Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

4.6. Заходи щодо покращення стану водних об’єктів

Діяльність Держуправління протягом 2009 р. була спрямована на впровадження в області основних принципів державної екологічної політики, головною метою якої є суттєве покращання стану навколишнього природного середовища і, зокрема, поліпшення екологічного стану річок та якості питної води, а також підвищення ефективності роботи очисних споруд, скорочення скиду неочищених стічних вод, прискорення темпів будівництва водоохоронних об’єктів. Для вирішення проблем, пов’язаних із забрудненням поверхневих та підземних вод, у 2009 р. за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виконані наступні роботи: благоустрій водойми в с. Великий Самбір Конотопського р-ну, капітальний ремонт з поліпшення технічного стану гідроспоруд Бобровського та Куземинського водосховищ Лебединського та Охтирського р-нів відповідно, покращення технічного стану дамби Карабутівського водосховища для регулювання р. Ромен Конотопського р-ну, будівництво гідроспоруди для регулювання рівнів води в р. Сейм і р. Любка Путивльського р-ну, благоустрій водойм в с.Грем’ячка та Туранівка Воздвиженської с/р Ямпільського р-ну та водойм в с. Бішкінь Лебединського р-ну, інвентаризація ставків у Сумському р-ні.

Із Державного бюджету профінансовані роботи по покращенню технічного стану дамби Карабутівського водосховища для регулювання р. Ромен Конотопського району, покращення екологічного стану р. Сула в межах смт. Недригайлів та м. Ромни.

Згідно обласних заходів у складі Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води, в області проведено: розширення очисних споруд каналізації у мм. Конотоп і Ромни, перебудова системи водовідведення, ремонт каналізаційних мереж у мм. Суми, Конотоп, Шостка, Глухів, Охтирка, Ромни, Тростянець, Л-Долина; збудовано каналізаційні і очисні споруди у мм. Білопілля, Лебедин і С-Буда і каналізаційний колектор до міських очисних споруд у м. Путивль.

В районах області проведено роботи по будівництву протиерозійних гідротехнічних споруд, безполицевій обробці ґрунту, щілюванню ріллі, рекультивації порушених земель, консервації ріллі, створенню водоохоронних лісових насаджень на прибережних смугах річок і водойм.

У 2009 р. у м. Глухів на міському комплексі каналізаційних і очисних споруд в насосній станції замінено насос активного мулу та насос відкачки сирого мулу, на 4-х освітлювачах та перегнивачах замінено труби, очищено від мулу мулову карту, відремонтовано вентилятор, залито новий фундамент. У м. Конотоп на міських каналізаційних і очисних спорудах проведена заміна каналізаційного колектора по вул. Металістів, на КНС № 4 проведена заміна насоса, на очисних спорудах проведено поточний ремонт. У м. Кролевець на очисних спорудах проведено ремонт насоса і окремих споруд, на КНС відремонтовано насос. У м. Лебедин на очисних спорудах проведено ремонт дамби напірного колектора, заміна каналізаційних труб. У м. Ромни проведено капітальний ремонт пісколовки, очищено 6 первинних відстійників, заміна водопроводів, ремонт гребенів, на КНС № 1 і № 2 замінено насоси, по вул. Чехова до вул. Дудіна збудовано напірний колектор. У м. Охтирка введена в експлуатацію установка „Сіваш 2000" для знезараження стічної води рідким хлором, проведено очищення каналізаційної мережі по вул. Червоноармійській, Київській та Чкалова; загальною довжиною 616 м, розпочато проведення ремонту первинного відстійника. У м. Шостка проведена реконструкція системи аеротенків, установка технологічного знезараження стічних вод гіпохлоридом натрію, поточний ремонт очищених споруд, по вул. Урицького проведена реконструкція КНС з встановленням 2-х насосів. У м. Суми проведено капітальний ремонт аеротенків та вторинних відстійників 1-ої і 2-ої черги будівництва.

У населених пунктах області відремонтовано - 2068, очищено - 2351, прохлоровано 4906 колодязів громадського користування.

З метою покращення водопостачання в області передбачається заміна аварійних та амортизованих мереж водопостачання на поліетиленові труби, а також максимальне забезпечення населення питною водою з артезіанських свердловин.

Інспекторами Державної екологічної інспекції в Сумській області у 2009 р. здійснено 99 перевірок додержання вимог законодавства в сфері охорони і використання поверхневих вод та відтворення водних ресурсів. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 117 осіб на суму 12,034 тис. грн. Аналіз проведених перевірок як на протязі поточного року, так і за попередні роки, свідчить про незадовільний стан очисних споруд і, особливо це стосується комунальних очисних споруд, які технічно та морально зношені і кошти на їх реконструкцію в необхідних розмірах не виділяються, що не дає змоги вирішити проблему комплексно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]