Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

4.3.4. Радіаційний стан поверхневих вод

Лабораторіями санепідемстанцій проводились дослідження питної води з водопроводів на радіоактивні речовини. Досліджено всього 74 проб, з них таких, що не відповідають санітарно-гігієнічним нормативам, не зареєстровано.

Сумським обласним управлінням водного господарства у 2009 р. проби на радіологічний контроль відбиралися у створах транскордонних річок та річках області (щоквартально):

- р. Сейм, с. Мельня Конотопського району, на кордоні з Чернігівською областю;

- р. Сейм, смт. Тьоткіно, на кордоні з Курською областю Російської Федерації;

- р. Псел, с. Горналь, на кордоні з Курською областю Російської Федерації;

- р. Клевень, с. Заруцьке Путивльського району, на кордоні з Курською областю Російської Федерації;

- р. Ворскла, с. Козінка, на кордоні з Бєлгородською областю Російської Федерації;

- р. Ворсклиця, с. Мокра Орловка на кордоні з Бєлгородською областю Російської Федерації.

Відповідно до постанови Головного санітарного лікаря України від 05.11.97 р. №61 допустима концентрація 137Cs та 90Sr у питній воді становить 2 Бк/ дм3 (54 пКu/л).

Результати аналізів на визначення 137Cs та 90Sr, оброблені співробітниками Вишгородської лабораторії, свідчать про стабільність радіологічної ситуації в поверхневих водоймах області. Вміст цих радіонуклідів у воді водойм Сумської області протягом поточного року знаходився значно нижче встановлених критеріїв для питного водопостачання. Протягом 2009 р. у спостережних створах перевищення чи стрибкоподібного підвищення показників 137Cs та 90Sr не спостерігалося.

Результати аналізів поверхневих вод області, які контролює хімлабораторія СГГМП, разом з іонообмінною смолою на 137Cs та фільтрат на 90Sr щомісяця надсилаються до лабораторії Дніпровського БУВР м. Вишгород, звідки надходять результати радіологічних вимірювань.

4.5. Якість питної води та її вплив на здоров’я населення

Якість підземних вод, що використовуються для водоспоживання, у більшості випадків відповідає вимогам ГОСТу 2874-82 “Вода питна” або знаходиться в межах погоджень санепідемстанцій.

За бактеріологічними показниками якість води не завжди відповідала ГОСТ 2874-82 та Державним санітарним правилам і нормам «Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання» від 23.12.96р. №383 за рахунок понаднормативного вмісту числа бактерій групи кишкових паличок при відборі проб води із водопровідної мережі. Якість води за санітарно – хімічними показниками не відповідала санітарно-гігієнічним нормативам по каламутності, прозорості та залізу, а за бактеріологічними показниками - по числу лактозопозитивних кишкових поличок.

У порівнянні з 2008 р. кількість водопроводів, що не відповідала санітарним нормам по організації СЗЗ, необхідного комплексу очисних споруд та відсутності знезаражуючих установок для профілактичного знезараження води, залишалась без зміни. Випадків інфекційних захворювань населення, пов’язаних з якістю питної води, не зафіксовано. Вплив якості питної води, а саме ступеня її мінералізації, мікроелементів та інших хімічних речовин, на стан здоров’я людей та санітарні умови життя населення не проводився.

Забезпечення населення питною водою гарантованої якості залежить від діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, власників водопроводів. Удосконаленням контролю якості питної води на водопроводах є організація відомчих лабораторій по здійсненню лабораторно-виробничого контролю якості питної води за санітарно-хімічними і бактеріологічними показниками, адміністраціями виробничих підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, комбінатів та комунальних підприємств чи інших установ, що експлуатують системи централізованого водопостачання населених пунктів незалежно від їх відомчої підпорядкованості і форм власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]