Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро-2010 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Рівновага на ринку грошей

Пояснення до графіка: Якщо Центральний банк підтримує пропозицію грошей на певному рівні то рівновага на грошовому ринку буде досягнута при ставці відсотка Re, що відповыдає точці перетину графіку попиту та пропозиції грошей – т. E.

Рівновага між попитом і пропозицією грошей свідчить про те, що на грошовому ринку не має ні надлишку, ні нестачі грошей. За таких умов відсутні причини для зниження або зростання рівноважної процентної ставки. Але рівновага на ринку – це не статичний стан, а тенденція, яка постійно підтримується ринковим механізмом. Щоб розкрити механізм, на основі якого ринок підтримує тенденцію до рівноваги між пропозицією грошей і попитом на гроші, розглянемо кілька варіантів порушення і відновлення рівноваги на грошовому ринку.

Перший варіант : передбачає збільшення доходу (ΔΥ) на умовах, що центральний банк підтримує грошову базу на незмінному рівні . Для ілюстрації цього варіанта звернемося до графіка.

Реакція грошового ринку на зростання доходу

Пояснення до графіка: якщо збільшилися доходи населення, то це призвело до збільшення попиту на гроші. Тобто графік попиту зсунувся вгору і вправо. У результаті рівноважна відсоткова ставка збільшиться з R1 до R2.

Другий варіант передбачає, що центральний банк збільшує грошову базу (ΔН) при незмінності реального доходу . Графічне зображення даного варіанту показано на рисунку.

Реакція грошового ринку на збільшення грошової бази

Пояснення до графіка: – Якщо Центральний банк збільшив пропозицію грошей, то графік пропозиції грошей зсунувся вправо. У результаті відбудеться зниження рівноважної ставки відсотка з R1 до R2.

4. Процентна ставка

Процентна ставка – відносна величина відсоткових платежів , що виплачуються кредитору боржником за певний період часу.

Реальна процентна ставка –процентна ставка, очищена від інфляційних чинників. Розраховується як різниця між номінальною ставкою відсотка і рівнем інфляції. Має місце в двох видах: 1 ) передбачувана до настання періоду інфляції, яку чекають позичальники і кредитори у момент видачі позик; 2) фактична.

В залежності від способів грошового запозичення застосовуються різні процентні ставки. Серед них можна виділити процентні ставки по депозитам, процентні ставки по кредитам (позикам), процентні ставки по облігаціям, облікова процентна ставка тощо.

Зв’язок між номінальною і реальною процентними ставками та очікуваною інфляцією можна виразити таким рівнянням:

де і – номінальна процентна ставка

r – реальна процентна ставка

– очікуваний темп інфляції

Номінальна процентна ставка –

При визначенні номінальної процентної ставки користуються формулою:

Рівняння називають рівнянням Фішера. Воно показує, що номінальна процентна ставка може змінюватися в разі зміни реальної процентної ставки і/або внаслідок інфляції. Згідно з рівнянням Фішера, зростання очікуваного темпу інфляції на один процентний пункт збільшує номінальну процентну ставку теж на один процентний пункт. Такий зв’язок між номінальною процентною ставкою і темпом інфляції називають ефектом Фішера.

На базі рівняння Фішера можна визначити очікувану реальну процентну ставку:

Реальна процентна ставка є важливим чинником економічної кон’юнктури. На відміну від номінальної процентної ставки, яка є інструментом, що регулює розрахунки між позикодавцем і позичальником, реальна ставка процента визначає мотивацію до отримання та надання позики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]