Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

2.1. Кейнсіанська функція

Оскільки метою інвестування є збільшення прибутку, то це передбачає зіставлення інвестиційних витрат і вигод від інвестування. Попит виникає лише на такі інвестиції, вигоди від яких у формі прибутку перевищують інвестиційні витрати. У Кейнса інвестиційними витратами є вартість капітального майна, а вигодами від інвестування — дисконтована вартість очікуваних прибутків. При їх співставленні Кейнс використовує категорію, яка має назву «гранична ефективність капіталу».

Гранична ефективність капіталутака ставка відсотка, яка урівноважує дисконтовану вартість очікуваних прибутків з вартістю капітального майна.

Інвестиційний попит зростає в міру зниження процентної ставки. Отже, інвестиції знаходяться в оберненій залежності від процентної ставки, рівень якої не може перевищувати граничну ефективність капіталу.

2.2. Неокласична функція

Прихильники неокласичної функції інвестицій в основний капітал спираються на дві передумови. Перша передумова — попит підприємців на інвестиції залежить від розриву між бажаним і наявним обсягами основного капіталу, який потрібно усувати за рахунок інвестицій. Друга передумова — підприємці не можуть миттєво усувати розрив між наявним і бажаним обсягами основного капіталу. Тому їхній попит на інвестиції в кожному поточному періоді залежить не лише від розриву між наявним і бажаним обсягами основного капіталу, а й від швидкості (інтенсивності), з якою вони мають намір нарощувати основний капітал.

Очікуваний обсяг виробництва різні товари та послуги, произведенні за допомогою чинників проізводства, споживані споживачами або використуємиє їми для проізводства інших товарів и послуг.

2.3. Проста інвестиційна функція

Попит на інвестиції залежить від чинників, які впливають на прибутковість інвестованого капіталу. Серед усіх них особливе місце посідає процентна ставка.

Процентна ставка –розмір відсотка за кредит, відносна величина відсоткових платежів,віплачуємих заємником кредитору за деякий період часу(місяць,рік)

В макроекономічному моделюванні використовується проста інвестиційна функція, в якій базовою змінною інвестиційного попиту є лише процентна ставка. Вплив інших чинників на інвестиційний попит враховується в автономній складовій інвестиційної функції. Виходячи з цього проста інвестиційна функція в алгебраїчній формі записується так:

,

Де І — попит на інвестиції,

— автономні інвестиції, до яких відносяться інвестиції, що не залежать від процентної ставки і перебувають під впливом інших чинників.

b — чутливість інвестицій до зміни рівня реальної процентної ставки. Вона показує, на скільки грошових одиниць обернено змінюються інвестиції при зміни процентної ставки на один пункт, тобто b = I / r.

3. Заощадження та інвестиції

Джерелом фінансово-інвестиційних ресурсів є заощадження. Заощадження дорівнюють тій частині наявного доходу, яка залишається після здійснення витрат на споживання. Таке визначення стосується і заощаджень приватної закритої економіки яку ми розглядаємо. Особливість цієї економіки полягає лише в тому, що її наявний дохід дорівнює сукупному доходу, тобто DI = Y – Y, а споживання — споживанню домашніх господарств. За цих умов приватні заощадження можна визначити за формулою:

.

Врахуємо, що в приватній закритій економіці C = Y  c. підставивши це значення С підставити у формулу, отримаємо: S = Y(1 – c). Оскільки 1 – c = s, то звідси випливає формула, яка показує залежність приватних заощаджень від доходу:

.

Це структуризована система, яка складається з двох сегментів: заощадження домашніх господарств і заощадження підприємств.

Фінансова система, за допомогою якої здійснюється переміщення заощаджених коштів від домогосподарств до підприємств, складається з двох інститутів: фінансових ринків і фінансових посередників.

Фінансовий риноксукупність ринкових форм торгівлі фінансовими активами: ін.валютой,цінними паперами , кредитами , депозитами та інш.

Фінансовий посередникфінансовий інститут в вигляді банку,страховой компаніі,кредитної спілки, отримуючий гроші від постачальників капіталу і вкладаючий їх в економіку.

Питання для самоконтролю

  1. За якими двома напрямами інвестиції впливають на економіку?

  2. Які інвестиційні функції ви знаєте?

  3. Що таке інтелектуальні інвестиції?

  4. Проаналізуйте, як впливають на попит та інвестиції очікувана норма

чистого прибутку і відсоткова ставка.

5. Поясніть криву совокупного попиту на інвестиції.

6. З’ясуйте залежність між інвестиціями та ВВП.

7. Як записати просту інвестиційну функцію в алгебраїчній формі?

8. В чому полягає особливість приватної закритої економіки?

9. Через які інститути здійснюється переміщення заощаджених коштів від домо господарств до підприємств?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]