Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Тема 12. Зовнішньоекономічна діяльність План:

1. Об’єктивні передумови виникнення і формування світового господарства, етапи його розвитку.

2. Світова торгівля товарами та послугами.

3. Міжнародні інвестиції і кредит. Форми міжнародних інвестицій.

4. Валютні відносини і міжнародний валютний механізм.

5. Науково-технічний обмін у сфері світового ринку.

6. Глобальні проблеми цивілізації: екологічна, енергетична, демографічна і т. ін.

Основні терміни й поняття :

Світовий ринок, експорт, імпорт, протекціонізм, лібералізм , мито

1. Об’єктивні передумови виникнення і формування світового господарства, етапи його розвитку

Міжнародний розподіл праці та спеціалізація, в основі яких лежить принцип порівняльних переваг, заклали підвалини для виникнення світового ринку, який розвивався на основі внутрішніх ринків, поступово виходячи за національні межі.

Еволюція ринку йшла за схемою: внутрішній ринок - національний ринок - міжнародний ринок - світовий ринок.

Внутрішній риноксфера товарно-грошових відносин в межах країни.

Національний ринок – сфера обігу товарів і послуг у рамках національної економіки.

Міжнародний ринок – ринок покупців за рубежами країни, включаючи закордонних споживачів, виробників, проміжних продавців.

Світовий ринок - сфера стійких товарно-грошових відносин між країнами, заснованих на міжнародному поділі праці, і інших факторів виробництва.

Світовий ринок характеризується такими рисами:

  • він є категорією товарного виробництва, яке вийшло за національні межі в пошуках збуту своєї продукції;

  • він знаходить свій прояв у міждержавному переміщенні товарів, що знаходяться під впливом не тільки внутрішніх, але й зовнішніх попиту та пропозиції;

  • він оптимізує використання факторів виробництва і підказує виробнику, в яких саме галузях та регіонах вони можуть бути використані найбільш ефективно;

  • він виконує санаційну роль, оскільки вибраковує з міжнародного обміну товари (а інколи також і їхніх виробників), які не здатні забезпечити міжнародний стандарт якості при конкретних цінах.

Розвиток продуктивних сил та зростання потужності фінансового капіталу призвели до виникнення світового господарства. При переході товарного виробництва від стадії світового ринку до стадії світового господарства виникає міжнародне переміщення не тільки товару, але й факторів його виробництва, перш за все капіталу та робочої сили. Категорія світового господарства стосується вже не тільки сфери обігу, але й сфери виробництва.

Світове господарство – сукупність національних господарств усіх країн світу, їх економічних взаємозв'язків і взаємин, що включають зовнішню торгівлю, вивіз капіталу, міграції робочої сили, укладання економічних угод, створення міжнародних економічних організацій, обмін науково-технічною інформацією.

Світове господарство, є більш високою, ніж світовий ринок, стадією розвитку ринкової економіки, яка включає окрім традиційної міжнародної торгівлі ще й вивіз капіталу, міжнародну міграцію робочої сили, торгівлю технологією, а також підприємства, що виникають на цій основі і є міжнародними за своїм характером. Регулюється світове господарство за допомогою заходів національної (наприклад, надання державних гарантій інвестицій) та міждержавної економічної політики (наприклад, укладання угод про уникнення подвійного оподаткування).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]