Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Тема 1. Макроекономіка як наука

План

1. Макроекономічна теорія як розділ економічної науки. Предмет макроекономіки.

2. Методологія макроекономічного аналізу. Економічне моделювання.

3. Цілі та завдання макроекономіки.

4. Становлення та розвиток макроекономіки. Сучасні макроекономічні

теорії.

Рекомендована література

7, 10 (с.11-27), 26(с.8-22), 28 (с.11-20), 30 (с.7-12), 46 (с.11-32).

Міні-лексикон

Макроекономіка, предмет макроекономіки, агрегати, макроекономічні суб’єкти, позитивна макроекономіка, нормативна макроекономіка, макроекономічні категорії, макроекономічна модель, ендогенні змінні, екзогенні змінні, агреговані величини, запаси, потоки, короткостроковий період, довгостроковий період, макроекономічна політика, інструменти макроекономічної політики, модель кругових потоків.

1. Макроекономічна теорія,

як розділ економічної науки. Предмет макроекономіки.

ПРЕДМЕТ МАКРОЕКОНОМІКИ – це механізм функціонування усього народного господарства безвідносно до специфіки його окремих галузей, чинники, що визначають його зміни в короткочасній і довгостроковій перспективі, а також способи впливу на народногосподарські процеси з боку держави.

Оскільки макроекономіка має справу з економікою країни в цілому, то вона спирається не на окремі економічні одиниці чи явища, а на їх сукупності, тобто агрегати.

АГРЕГАТИ – це величини, характеризуючи рух економіки як єдиного цілого: ВВП (а не випуск окремої фірми), середній рівень цін (а не ціни на конкретні товари), ринкову ставку процента (а не ставку процента окремого банку), рівень інфляції, занятості, безробіття та інше.

Макроекономічний погляд на економіку країни передбачає необхідність розрізняти насамперед те, що характеризує її секторний склад: домашні господарства, суб’єкти не фінансового сектору, підприємства, держава, решта світу (закордон). Об'єднання перших двох секторів формує приватну закриту економіку, а об'єднання приватної економіки і державних установ породжує ширший агрегат — змішану закриту економіку. Якщо до змішаної закритої економіки додати сектор «решта світу», то отримаємо відкриту економіку.

Макроекономічні суб’єкти (сектор0и)

1. Сектор домашніх господарств – це економічні одиниці, сформовані з одного або більше осіб, котрі забезпечують економіку ресурсами та використовують отриманні за них гроші для придбання товарів та послуг, задовольняючих матеріальні потреби людини.

2. Підприємницький сектор або сектор нефінансових корпораційце сукупність усіх фірм, які зареєстровані у межах країни.

Сектор "Нефінансові корпорації" включає нефінансові економічні одиниці, зайняті ринковим виробництвом товарів і нефінансових послуг, усіх форм власності й організаційно-правових форм господарювання (акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, колективні сільськогосподарські підприємства, кооперативи, орендні, спільні та приватні підприємства тощо). Ресурси цих одиниць формуються, головним чином, за рахунок коштів, одержаних від продажу товарів і послуг, але вони можуть покривати частину витрат за рахунок субсидій із державного та місцевих бюджетів.

3. Сектор загальнодержавного управліннясектор загальнодержавного управління (ЗДУ), який охоплює органи державного управління місцевого, регіонального, центрального рівнів, які здійснюють законодавчу та виконавчу владу, стягують податки та фінансують державні витрати. До цього сектору також належать некомерційні бюджетні організації

4. Сектор фінансових корпораційвключає фінансові корпорації, зайняті фінансовим посередництвом та іншими, пов'язаними з ним, фінансовими послугами на комерційній основі. Це банки й установи страхування, фондові біржі, брокери, ділери, інвестиційні компанії, інвестиційні фонди, трастові компанії, депозитарії тощо. їхні ресурси формуються за рахунок взятих зобов'язань і одержаних відсотків, страхових премій, комісійних

5. Сектор громадських та політичних організацій або сектор некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства.

Сектор включає інституціональні одиниці, котрі:

а) надають індивідуальні послуги домашнім господарствам в області м медицини, освіти, культури, мистецтва, релігії, відпочинку, розваг;

б) забезпечує колективні потреби домашніх господарств (наприклад, політичні партії, профспілкові збори організації, різноманітні спілки, спортивні організації, клуби та інше). Ресурси цих організацій складаються в основному з зносів, пожертвувань, дарувань та доходів від власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]