Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

13.13. Міжнародне співробітництво в галузі охорони довкілля.

Сумщина підтримує давні партнерські стосунки з сусідніми російськими областями у багатьох сферах. Співпраця з питань охорони довкілля проводиться в рамках Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2007-2010 рр., Програми міжрегіонального і прикордонного співробітництва між Україною і Російською Федерацією до 2010 р., Угоди про створення Єврорегіону «Ярославна» на території Сумської і Курської областей.

У травні 2009 р. в рамках угоди між Адміністрацією Курської області та Сумською обласною державною адміністрацією про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво в м. Глухів відбулося чергове засідання Сумсько-Курської робочої групи та Ради Єврорегіону «Ярославна». В роботі спільного засідання прийняли участь керівники адміністрацій, а також представники природоохоронних, агропромислових, виробничих, освітніх структур та засоби масової інформації Курської і Сумської областей. В результаті обговорення сторонами були конкретизовані плани та етапи реалізації намічених заходів. Торкаючись спільних питань охорони навколишнього природного середовища, відбувся обмін досвідом щодо вирішення областями проблем розширення територій природно-заповідного фонду, а також обговорено питання співробітництва областей щодо заповідання територій пойми річки Сейм.

Вся територія Сумської області розташована в межах басейну р. Дніпро. Співпраця з питань проведення спостережень за екологічним станом басейну проводиться в рамках Угоди між Урядом Російської Федерації та Урядом України «Про спільне використання і охорону транскордонних водних об’єктів». Відбори проб з транскордонних водних об’єктів, їх обстеження та обмін екологічною інформацією проводяться лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Сумської ГГМП Сумського облводгоспу згідно Програми державного гідрохімічного і радіологічного моніторингу вод спільно з представниками ФДУ «УЕ Бєлгородського водосховища» Бєлгородської області та Клинцівської гідрохімічної лабораторії Брянської області. Відбір проб з транскордонних водних об’єктів також здійснюється відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в Сумській області згідно розробленому графіку відбору проб, який узгоджено з Держуправлінням. Узагальнення інформації щодо стану поверхневих вод транскордонних водних об’єктів Сумської області здійснюється відділом моніторингу Держуправління.

Сумський облводгосп проводить міжнародне співробітництво з представниками Донського БВУ по Курській і Бєлгородській та Московсько - Окського БВУ по Брянській областях. Основною метою цього співробітництва є залучення досвіду сусідньої держави, здійснення співробітництва і взаємодопомоги з питань водного господарства та використання науково-технічного потенціалу двох сторін. Сумський облводгосп разом з представниками Донського БВУ по Курській і Бєлгородській та Московсько - Окського БВУ по Брянській областях проводять наради експертів російсько-українських робочих груп басейну р. Дніпро. На нарадах обговорювались результати вже напрацьованих спільних заходів з забезпечення стабільної роботи водогосподарського комплексу, розглядались питання щодо подальшого розвитку моніторингових спостережень за станом транскордонних водних об’єктів, узгоджувались розроблені українською та російською сторонами проекти реконструкції водовідвідних споруд на Костянтинівському водосховищі, яке знаходиться на кордоні Сумської та Курської областей.

Рішенням 21 сесії Міжнародної координаційної ради з програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», що відбулася в Південній Кореї, національному природному парку «Деснянсько-Старогутський» надано статус Деснянського біосферного резервату з включенням його до Світової мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Резерват створений як українська ділянка російсько-українського транскордонного біосферного резервату в басейні р. Десна. У жовтні 2009 р. в приміщенні Середино-Будської райдержадміністрації відбулася конференція з питань присвоєння національному природному парку «Деснянсько-Старогутський» статусу Деснянського біосферного резервату ЮНЕСКО та створення двостороннього транскордонного російсько-українського біосферного резервату «Деснянське Полісся». На конференції були присутні керівництво та представники Мінприроди України, Національного комітету України з програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», Комітету природокористування Брянської області, біосферного заповідника «Брянський ліс», керівники обласної та Середино-Будської районної державних адміністрацій.

У грудні 2009 р. керівник Держуправління прийняв участь у виїзному засіданні Ради Єврорегіону «Ярославна» в м. Суджа Курської області. Серед здобутків Єврорегіону у 2009 р. було відзначено отримання «Ярославною» статусу повноправного члена Асоціації європейських прикордонних регіонів (АЄПР). Були намічені плани щодо подальшої співпраці та прикордонних зв’язків Сумської та Курської областей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]