Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Тема 8. Приватні інвестиції План

1. Інвестиції та їх вплив на економіку.

2. Інвестиційні функції.

2.1. Кейнсіанська функція.

2.2. Неокласична функція.

2.3. Проста інвестиційна функція.

3. Заощадження та інвестиції.

Рекомендована література

3(с.22-29), 4(с.98-113),10(с.70-76),26(с.88-108),27(с.137-151),46(с.183-214)

Міні-лексикон

Інвестиції, гранична продуктивність капіталу, виробнича функція, інвестиційні функції, гранична ефективність капіталу». Очікуваний обсяг виробництва процентна ставка. фінансових ринків і фінансових посередників.

1. Інвестиції та їх вплив на економіку

Для створення та збільшення капіталу необхідні вкладення грошових ресурсів – інвестицій.

Іінвестиціїдовгострокові вкладення державного або приватного капіталу в країні або за кордоном з метою отримання доходу в різних отраслях.

Інвестиції впливають на економіку за двома напрямами:

1. Перший напрям пов’язаний із сукупним попитом. Коли зростають інвестиції, то в короткостроковому періоді збільшується попит на інвестиційні товари.

Приріст інвестицій це приріст попиту на інвестиційні товари, який є компонентом сукупного попиту. У зв’язку з цим збільшення інвестиційного попиту за інших незмінних умов викликає зростання сукупного попиту та обсягів виробництва, тобто ВВП. Отже, першим результатом зростання інвестицій є збільшення сукупного попиту і ВВП у короткостроковому періоді.

2. Другий напрям впливу інвестицій на економіку пов’язаний з капіталоутворенням. Отже, капіталоутворення являє собою процес перетворення інвестицій в капітал. Тому кожна одиниця інвестицій, тобто потоку, збільшує капітал, тобто запас. Але це не означає, що обсяг капіталу стає більшим на величину інвестицій. Слід враховувати, що наявний капітал постійно зношується в процесі виробництва і потребує відновлювальних інвестицій. Це означає, що обсяг капіталу формується під впливом двох протилежних сил: інвестування, яке збільшує обсяг капіталу, і зношення (амортизації), яке зменшує обсяг капіталу.

Приріст капіталу збільшує виробничі потужності економіки, тобто довгострокову сукупну пропозицію, яка дорівнює потенційному ВВП. Але при цьому слід підкреслити, що вплив приросту капіталу на збільшення потенційного ВВП відбувається не у співвідношенні 1:1, а згідно з граничною продуктивністю капіталу (граничним продуктом капіталу).

Гранична ефективність капіталу – перше опріділяюче, яким кирується капіталіст при вирішенні питання об інвестиціях, т.к. їх розмір залежить від той норми прібилі, яку він може отримати. Другим опріділяючим виступає відсоткова ставка на капітал.

Залежність продукту від капіталу демонструє виробнича функція

Виробнича функціяекономіко-матиматична залежність в формі зв’зку між колічеством проізводимої продукції та використанними при їх проізводствє чинниками проізводства.

2. Інвестиційні функції

Інвестиційна функціяекономіко-матиматичне рівняння, пов’язане з перемінними витратами (ресурсів) з величинами продукції (випуска).

Інвестиції є системою, яка складається з кількох елементів, динаміка кожного з яких знаходиться під впливом неоднакових чинників. Тому інвестиційну функцію доцільно розглядати для кожного компонента інвестиційної системи окремо: інвестиції в основний капітал, інвестиції в житлове будівництво, інвестиції в запаси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]