Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

13.5.2. Стан фінансування екологічної галузі.

За інформацією Головного управління статистики в Сумській області, протягом 2009 р. на охорону навколишнього природного середовища підприємствами, організаціями Сумщини було витрачено 136551,3 тис. грн. З них 117049,9 тис. грн. – поточні витрати на охорону природи, 19501,4 тис. грн. – капітальні інвестиції. За рахунок коштів Державного бюджету було освоєно капітальних інвестицій і здійснено поточних витрат 3,0% від загального обсягу витрат, місцевих бюджетів – 4,7%, а основним джерелом фінансування витрат на охорону довкілля були власні кошти підприємств – 92,3%.

У 2009 р. обсяги капітальних інвестицій та поточних витрат на охорону атмосферного повітря і клімату склали 7271,4 тис. грн., на очищення зворотних вод – 78063,9 тис. грн., на поводження з відходами – 42153,5 тис. грн., на збереження біорізноманіття і середовища існування – 4677,6 тис. грн., на інші напрями природоохоронної діяльності – 4384,9 тис. грн.

13.6. Удосконалення системи управління та нормативно-правового регулювання у галузі охорони довкілля та екологічної безпеки.

Удосконалення системи управління в галузі охорони навколишнього природного середовища відбувалось відповідно до стратегічних напрямів державної політики, екологічної політики Міністерства охорони навколишнього природного середовища та регіональних програм.

Науковцями Сумського державного університету при розробці «Стратегії національної екологічної політики на період до 2020 року» було розроблено проект частини 3.4 «Зміна моделей споживання та виробництва».

Управління природокористуванням і охороною довкілля у Сумській області будувало свою діяльність як на основних принципах державного управління у цілому (плановість, компетентність, законність, участь громадськості), так і на специфічних принципах, властивих природокористуванню (науковість, компетентність, платність спеціального природокористування та ін.). Ґрунтуючись на цих принципах, суб`єкти управління у Сумській області – державні органи, органи місцевого самоврядування, громадські об`єднання - спрямовують свою діяльність на забезпечення ефективного використання природних ресурсів, охорони довкілля, екологічну безпеку.

Для забезпечення екологічної безпеки, створення сприятливого середовища життєдіяльності, запобігання шкідливому впливу викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, скидів стічних вод та інш. антропогенних факторів на здоров'я людей та навколишнє природне середовище здійснюється регулювання забруднення довкілля шляхом його нормування.

Держуправлінням проводилась робота щодо регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. У 2009 р. зареєстровано 87 звітів з інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, також розглянуто «Документи, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря Середній вміст пилу...» в кількості 299 шт. та видано 297 дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферу за новою формою.

У 2009 р. видано 142 дозволи на спеціальне водокористування та продовжено термін дії 154 дозволів. В зв’язку зі зміною умов водокористування анульовано 57 дозволів. Розглянуто та затверджено 27 нормативів ГДС забруднюючих речовин при скиді у водні об’єкти, розроблено та видано 86 тимчасових регламентів на скид води з орендованих ставків. Видано 8 екологічних карток для отримання спеціального дозволу на користування надрами (підземні води). Розглянуто та узгоджено 19 проектів технологічних нормативів споживання води. Видано 12 дозволів на буріння артезіанських свердловин. Підготовлено 8 проектів рішення Облради щодо погодження клопотання про надання спеціального дозволу на користування надрами (підземні води).

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22.10.2009 №584 «Про затвердження лімітів на утворення та розміщення відходів на 2010 рік» дозволи та ліміти отримало 261 підприємство області.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 17.03.2004 №101 затверджений Порядок (методика) проведення інвентаризації промислових відходів на підприємствах, в організаціях та установах у Сумській області. Зазначений Порядок базується на принципах екологічного аудиту і спрямований на сприяння реалізації суб’єктами господарювання норм і вимог природоохоронного законодавства, удосконалення системи управління відходами на підприємствах та приведення її у відповідність до вимог ДСТУ ISO 14000. Станом на 01.01.2010 зареєстровано 263 підприємства - учасника обласної системи управління відходами. У 2009 р. інвентаризація промислових відходів проведена на 44 підприємствах області. Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 03.03.2010 №121 затверджений переліку об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів в області, що підлягають реєстрації за 2009 рік, та реєстр об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів в області за 2008 рік.

У 2009 р. видано 73 дозволи на здійснення операцій з отруйними речовинами. Слід зазначити, що в зв’язку з роз’ясненнями Мінприроди України щодо отруйних речовин, на операції з якими не поширюється дія постанови КМУ від 20.06.1995 №440, кількість виданих дозволів у подальшому значно скоротиться.

Держуправлінням підготовлений і погоджений проект створення на базі існуючого відділення УСПЗ «Михайлівська цілина» самостійної природоохоронної установи - природного заповідника та розширити її територію за рахунок земель охоронної зони і ряду заповідних територій з частково збереженими степовими комплексами на площі близько 900 га. Відповідний Проект землеустрою 02.09.2009 направлений до Мінприроди України для підготовки Указу Президента України.

Указом Президента України від 11 грудня 2009 № 1035 «Про створення природного заповідника «Михайлівська цілина» на базі існуючого відділення УСПЗ «Михайлівська цілина» в межах Лебединського та Недригайлівського районів області створено самостійну природоохоронну установу.

Відповідно до Указу Президента України № 273/2009 від 27.04.2009 на території Великописарівського, Охтирського та Тростянецького районів створений Гетьманський національний природний парк площею 23,4 тис. га. Протягом 2009 р. затверджено Положення про національний парк, узгоджено штатний розпис, отримано юридичну адресу, створено адміністрацію парку.

На виконання Указу президента України від 27.08.2008 № 774/2008 розпочато визначення меж проектованого НПП «Верхньсульський» на території Роменського, Недригайлівського, Білопільського, Буринського, Лебединського, Конотопського та Сумського районів області.

Підготовлені та направлені до Краснопільської райдержадміністрації матеріали щодо оголошення двох об’єктів природно-заповідного фонду – ботанічних пам’яток природи місцевого значення «Глибока» та «Парк Харитоненків» загальною площею 12,6 га.

З метою оптимізації території природно-заповідного фонду та екомережі Кролевецького району розроблені проектні пропозиції щодо заказників місцевого значення «Кочубеївський» та «Ретинський». Передбачається об’єднати території згаданих об’єктів і розширити загальну площу заповідної території на 43,6 га для забезпечення охорони місць зростання єдиної в області популяції червонокнижної рослини – берези низької.

Рішенням обласної ради від 09.07.2009 «Про зміни в мережі об’єктів природно-заповідного фонду області» створено 6 нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення загальною площею 839,56 га і розширено територію парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Басівський».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]