Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

7.2.2. Екзогенні геологічні процеси

У зв’язку з особливостями геологічної будови території Сумської області та із збільшенням техногенного навантаження на компоненти геологічного середовища до найбільш небезпечних екзогенних геологічних процесів в області відносяться зсуви та підтоплення. Кількість уражених земельних ділянок зсувами – 568, з них активних – 18, на забудованій території - 43.

Загальна площа території ураженої зсувними процесами складає 7,425 км2. Найбільш уражені території таких районів: Роменський - 2,52 км2, Сумський - 1,151 км2, Білопільський - 0,956 км2, Лебединський - 0,91 км2. Схильними до розвитку зсувних процесів та інших екзогенних геологічних процесів є басейни річок Сейм, Псел, Сула та їх притоки.

Ще з 2001 р. ЗАТ “Суми-надра” розпочали застосування режимних спостережень зсувних процесів на стаціонарних ділянках, облаштованих мережею ґрунтових маяків, розташованих в межах Путивльської, Роменської і Липоводолинської зсувних зон. Виконаними режимними спостереженнями зафіксовано стабілізацію зсувних процесів на більшості стаціонарних ділянках. Але з 2006 р. режимні спостереження на стаціонарних ділянках не проводяться.

До основних техногенних факторів появи зсувів віднесені:

  • перевантаження схилів будівлями і спорудами;

  • підрізка і орання схилів, що призводить до порушення їх стійкості;

  • динамічні навантаження впродовж доріг викликають вібрацію силових територій та провокують зародження зсувів.

На території області підтоплені 474 км2 земель. Найбільші площі підтоплених земель є в Буринському, Білопільському, Роменському та Конотопському районах. Основними причинами підтоплення в області є як природні, так і техногенні фактори. До природних факторів слід віднести розташування населених пунктів на понижених ділянках місцевості, в заплавах річок, на рівних ділянках зі слабким природнім стоком. Техногенні причини зумовлені порушенням умов стоку поверхневих вод в результаті замулення русел річок, засипання природних елементів стоку, будівництва водосховищ, гідротехнічних споруд та інше. Загальна інформація щодо поширення екзогенних геологічних процесів наведена в таблиці 7.3.

Таблиця 7.3

Поширення екзогенних геологічних процесів.

з.п.

Вид

(ЕГП)

Площа поширення

Кількість проявів, од.

% ураженості регіону

1

Зсуви

7,425

568

0,03

2

Підтоплення

473,85

-

1,99

7.3. Геологічний контроль за вивченням та використанням надр.

Геологічний контроль за вивченням та використанням надр на території Сумської області проводить Державна організація "Південна територіальна інспекція Державного геологічного контролю за веденням робіт по геологічному вивченню надр". У 2009 р. територіальною інспекцією перевірено 21 надрокористувача, які здійснюють розробку корисних копалин на території області. За результатами перевірки складено 42 приписи, призупинено роботу 2 підприємств, попереджено - 3, по двох надрокористувачах спеціальний дозвіл пропонується до анулювання у зв’язку з ліквідацією підприємства та у зв’язку з відсутністю потреби у подальшому користуванні надрами, ще по двох підприємствах – порушення відсутні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]