тобто залежність між рівнем цін і обсягом реального вир-ва.

Неціновими факторами сукупного попиту є різноманітні шоки – раптові зміни умов загальної рівноваги на внутрішніх ринках, викликані заходами економічної політики, незалежними діями економічних агентів, зовнішньоекономічними, політичними та природними чинниками, що впливають на обсяги споживання, інвестицій, державних видатків або на обсяг чистого експорту країни.

9.Сукупна пропозиція. Чинники, які впливають на сукупну пропозицію. Крива as.

Сукупна пропозиція (AS) - загальна кількість товарів і послуг, яка може бути вироблена і запропонована до продажу у відповідності з рівнем цін, що склався.

Сукупна пропозиція дорівнює реальному валовому внутрішньому продукту. Вона залежить від рівня цін, виробничих потужностей економіки і рівня витрат.

Стан кривої сукупної пропозиції в довгостроковому періоді визначається даним рівнем виробництва, який називають потенційним обсягом виробництва або обсягом виробництва при повній зайнятості. Потенційно можливий рівень виробництва являє собою обсяг виробництва, до якого економіка прагне в довгостроковому періоді. При такому рівні виробництва ресурси економіки використовуються повністю, або більш реально – безробіття знаходиться на мінімальному сталому рівні.

Якщо виробництво здійснюється при значних недовикористаних ресурсах, то його збільшення не пов’язане із зростанням середніх витрат на виробництво і, отже, не спричиняє підвищення рівня цін. Оскільки рівень цін не змінюється при виробництві потрібної кількості національного продукту, то крива сукупної пропозиції в короткостроковому періоді має вигляд горизонтальної лінії.

Нецінові чинники 1. Зміна цін на ресурси:а) наявність внутрішніх ресурсів:земля (природні ресурси);трудові ресурси;капітал;підприємницькі здібності;б) ціни на імпортні ресурси;в) панування на ринку. 2. Зміни в продуктивності. 3. Зміни правових норм:а) податки з підприємств і субсидії;б) державне регулювання.

Цінові чинники:- індивідуальні середні витрати- структурні зміни і природні умови- зовнішньоекономічні чинник- інституційні чинники